Bez stolice piaty deň
Ahojte maminky.prosim poradte ak s tym mate skusenost.dcera 2 r 2m zadrziava stolicu,mame s tym problem asi 2 mesiaca,ale tolkoto bez stolice este nebola.v pondelok naposledy. Dostava aj sirup na zmakcenie stolice,je sledovana u gastroenterologa.zadrziavanie je psych.povodu.nic ine sa jej nezistilo.strava je upravena.moja otazka ak kakala naposledy v pondelok podvecer ,dokedy mam cakat? Mam s nou ist na chirurgiu? Dr.mi povedala ze 5-6 dni je max co moze byt bez stolice.diky za rady
a už si skúšala podať čipok? či je bez čipky od pondelka? ja by som nečakala, skúsila dať čipku a ak nezaberie, tak pohotovosť.
@laura0107 a neboli ju to?lebo ak ano tak ona zadrziava a ma zapecene a to boli.skus jej dat zavarane slivky
a je a pije dostatocne? je objemne jedla s vlakninou? napr. na ranajky daj kasu z ovsenych vlociek s cerstvym ovocim (jahody, slivky bez medu al. cukru), na obed vela zemiakovej kase a na olovrant biely jogurt s mletymi lanovymi semiackami (aspon 2-3 lyzicky tych semiacok) s ovocim, mozes aj vlocky pridat.. musi jest objemne jedla, aby sa je to posuvalo v crevach.. ja by som zatial nesla nikam, aby s toho nemala este vacsi blok
Moja skusenost,moja 6rocna,zadrziavala naposledy 5dni, uz bola stolica velmi tuha , nevedela ju vytlacit, dala som cipok, ten vytlacila, takze zasa nic, a rano triaska nevolnost, a ako keby sa jej zacal cistit organizmus zacala behat na zachod, so slzami prve pokusy ale potom akoby s celeho tyz. Vsetko vyslo, biela ako stena, fakt som sa zlakla, stale si pytala pitie aj ked bola na wc, pytala som sa na to dr. Ze to bola reakcia organizmu , ze pitim chcela predist kolapsu
@laura0107 - tiez sme si tym prešli, ja som kazdy den davala fruktolax, teda, ak nekakala 2 dni, tak som dala, na dalsi den aj 2x a na dalsi aj 3x. Najdlhšie vydrzala 6 dni, ale ona nemala zapchy, nic ju nebolelo, bolo to spojene s plienkou, lebo kakala len v noci a tlacili na nu, aby to slo do nocnika. Takze snazila som sa jej davat čo najviac ovocia, cokolady u nas nehrozili, aj ryze sa jedlo pomenej, treba trochu prisposobit stravu. My sme bojovali pol roka, posledne 3 mesiace sa to zlepsilo. Inak existuje aj sukromna tema Problemy pri vyprazdnovani deti.
@laura0107 a teraz má plienky? ona prestala chcieť plienky a potom ich zase chcela naspäť? ste ju po odplienkovaní nutili k niečomu / používať wcko, nočník/, prečo sa to potom zvrtlo?aj ked má plienku zadržiava? "komentujete" nejako jej správanie? alebo okolie to komentuje?alebo predtým?
@glorikarebeka ona nemá tvrdú stolicu..a lekári mi povedali že ju nemá čo bolieť,vysetrovali ju..proste psych.blok a zadrzuje
@luba41 presne ako píšeš..mala plienky..nenútili sme ju.mali sme nocnik vždy na očiach,vedela na čo je,,hral sa s bábikami že cikju,kakaju,,v auguste zacala hlásiť kedy cika kedy bude kakat,,a že na nočník..pár dní bola bez plienky,na nocnik sla ale nič doňho neurobila,,spravila to do gatiek..a po pár dňoch nastal zlom,zadrziavanie,,tak som jej dala plienku,,bolo asi skoro,,aj keď sama povedala že chce.ono to prišlo tak že jeden deň nelákala,a na druhý deň mala veľa stolice,a vtedy strasne plakala,nemala to tvrdé,len toho bolo veľa a musela viac zatlačiť..
A odvtedy to ide dolu vodou..
Snažila som sa jej jemne dohovoriť,motivovat ju že pôjdeme tam a tam...
Aj som ju už ignorovala,nechala tak keď to nanu prišlo a videla som že zadrziava...dokonca sama povie že zadrziavam malo...
Dr.zhodnotili psych.blok,predpisali zmakcovadla,aby stolica ľahšie odišla a on sa tak nebála...ale nezaberajú,,,alebo ja už neviem
@laura0107 u nas sa to objavilo ked mal maly 2r a 3m. Chodil mi na nocnik cikat, obcas tam kakal a chcela som aby to tam robil uz pravidelne. Tiez som ho nikdy nenutila, ale upriamovala som na to pozornost, nabadala ho... a zasekol sa. Mal vtedy aj tvrdu stolicu, takze blok bol na svete. Potom sa bal aj do plienky. Prestala som si to naoko vsimat. Proste ked kakal, kakal aj do plienky, bez komentarov, povzdychov... Raz sa mu zadarilo aj v sprche... 🙂 V duchu som sa tesila ze aspon kaka. Potom akoby nic, presiel na nocnik a bolo po probleme. Skus jej zabezpecit pokojne miesto, kde ju nikto nebude rusit, su deti, ktore sa skryju pod stol, citala som ze niektore si daju na hlavku decku 🙂 nekomentujte to, nehovorte o tom... asi je citlivejsia.
