Choré dieťa - všeobecné rady
Ahojte baby,
Poprosila by som Vas o nazor nakolko zijem v UK a nema mi kto poradit. Som mamou 8 mesacnej dcerky. V Anglicky ludia a doktori zastavaju nazor ze pokial neodpadavas tak mas len nadchu/cold (hoc aj kasles, mas zapalene hrdlo a mas miernu teplotu a pod). Ked sa to javi vaznejsie daju atb a sup do prace. Maminy tu uplne standartne nosia nascipane a kasluce deti do kolektivu aj do jasli. V zime detickam mnohe nedavaju capicu, takze si viete predstavit. Neviem posudit ci su ovela castejsie chore ako deti v SK ale rozhodne nezostavaju mimo inych deti (iba ak vysoke horucky).
Ja neviem co robit - nemozem dcerku donekonecna izolovat od inych deti - nielenze bude antisocial ale ani imunita sa jej nevybuduje, medzi deti chodime ale len ked sme zdravi - casto od inych nieco schyta ale snazim sa to brat ako zivot. Rozhodla som sa ze sa nevratim do prace este rok( v Uk je to max rok) lebo mam zo zakona narok len na 5 dni pnky s chorym dietatomdo roka a tu doktori nevypisuju papieriky pre zamestnavatela (iba ak hospitalizovane). Dietatko potrebuje aspon 3-4 dni na vylezanie chripky a ja nechcem malej odrovnat zdravie.
Mala teraz kasle (uz 3 a pol dna - chytene priedusky a sopli ale nie teplota ). Ja som jej na to naordinovala kludovy rezim. Nechodime medzi deti (aj ked manzelov brat sem cez vikend zobral jej maleho bratranca - rovnako choreho), je to nefer voci nim a voci malej ktora by sa nemala teraz jasit. Moj muz Anglican s anglickym postojom mi hovori ze z nej vychovam chulostive dieta.
To by som nerada ja len aplikujem to co som sa naucila od mamy, babicky a na SK vseobecne. Na druhej strane zacinam uvazovat ci nema pravdu - vyrasta v Uk mozno by som sa mala prisposobit. Umrtnost nemaju vyssiu.. No ale moja hlava mi stale vravi aby som sa drzala svojich tradicii.
Dakujem za nazor, velmi by som ocenila, kedze tu takymto dilemam nik nerozumie
Ivana
tradicia neznemane automaticky pravdu..je to len niečo zauzivane v spolocnosti, čoho sa ludia drzia, aj ked to nemusí mať racionálny podtext.
Na slovensku mnoho deti je chorých práve preto, že sú chulostive, zababušené ako medvede, udržiavane pri zvýšenej a nezdravej teplote v miestnosti a podobne...
Všetko má svoje za a aj proti... sama vidís, že rovnaké veci môžu v dvoch rozdielnych krajinách fungovať diamtralne rozdielne...
Povedala by som, ze su to 2 extremy. Na sr deti prilis obliekame, v uk su niekedy doslova "hole". Nikdy nezabudnem na vyjav, ktory som raz videla. Isla som s dcerou k lekarke, bol sice maj, ale rano bolo este dost chladno. Isla taka zena, v klokanke vpredu mala asi 6 mesacne dieta, ktore malo na sebe len nejake kratke nohavice na traky a klobucik. Cize hole nohy, ruky. Ale obidve vysmiate 🙂 . A najviac ma vie zarazit, ze deti im tu pobehuju sporo oblecene, ale hlavne ze oni su naobliekani.
Podla mna je najlepsia ta stredna cesta. Ja deti tiez nejak extra neobliekam. Co sa tyka chorobnosti, podla mna nie je v poriadku ak su chore deti v skolke. Uz len z dovodu, ze nakazia ine. Dceru chcem dat od maja do skolky tak som zvedava ake to bude potom v zimnom obdobi. Urcite jej budem davat vit. C a ine veci na imunitu.
V prvom rade jej podporuj imunitu a neprehanaj to s obliekanim.
@dejka77 to som si aj ja vsimla, dospelaci normalnejsie obleceni, deti takmer vobec. Mne to bolo vysvetlene, ze to je pre dobro deti, aby boli imunejsie, zdravsie.. oni chlad nepovazuju za niečo, čo sposobuje choroby a vlastne v tom maju aj pravdu. Chore sme z bacilov, virusov...
