Bezlepková diéta a zmeny u detí
Ahojte mamičky, poprosila by som nazory, syn je na diéte 15mesiacov..Má takmer 12,5 roka..Zmeny vo váhe ani v raste nevidím..Aké máte skúsenosti vy ? Naša lekárka je dlhodobo PN, je tam chaos, ledva ma objednali na odbery aj to o mesiac..Z predošlych odberov mu ale protilatky pekne klesaju, ďakujem za príspevky 🙂
diéta od štyroch rokov...do týždňa prestala plynatosť, upravila sa stolica. Do roka pribral na rukách a nohách a je kompletne v norme - výška aj váha. Nám na začiatok kázali držať diétu nielen bezlepkovú, ale aj bezlaktózovú, lebo ak má dieťa zničené črevo (nemá klky a mikroklky) netvorí sa enzým laktáza, ktorý trávi laktózu. Ak má naozaj diagnostikovanú celiakiu tak má mať raz ročne prehliadku - výška, váha, odber krvi na kompletný rozbor. Na základe tejto prehliadky nám môžu predpisovať diétne potraviny u lekára.
Ešte dopíšem že na odbbery chodíme ku gastroenterologičke, nie praktickej lekárke a vždy v daný termín nám rovno napíše aj termín o rok.
@poleva co konkretne potrebujes vediet? ake zmeny? v spravani ci v com,lebo nerozumiem. moja dcera je na diete polovicu svojho zivota, teda 7 rokov. na sono a odbery chodievame kazdych 6mes.
@pleja my ideme na odber a to je cele..Doktorka je bud PN, alebo sa neordinuje, z nejakych inych dôvodov..boli sme teraz aj na endojrinologii, poslala nas domov, ze mame prist v juni..ze nejde nic riesit..staci prist v juni..ja som tiez ako dieta, bola mala a chuda, vytiahla som sa v 13 rokoch
@matkahelka pisem v prispevku...zmeny vo váhe a výške 🙂
@poleva dcera ma v 14 rokoch 170cm a 45kg. ale teda u nas s tym bzlp dieta nic nema, je to dane genetikou. od babatka bola vzdy vacsie dieta, od skolky vzdy o hlavu vyssia od rovesnikov.
@matkahelka on je celý ja..aj podobou aj spravanim, ja v nom vidim seba ako dieťa🙂 tiez som bola malinka a chuda, len po lekaroch so mnou mama chodila a nikdy mi nic nenasli...aj genetika robi svoje, este na tu sa spolieham, ze je po mne 🙂
k tej biopsii sa neviem vyjadrižňť, my sme ju mali nutnú ale to bolo viac ako 5 rokov dozadu. Podľa mˇmna je dôležité aby bol sledovaný v gastrenterologickej ambulancii a samozrejme je nutná prísna bezlepková fňdiéta - lepok môže byť aj v salámňach, horčici a inývch jedlách kde by ho človek nehadal. My napríklad máme iné nože na bezlepkové a tiež aj iné dienka na bezlepkové veci, múku používam už ina bezlepkovú aby som si nekontaminovala hrnce a veci na varenie alebo aj pracovnú dosku - je možná zbytková kontaminácia. Pečivo máme lepkové.
Ahojte, rada by som sa zapojila ak nevadi. Mam 4.5 rocnu dcerku a ma nejake alergie, pravdepodobne priepustne crevo, ideme na rozne vysetrenia. Viem ze vysledkom a opatreniami vyplyvajucimi z vysetreni bude dieta. Mozno bezlepkova, mliecna, ... uvidime. Citam si o tom a nasla som info ze ked vynecha clovek lepok, ze je velka sanca ze neskor dostane celiakiu.
Dalsia vec, svagrina, kt.mala intoleranciu na lepok a zacala s bezlepkovym stravovanim, prestala jej uplne menstruacia a mala hormonalne tazkosti. Musela ho zaradit spat vo velmi malych mnozstvach, menstruacia sa jej potom vratila.
Kazda dieta je narocna a bolo mi povedane, ze ked zacneme vynechavat potraviny, telo ich potom nebude vediet spracovat, bude mat tazkosti ked sa to zaradi spat.
Ake mate prosim skusenosti?
Dakujem moc.
A co vlastne papate a ako varite ked nemozete lepok?
@mirkaknm dcéra má bezlepkovú diétu ale nedá sa povedať, že by sa niečoho vzdala. Ma to isté čo my ostatní, len bezlepkové napr. palacinky, sulance, placky, na vianoce medovníky, oblátky, trubičky, na výber je veľa rôznych bezlepkových muk a dávam ich do zabehnutých "lepkovych" receptov a funguje to. Najhoršie je to na dovolenke, výlete keď pre ňu nemajú napr. trdelnik atď. tam to musí oželieť.
Autorka:my máme diétu 4roky,kazdy rok chodí na odbery a kontrolu na gastro. Priberá cca 2kg ročne, je vysoká a chudá, je to genetika, ale na gastre stále idú podľa tabuliek tak pri nej špekulujú. Smerodatne je, že z roka na rok priberie a nechudne.
@ivana11155 dakujem 🙂
@mirkaknm toto je uplna hlupost, ze ms sa strati kvoli vynechaniu lepku. moja dcera normalne ms v 13 r.dostala a lepok nekonzumuje od 7 rokov. jedava to iste, co kazdy iny clovek len lepkova muka je nahradena bezlepkovou (kukuricnou, ryzovou, pohankovou, cirokovou, mandlovou, atd.). je kopa ludi v dnesnej dobe, ktory lepok nekonzumuju z presvedcenia, kvoli zivotnemu stylu (aj moja sefka), s menzesom to nijaky suvis nema.
@matkahelka presne...jedna baba povedala 🙂 a tak sa síria dezinformacie
@mirkaknm Iné je alergia na lepok a iné je celiakia, to sú dve odlišné veci. Pred vyšetrením celiakie nemôžeš vynechať lepok, lebo by si mohla dostať negatívne výsledky hoci ju naozaj máš. Naopak, pred vyšetrením je potrebná záťaž lepkom. Celiakia sa nedá vyliečiť, jediná možnosť je držať diétu ale až vtedy keď má človek celiakiu potvrdenú. U zdravých ľudí nemá význam vynechávať lepok. No a študovať treba zásadne dôveryhodné zdroje a nie jedna pani povedala.

Koľko váži a meria?