icon

Autizmus u 3,5 ročného dieťaťa

mimaaaaa
28. jan 2016

Ahojte,ma niekto z vas skusenosti s autizmom? Mam syna ktory je podla mna v pohode aj neurologicke vys.su v norme.Vie sa pekne hrat, v pohode rozumnie skoro vsetkemu, vie sa neskutocne hybat,vie vyliest kde chce.Ale problem je v tom,ze nerozprava.Ma 3 a pol roka,narodil sa predcane.Chodi do skolky na 3 hod,kde mi rozpravaju,ze je zlaty.len tam nechce jest a ani sa velmi nezapaja do spolocnych aktivit.Na papier mi to ziadny lekar nedal,ale mam taky pocit akoby mi naznacovali ci nieje alebo nema nejaku formu autizmu.Dakujem Vam za odpovede .

bonaqa2013
28. jan 2016

daj sa do skupiny Autizmus - tam maminky poradia, potešia....

limetka69
28. jan 2016

Moja kamoska ma brata autistu a prisli mu na to tak, ze vobec neplakal, nikdy. Tak sli s nim na vysetrenia asi ked mal 3 roky cca a tamu na to prisli.

ukulela
28. jan 2016

to, ze nerozprava, nemusi znamenat, ze je autista .... mame tupripad, ked vyse 3 rocny chlapcek tiez nehovori. chodi s mamkou k detskemu psychologovi (??? myslim, ze nie psychiater) - a nerozprva zrejme z traumy z rozchodu rodicov. tatko kus vyvadzal ....
doktory nech ti nic nenaznacuju, ale povedia priamo a odkazu ta, kam mas ist dalej,takto budes len stresovana.

cecil36
28. jan 2016

@mimaaaaa smer ORL a detsky psycholog. Jedine tam sa dozvies odpovede na svoje otazky...

sissmiss
28. jan 2016

@mimaaaaa chodite na logopediu? Pri normalnom vyvine by mal triapolrocny uz skolkar rozpravat vo vetach, mal by mat urcitu slovnu zasobu. Ako to myslis ze nerozprava. Nerozprava vobec, alebo rozprava nezrozumitelne. Vravis ze rozumie skoro vsetkemu, boli ste u logopeda alebo psychologa a ten to posudil? Pretoze ked sa rozprava s dietatom matka, zvycajne pouziva gesta ktore dietatu naznacia co od neho chce a skutocne porozumenie reci moze byt inde. Treba to zdiagnostikovat. Dolezite je ako a co rozprava a rozumie a podla toho sa pohnete dalej. Moze to byt dysfazia, oneskoreny vyvin reci, ale aj ten autizmus, z toho co si zatial popisala sa to presne urcit neda. Nezanedbaj to, navsteva u logopeda nic nepokazi, ja osobne by som teda hned na prve sedenie sla do napriklad dialogu, alebo nejakeho centra kde su aj psychologovia, nie k logopedovi, lebo ten si vnima len tu svoju cast, nie ine diagnozy, psych.zhodnoti nielen rec, ale aj celkovo vyvin dietata, ci je vsetko ako ma byt. Drzim palce, je stale sanca ze za tym nemusi byt ziadna diagnoza, ale urcite treba co najskor riesit, tri a pol roka je uz nacase ak by tam nieco bolo aby sa to co najskor podchytilo.

sissmiss
28. jan 2016

@cecil36 orl nie, foniater

mimaaaaa
autor
28. jan 2016

@ukulela Dakujem za odpoved,odporucili ma znovu na rodicovsku dovolenku,aby som sa mu este viac venovala.Ale uz mi to niekedy prerasta cez hlavu,vecer zaspavam s tym ze sa mi sniva co vsetko spolocne dedono denne,24 hod ked ze pracujem doma spolocne robime.a neviem ci uz aj jemu to nelezie na nervy 🙂.Podla mna je zlaty,niesu s nim ziadne problemi,pocuva,vie sa pekne hrat ani so spankom ani v skolke niesu problemi,len nekeca.Chodime na neurolog,k psycholog a aj na logoped a vsade vsetko v norme len porucha reci ale aka a ako sa da odstranit???Prajem pekny vecer a este raz dakujem za odpoved.

