icon

Časté grckanie u novorodenca

7. jan 2026

Ahojte, prišla som sa len poradiť, či je to normálne alebo mám ísť radšej s malou k lekárke.
Malá má 4 týždne za chvíľku a teda od včera po každom kŕmení (materské mlieko) grcká. Niekedy je to hneď po kŕmení inokedy aj do 2 hodín. Napríklad naposledy o 11:30 kŕmenie skončilo a teraz asi 2-3x grckala. Niekedy je toho menej niekedy aj viac. Celkovo po kŕmení sa tak ako keby spuca, place a je nepokojná. Znepokojuje ma hlavne to grckanie :/ zatiaľ plienky mokré sú len sa bojím že všetko takýmto tempom dá von. Po kŕmení ju dávam aj odgrgnut ale väčšinou si neodgrgne a rovno grcka na mne a v takej polohe ju držím aj 15 min a potom lezi na klinovom vankúši aby bola hlavička vyššie a už začala grckat aj v takejto polohe..

naty_123
7. jan 2026

Iba odgrcne alebo zvracia prúdom?

anonym_d451c9
7. jan 2026

Normálny reflux u detí, takze len rezimove opatrenia a počkať kým to vymizne. Čiže dieťa zvisle po kŕmení aspoň 30-40 minút, nedávať po jedení na brucho, odgrgnut kľudne aj viackrát, vyvysena poloha (antirefluxny vankúš na spanie, do kočíka, pri bdení). Ak bude dieťa neprosperovat, treba špeciálne mlieko. Inak len čakať, trvá to max do 10 mesiacov, u nás konkrétne do 7. Prešlo to ako začal tuhú stravu. Len vydržať, môj grcal aj 20x za deň aj keď sme všetko dodržiavali, no prosperoval, priberal, takže sme nerobili nič iné.
Ak sa to bude zhoršovať, smer lekár, zvážia vyšetrenia a iný postup. Tu sa iné nedozvieš. Treba vysetrenie zoči voči, ak mas pocit, te je to také zlé. Z opisu ale nevyzerá 🤷🏻‍♀️