Čo je dobré na zachrípnutie u bábätka?
Moja mala pri castom plakani uz druhy krat zachripla mozete mi poradit co je na to dobre teraz je chora tak odsavame sopliky a pritom strasne narieka
my sme tiez casto zachripnuty a presne velakrat kvoli chorobe kedze odsavame a kvapky davame tak z tolkeho revu.
ja som to skor tipovala na mandle ale ta alergia ma prekvapila.
toto som riesila cez vikend..mala bola bez teploty, vesela, aktivna, ziva....len sem tam zakaslala a chripela, najma pri kojeni..tak jej odsavam sopliky - reve jak tur samozrejme, davam taky roztok do nosa predtym a calciovy sirup, v letaku bolo napisane 1x denne pol lyzicky..mam pocit, ze to zabera..ale asi zajtra aj tak skocim k lekarke..drzim palceky
na to zachrípnutie naozaj najlepšie pomáha kalciový sirup(dávkovanie je na krabici podľa veku dieťatka) ,na noc fenistilové kvapky a najmä hlasový kľud !,teda nenechať bábo plakať,ak je väčšie tak vykrikovať 😉...ak sa pridajú soplíky tak treba dodržiavať hygienu nosa a odsávať a odsávať... 😉
s tou alergiou je to bohužiaľ pravda ☹ ...mladší syn asi od 8 mesiacov býval pravidelne zachrípnutý a opakovali sa mu laringitídy (vlastne to máva doteraz) a má potvrdenú alergiu na peľ,trávy,roztoče a plesne+atopický ekzém...alergologička potvrdila,že alergici veľmi často zachrípnu a majú zápal hlasiviek ☹
Ochorenie hlasiviek
Zachrípnutie môže byť príznakom celého rasu rôznych ochorení. Základom vzniku hlasu je zvuk v dôsledku vibrácie hlasiviek. Ak dôjde k porušeniu vibračných vlastností hlasiviek, k slovu sa dostane chripot. Zachrípnutie môže signalizovať úplne bežné prechladnutie, sprevádzať zápaly v oblasti dýchacích ciest, niekedy môže ísť o preťaženie hlasiviek, napr. pri sústavnom kričaní.
Ak chrapot trvá dlhšie ako tri týždne, treba vyhľadať špeciálnu pomoc krčného lekára, resp. foniatra. Hlasové prepínanie vedie , poškodeniu hlasivkových väzív, hlasiviek, na ktorých sa vytvárajú rôzne polypy, uzlíky, ale aj závažné zmeny.
Na hlasivky má tiež vplyv dýchanie otvorenými ústami, najmä v zime, ale aj vlhkosť a zloženie vzduchu. Detská hyperkinetická dysfónia je veľmi častou poruchou hlasu u detí, ktorej príčinou je nadmerná hlasová námaha, s príznakom zachrípnutia. Dochádza k nej po vstupe do materskej školy, kde sa deti snažia upútať pozornosť a vzájomne sa prekrikujú, čím používajú nadmerný fonačný tlak na hlasivky. Takýmto trvalým premáhaním hlasiviek sa môžu na nich vyvinúť hlasové uzlíky, väčšinou na oboch hlasivkách, s umiestnením asi v ich polovici, na vnútornom okraji a detský hlas sa tak stáva zastretý, zachrípnutý. Liečba u malých detí spočíva v hlasovej hygiene (nekričať, hlasno nespievať, či sa smiať na „celé kolo“) a v hlasovej reedukácii, čiže hlasovom cvičení.
Ako na 1 a pol mesačné bábo ak je zachrípnuté? :(
@kikataldikova s 1 a pol mesacnym chod pekne radsej k lekarovi. Pre taketo male deti mozu byt ochorenia dychacich ciest velmi nebezpecne.

Ahoj, náš krpec zachripuje bez akejkoľvek príčiny. Večer si ľahne zdravý a ráno je zachrípnutý. Boli sme aj na ORL, tam nám povedali, že z neho asi bude alergik 😢 Doteraz sme to vždy riešili len kalciovým sirupom 3x denne malá lyžička + kvapky Fenistil.
Na ORL nám tiež kázali soplíky riadne rozriediť morskou vodou a poriadne poodsávať, lebo bábo ich samé nevie dať von. Pri tejto procedúre tuším všetci revú ako tury, ale keď musíš, musíš, určite tým bábe neublížiš. Tak len pevné nervy, deti s tým rastú 🙂