silvia098
28. jan 2016

To ze nerozprava este nic neznamena,mam svagrinu ,ktora ma 4 rocneho chlapceka a tiez nerozprava este nedal ani jednu suvislu vetu ,ale rozumie vsetkemu a niekedy je tiaz taky samotarik ,neboj sa ,ak vydava zvuky,slova ,a rozumie reci ,tak on sa da do recii

mimaaaaa
autor
28. jan 2016

@silvia098 ano on vydava vkuse zvuky,povie aj par slov len malo.Upokojuje ma to ze je stastny a vesely.Ked nieco chce tak ma tam odvedie alebo mi to prinesie aby som mu to dala,vacsinou vsetko ukazuje.

silvia098
28. jan 2016

@mimaaaaa no aj svagrinin chlapec ,to iste a tiez s nim chodi k logopedicke ,ale nic extra maly je uplne v poriadku teraz chodi aj do skolky a blaboce krici ,mimochodom moja druha svagrina zacala rozpravat od 5tich rokov ,a potom sa nevedela ze vraj zastavit ,

veronikazuko
28. jan 2016

@mimaaaaa ahoj.ja mam syna autistu.odporucam zajsts malym do nejakeho diagnostickeho centra autizmu,ktore mas poblizku,tam by ti mali dat odpoved nato,ci ano alebo nie..

zuz02
28. jan 2016

Neboj sa diagnozy, skor mu pomozes, ked budes vediet, co to je. Mam syna, rec sa nejak vyvijala, ale nic-moc. Vzdy s oneskorenim oproti rovesnikom. V 3,5r.isiel do skolky a tam nas ucitelky upozornili, ze syn sa do aktivit velmi nezapaja a ze maju podozrenie, ci u neho nejde o nejaku poruchu autist.spektra. Obehli sme dve psychologicky, ale tie len zhodnotili, ze ocny kontakt ma a potvrdili u neho ADHD. Jedna z nich nas ale poslala k vynikajucej logopedicke do BA, dr.Kormanovej a ta nas po nejakom case upozornila na to, ze syn sa jej javi ako Asperger. Tak sme oslovili priamo Andreas a ti nam len potvrdili, co sme uz aj tusili, ze syn ma autizmus, oni ho diagnostikovali ako vysokofunkcneho, kvoli oneskorenemu vyvinu reci. To bolo v case, ked mal odklad sk.dochadzky, tzn.skoro v 7 rokoch. Takze u nas to trvalo vyse troch rokov, kym sme mali potvrdenu diagnozu. A tiez mi v Andrease vysvetlili, ze ocny kontakt sice ma, ale nie uplny. Syn nie je typicky autista, takze to chcelo skutocnych odbornikov, ktori vedia aj takyto atypicky autizmus diagnostikovat.

cecil36
28. jan 2016

@sissmiss foniatria sa zvycajne robi na orl resp. odporuca na nu orl lekar

sissmiss
28. jan 2016

@cecil36 so skusenosti aj ineho viem ze nie, odporuci obvodna alebo hned si to vyziada logopedka

cecil36
28. jan 2016

@sissmiss aha, my sme sli cez orl, ale ok 😉

sissmiss
28. jan 2016

@cecil36 hlavne by tam ta mamina mala ist🙂 ale ak chodi na logo, tak tam uz istotne bola

kiwi82
24. feb 2018

@mimaaaaa ahoj prosim Ta ako sa ma Tvoj syncek? Rozbehol sa v rozpravani? Ma nejaku diagnozu? Dakujem Ti.

mimaaaaa
autor
12. apr 2018

@kiwi82 Ahoj,maly sa ma dobre,pomalicky sa rozbehujeme ,ja mu rozumiem...a diagnoza oneskoreny vyvin reci a nie autizmus,maly sa snazi a chce rozpravat 🙂teraz hladame skolku,tak dufam ze sa nam to podari 🙂

sofia0106
4. apr 2024

@mimaaaaa dobrý deň, viem že to stará diskusia ale strašne by ma zaujimalo ako ste dopadli a ako sa ma synček , ako to pokračovalo 🙏🏽 mame to veľmi podobne u nás doma so synom ďakujem