Stredna cesta je najlepsia.
Ahoj, o anglickych doktoroch a polonahych detoch by som Ti vedela rozpravat...
Ako dievcata napisali, zlata stredna cesta, ale plne s tebou suhlasim, ze chore dieta do kolektivu nepatri. Dcera mojho draheho z byvaleho manzelstva uz podonasala tolko svinstva. Maco mal nejake 3-4 mesiace, ked priniesla poriadnu chripku a take malicke dietatko malo teploty skoro 39C. Myslis, ze na to moj drahy - Anglican - bral ohlad? Tento rok od cca zaciatku novembra jeho dcera neprisla jediny raz, ze by nekychala alebo nekaslala. Ona ma okrem toho problemy s hygienou, takze bacily tu lietaju vsade naokolo.
Rob ako sa citis, len sa mozno vzdy trochu zamysli, ci niektore domace rady maju stale zmysel (ja som videla deti v zimnych overaloch zaciatkom maja, ked sme minuly rok prisli na Slovensko!).
@ruthiel ja ti radim, prisposobit sa. nie vo vsetkom, treba dat aj na zdravy rozum a vlastne pocity, ale ver mi, ked nastupis do prace, tak uz sopel ci kasel riesit nebudes, budes riesit len vysoke teploty 😉 pretoze na nic ine ti neostane cas a moznosti. napr. ja som este nikdy u dr. farbu sopla, ci ako dlho trva neriesila. ani on sam sa na to nepytal.
mladsi kalse celu zimu - zacne hned ako sa zacne kurit a prestava ked sa prestane kurit. teplotu nema, dychy cisto. ale mame halt suchy vzduch. jedine, co sa osvedcilo - spat pri otvorenom okne aj v zime - a spia tak az kym nejdem spat my s muzom.
kludovy rezim - moj pediater ma zasadu, dieta, ktore je vazne chore si kludovy rezim urobi samo. napr. moj mladsi syn aj s teplotou 39.5 dokaze po byte behat a hrat sa, akoby nic nebolo. a starsi - ten si lahne a lezi a spi, pripadne pozera tv. a obaja sa vyliecia do cca. 3-5 dni.
to babusenie na svk - ciapky, pancuchy, rukavice a saly pri teplotach okolo 8-10°, u mna sa vzdy pri tom vynara otazka, co potom obliekat detom pri minusovych teplotach? je ine, ak je dietatko v kociku, kde sa nehybe. ale skolkari a skolaci?
Dakujem za rady!. Co sa oblecenia tyka moja mala nosi iba vetrovku, ciapku a deku. Obliekam ju tak ako seba, ona je este k tomu stacionarna, takze si nemyslim zeby som ju nejake prebabusila. Ja celkom nesuhlasim s Anglicanmi ohladne chladu. Mne chlad a prievan sposobil par krat dobre zapaly ucha.
@rakywanda, tym co si myslia ze sk je hrozne, odporucam pobyt v belgicku - materska 14 tyzdnov a vsetko si treba platit z vlastneho vrecka az po 3 tyzdnoch poistovna preplaca 70% ( a to hovorime o inych palkach🙂

žiaľ neviem ti nejako konkrétne odpovedať, ale jedno je pravda, že my svoje deti "babušíme" - pančuchy v plusových teplotách (10 aj viac, čiapky, šále cez ústa - čo je najviac škodlivé) a to len preto, že sa to tak robili aj naše mamy a babky.
Inak tvoj príspevok by si mali prečítať tie, ktoré stále tvrdia ako sa majú matky v zahraničí dobre. Neviem si predstaviť dávať choré dieťa do kolektívu veď vtedy je malátne, len sa povaľuje, nemať nárok na OČR-ku...a ten prístup lekárov...každá jedna prechodená choroba môže deťom "sadnúť" na orgány. Tiež nechodím pri každom kýchnutí k lekárovi, ale ak má dieťa podozrivý kašeľ -šteká,píska- tak letím, lebo už viem, že má chytené dýchacie cesty.