icon

Bolesti bruška a zvracanie 2,5 ročnej dcérky

kalalajka
3. máj 2013

Príjemný večer prajem...

Mame doma jeden zdravotný problém predpokladám brušného charakteru a potreboval by som zopár rad ako postupovať...
Dcérka (2,5 roka) sa pred cca 4-5 dnami z ničoho nič večer pred spaním povracala (bolo to riadne kvantum, ani neviem kedy to stihla do seba popchať). Na druhy deň mala teploty oko 38-39 stupňov a taktiež vydávila skoro všetko co spapala. Dávali sme jej preto hlavne veľa tekutín (tie sa v nej ešte ako tak udržali)... Ešte v ten deň sme šli na pohotovosť (že vraj viróza HAh) tam nám predpísali par krabičiek na upokojenie žalúdka a správne obnovenie mikroflóry. Včera sa už začali veci dávať jemne do normálu, ale problém je v tom, že dcérka začne zrazu z ničoho nič strašne plakať, až kričať, a chytať sa za bruško a občas to skončí aj vyvrátením menšieho obsahu žalúdka. Dnes to vyzeralo cely deň úplne v pohode ale akurát teraz pár hodiniek dozadu sa zrazu zobudila a zase začala strašne kričať a jemne sa povracala (nie všetko ale najhoršie je, že sa začala zvratkami dusiť).
Chcel by som sa preto obrátiť na niekoho, kto sa s týmto problémom už stretol ako postupovať aby sme boli zase pekne v poriadku....

Vopred ďakujem...

itwasajoke
3. máj 2013

@kalalajka zacala by som pomalsie "vracat" do normalu...tekutiny by mali stale previsivat tuhu stravu...urcite by som vysadila na nejaky cas mliecne vyrobky!crevna viroza dlho trvanez sa da do normalu...uz 2/5 rocna kludne repikovi caj alebo matovy pompze ukludnit pokruteny zaludok a odporucam decke kvapky espumisan 😉 u nas zachrania vzdy...a v neposlednom rade tie probiotika ale v liekovej forme!ziDne mliecne ...vela stastia...ps:tie tekutiny preto aby sa led uz lahsie zvracalo :/ a to jello upravovat pomalicky a podavajte aj ovocie ;) a moze papat soletky su suche a obsahuju sol ktora je v takimto stave ako mineral velmi potrebna x

skeptik
4. máj 2013

@kalalajka co
@itwasajoke napisala a davat pozor, aby nedoslo k situacii, ze "sa zacala zvratkami dusit"

mata95
4. máj 2013

ja by som sa určite vratila na pohot.,dcera mala taku virozu ked mala rok,vytrapili sme sa doma a nakoniec aj tak skončila na infuzkach,ktore zabrali hned po prvom dni....3dni sme si poležali vnemocnici,dotoho mala dostala aj zap.moč.ciest ale som rada že sme to zvladli,takže ja by som určite nevahala a určite vyhladala lekara....skore uzdravenie prajem

mata95
4. máj 2013

a 4-5 dni je už dosť.....chuda dieťa,nevahajte chodte nech sa zbytočne netrapi...dajte vedieť ako dopadnete....chudatko male ☹ tieš mam doma 2,5r.dceru a toto sme prekonali,je to utrpenie pre dieťa aj pre rodiča ☹

marianka0101
4. máj 2013

Je taka detska choroba, vola sa invaginacia criev. My sme ju mali a teoreticky to moze byt ono. Bolest prichadza a odchadza. Bolest je napr. 15 sekund a zrazu je dobre, interval sa skracuje. My sme mysleli, ze syn simuluje, brusko ho bolelo, zrazu nas volal hrat sa. O 15minut znovu, potom o 10 minut, potom zase o 20 minut. Zrazu isiel spat, zobudil sa o 6 hodin na bolest, ta hned presla o 30 minut to tu bolo znovu.... A takto dokolecka. V ten den nam to este napravali.... Nastastie sa to podarilo a nebola potrebna operacia, no teraz len trpneme, ci sa to nevrati ☹ detska doktorka mi povedala, ze bolest bruska u deti je jedna z najhorsich chorob, lebo dovodov moze byt mnoho a moze to byt velmi vazne, preto radsej treba ist k doktorovi radsej zbytocne, ako neskoro. My sme mali bez vracania, bez teplot, ale zvykne sa toto prave vyskytovat popri bolesti. Nechcem strasit, ale isla by som na pohotovost-detska chirurgia, nech to radsej skontroluju. Da sa to pohmatom, ale najpresnejsie bude ultrazvukom. Drzim palceky, nech je malinka co najskor fit. Daj potom vediet

kalalajka
autor
5. máj 2013

dakujem Vam za rady.. marianka0101: brusko hmatom skusala doktorka uz na detskej pohotovosti.. Malej je uz lepsie, ale urcite pojdeme k jej doktorke hned zajtra rano, aby sa na nu pozrela ona.. Vcera sme podcenili situaciu a sli sme autom asi 20km.. po 15km jej samozrejme prislo zle, chudatko, ale nastastie sme mali sacok po ruke.. Ale ked uz vyzerala tak v pohode, hravo, ako keby sa ani par dni pred tym nic nedialo.. Nemali sme to takto uponahlat.. potom nam zapsala vecer pred 19tou (co inokedy zaspava cca 20.30) a spinkala celuuu noc, len sa nad ranom zobudila na suchoty, tak sme jej dali cerstvy det.cajik a este sponkala do 8mej.. tak sme boli radi, lebo sme sa uz pripravili na to, ze budeme mat "nocnu" 🙂 Dakujem Vam velmi pekne vsetkym za rady a dam este vediet zajtra ked prideme od pediatricky.. majte peknu nedelu.. DIIIK

marianka0101
5. máj 2013

@kalalajka vies co, ono je to taka zakerna potvora ta choroba. nam to napriklad pohmatom zo zaciatku bolo citit iba vtedy ked bol ten bolestivy zachvat, na nase stastie, Marek ten zachvat dostal pocas toho ako ho nasa pedina vysetrovala. Aki skoncil, tak uz to neboli citit. Poslala nas teda do nemocky, ze nech urobia sono a este pred tym mu to tiez skontrolovali poatom a uz to bolo citit aj nez toho zachvatu. Tak ozaj pozor ma to, ale ked uz je ozaj lepsie, tak je dobre. Hlavne aby sa dcerka uz netrapila. 🙂

kalalajka
autor
6. máj 2013

a mozete mi prosim Vas poradit, od kedy by sme uz mohli papat mliecne vyrobky a pit mlieko? lebo mala je zvyknuta na vcer a na obedny spanok vypit flasu Nutrilonu.. zatial sme to zvladli, ale uz si to pyta.. dakujem..