@papricka33 vies len ona vtedy chodi za mnou ako maly psik,,na nohy sa mi zavesi,,a ja uz neviem co s nou vtedy,,place pri tom ,, tak ju len objimam a ukludnujem
@laura0107 u nas to bolo rovnake ☹ uz ked bolo najhorsie, dala som ho na nocnik a tlacili sme spolu. Ale ledva som ho tam udrzala. Obcas som ho osprchovala, mala som pocit ze ta tepla voda mu robi dobre. U nas to trvalo len 2 tyzdne a uz som bola na nervy z toho ☹ Treba ale okrem dostatku tekutin, ci polievok, dbat aj na dostatocny pohyb. Musi sa cez den ozaj dobre vybehat, vychodit
@papricka33 ona sa mi nezastavi cely den..vkuse skace,beha,podlieza,vylezie na linku,,je velmi ziva..chodime aj na gymnastiku dokonca..
Vsak ja uz neviem co mam vymysliet...
A mozno prave to je problem,ze sa prilis snazim uz,,mala by som to uz nechat tak,nemysliet nato...
@laura0107 tak ako píše
@papricka33 gaťky negaťky, plienka neplienka, hocikde a hocijako pod...ako funguje teraz, nechať tak..vobec nespomínať ani náznakom nič, nekomentovať, aj ked ukludnuješ -nespomínať...tie lieky ak jej dávaš daj ich potajme - ak sa to dá do jedla a pod...alebo ich ani nedávať..strava mäkkšia a vyčkať na čas.. to príde.. pár dní zadržiavania jej neubližuje.. a návšetvy u lekára jej tiež asi moc neprispievajú k psych. pohode..
@luba41 budem sa snazit to uz neriesit...
A uz mam aj ja pocit ze ti lekari jej viac uskodili...len som nechcela nic zanedbat,,nemam stastie na taketo veci..boli sme len 2x,raz u pediatra a raz na gastre,ale uz viac nepojdem..len ked bude velmi zle..,
Bojim sa zato komplikacii,,dlhodobe zadrziavanie vedie k rozsireniu creva a to je potom nadlho...moja svagrina tak dopadla..
U nás to isté. Tiež blok po "neúspešnom odplienkovani". Ale mam pocit ze počas dní, kedy sa vôbec nesnažím je lepšie. Takže odporúčam tiež len kľud a asi len vytrvať. A snáď do 18tky na plienkach neostane 😀
@laura0107 inak moja dcera / aj bez bloku 🙂 / chodila na "velkú" / až do 4 rokov/ raz za 3-4 dni- neriešila som..a doma len do nočníka -takisto som neriešila, nekomentovala ..a to bola úplne bez plienok od 20 mesiacov ..asi dvakrát som spomenula, že je už na nočník velká a pod.- a už som videla stres..takže nechali sme tak.. napr.ale u babky chodila v pohode aj na velke WC...a proste samé sa to "upravilo"..deti sú strašne citlivé na násilné zmeny /aj ked si to rodičia málokedy uvedomia, pretože si väčšinou myslia že to robia pre dobro svojich detí/, ale následky sú dlhotrvajúce-aj ked sa už potom zdá že je všetko v norme..
@laura0107 ono tie zmakcovadla, prehanadla su taka dvojsecna zbran. Organizmus si na ne "zvykne" a bez nich to uz potom moze byt problem. Skor by som skusala take prirodzene veci- slivky, ryzu, zeleninovy vyvar, ovocnu stavu, jogurt, probiotika... Skus dat plienku a travte vela casu vonku, v prirode, niekde kde sa uvolni (zoo, jazero s kacickami...) Ked sa vykaka, sup sup vymen, aj odputaj pozornost ak bude treba. Moj sa v tych casoch na to dival, ze co preboha to z neho vyliezlo. Tak som vzdy len mimochodom ked natahoval krk, chcel to vidiet, ukazala Aha, kakal, zabalila, zahodila mimo dohlad a uz som debatu odklonila nejakym prijemnym smerom 🙂 Teraz, aj ked ma tvrdsiu stolicu, sedi, tlaci, donesie ukazat nocnik a hotovo. Uvidis, ked sa upokojis ty, upokoji sa aj ona 🙂 Drzim palce nech je to skoro 😉

skuste kupit zajtra easylax v lekarni je to na podavanie do konecnika cosi ako cipok ale je to tekute a je to prirodne nie take agresivne ako glycerinovy cipok.....a 5ml duphalacu ten asi uziva ci? v podstate je to treti den to nie je este take zle . drzim palce