icon

Čo robia sestričky s novorodencami?

3. jan 2025

Dobrý vecer, čo robia tie sestričky s deťmi keď ich zoberú na chvíľu preč ? Stále mi vrátia dieta spokojne, kľudne a spí.

Keď je pri mne, tak stále niečo. Napr. keď ho dokojim a dam ho lahnut, tak sa stále hýbe, otvára usta, hýbe rukami a poplakava.
Nakŕmeny je, lebo ma hneď stolicu a aj mokrú plienku, tak si nemyslím že to je hladom.

Čo robiť, aby bolo take spokojne ako od sestričiek ?

Strana
z2
loliki
3. jan 2025

Veď sa sestričiek opýtaj.🙂

berenika39
3. jan 2025

Proč je u sestřiček? Můžeš být stále s ním, nonstop, a pak zažiješ i ty okamžiky, kdy je klidné🙂. Jinak je úplně běžné a normální, že se novorozenec hýbe, otírá ústa, hýbe rukama. Není to panenka 🙂. Sžijete se, držím palce. Spokojené bude jen a jen u tebe🙂

fairyy
3. jan 2025

podla mna len to vozenie na tych vozikoch tie deticky uspi pripadne nosenie na rukach a pochodovanie cestou do izby a preto ti to tak pride, ze je to dietatko kludne len od nich ked pride

thereisabear
3. jan 2025

Čo viem, tak dávajú glukózu.

colsami
3. jan 2025

Davaju Ti ho vzdy zavinute? Aj toto vela robi. Spravne a pevne zavinut, dietatko je vtedy spokojnejsie.

minesasubu
3. jan 2025

syn ked prišiel takto po kupaní čušal ako pena aj 2 hodiny sa ani nepohol 🙂
vždy prišiel od nich spokojný a spinkal , ja osobne si myslím že ho vedia tak pevno zabaliť že su spokojný aspoň chviľu

danyelia
3. jan 2025

Tak väčšinou sa také spokojné vracia keď je okúpané, prezlečené a učesané 😊 Keď ho nesie, tak ho hojdá na rukách, aj to prispieva k jeho spokojnosti...

majusqwa
3. jan 2025

vedia zaviazať detičky do periniek tak nejako zvláštne aj s ručičkami, že sa upokoja. mne to nikdy nešlo, aj ma to učili, ale hneď ruky vonku 😅

hederamonstera
3. jan 2025

Vedia ich dobre zviazat, lezia na vyhrievanej podlozke a tak. Tiez som sa divila, ked mi raz v noci ho zobrali, lebo som uz nevladala od unavy a ze teda nech sa vyspim, doniesli ho po 4 hodinach a on spal dalsie 3😀 ze ho nekrmili ani nic.
Ale ked som chodila po mlieko do sesterny, tak tam len tak zabalene lezali na tych podlozkach, vsetky pokojne spinkali😂

biba_18
3. jan 2025

@berenika39 o babatka sa sestričky starajú, vážia ich, utierajú pupik, kontroluje ich doktorka… nerobia to na izbách…

kp7333
3. jan 2025

U nas v porodnici davali glukozu, dokonca aj mne dali do striekacky, ze mam davat par kvapiek, ked bola dcera placliva.

berenika39
3. jan 2025

@biba_18 Ale to přece nedělají bez přítomnosti maminky, v cz nemyslitelné. Maminka má právo být se svým prckem nonostop. Pokud to nedělají na pokojích, má maminka jít s dítětem, kamkoliv. Mám dvě děti, vím, o čem píšu. Vážení ? Maminka. Pupík? Maminka. Kontrola pediatra? S maminkou. Odloučení vůbec, ale vůbec není potřeba. Dokonce je to nežádoucí. A ano, chápu, že je to běžná praxe, ale blbá🙂))

biba_18
3. jan 2025

@berenika39 no vidíš - sama píšeš že je to bežná prax - a nechce sa mi veriť že v čechách sú všetky pôrodnice rooming-in…

berenika39
3. jan 2025

@biba_18 jsou a nevím o tom, že by se tu děti oddělovaly od maminek. Jasně, pokud je maminka unavená, nemá sílu se třeba komplet postarat, má zdravotní potíže, sestřičky si miminko berou na noc, aby se maminka vyspala chvíli, ale pořád to je o tom, že maminka "může" být vždy s novorozencem.

nika23t
3. jan 2025

Sestra ho pri mne okupala, vymasirovala olejom, obliekla,.pevné zavinula a mala spala ako medveď. Ja som urobila to iste, o 5 sekúnd mala ruku von a spánok ani náhodou... A tiež dávajú glukózu. Malú som chcela mať pri sebe, ale sestrička po dvoch hodinách plaču v noci prišla pre malú, že ju na chvíľu zoberie, nech si pospim. Spat som nemohla, tak som po hodine šla k nej, že si ju vezmem,a mala spala sladko presladko. Neviem presne, čo robia, ale som im vďačná za to, že si moje deti chvíľu pospali. Doma trvalo pár mesiacov, kým sa to naučili.

colsami
3. jan 2025

Treba to dieta naozaj dobre zavinut a dobre vnutri chytit rucky - ak si ich vie vytahiahnut, nie je dobre zavinute. A najma fakt pevne. Vacsina matiek sa toho boji a viazu slabo, preto dieta nezaviazu dostatocne pevne, to je proste fakt. Takze sa na to opytaj sestriciek, pomoze Ti to aj do buducna.

kavasmliekom
3. jan 2025

Pri prvej dcére pred 16r nebolo také, že všetky vyšetrenia a kúpanie za prítomnosti matky...bola vždy spokojná, nosili mi ju len na kŕmenie, aj to nechcela, az posledný deň keď som odchádzala, mi povedali, že jej dávali glukozu.
Pred 5r už som mala detipri sebe, aj som ich kupala ja, aj ma učili ako zabaliť do perinky, a veru revali asi nonstop 😀 párkrát prišli, že či si nechcem oddýchnuť, ale nechcela 🤭 v noci spali, to bolo pre mňa dôležité.

dorothee
3. jan 2025

@berenika39 mam styri deti v rozmezi 13 rokov,vzdy mi novorodenca brali rano na vazenie a kontrolu k dr,,doniesli ho okupane,prezlecene..Ja som sa zatial vzdy najedla a osprchovala..Win win situacia,na slovensku uplne bezna..

really8
3. jan 2025

@berenika39 mas len malo informacii.

berenika39
3. jan 2025

@dorothee já vím, že to tak je, ale vůbec nemusí být. Ty jako maminka si absolutně, ale vůbec, nemusíš nechat miminko odnést. Pokud s tím je maminka ok, pak proč ne. Ale pak je zbytečné se divit, proč je dítě jako vyměněné od sestřiček. Reaguji na autorku.

berenika39
3. jan 2025

@really8 Mám asi málo informací o praxi na SK, ok, to je možné. Ale pokud se mi narodilo mimčo, nikdy nebylo ode mě pryč. Je moje. Ne sestřiček.

zafir01
3. jan 2025

@berenika39 mám 3 deti .. 13r ,7r, 2r . A nikdy mi deti nebrali . Ošetrovala som pupček ,kúpala , prebalovala ... Vyšetrenia sa robili na izbe . Vždy som ich mala pri sebe od prvých hodín pôrodu .výnimka bola posledná dcéra ,ktorá musela pod svetlo kôli vysokej žltačke ( boli sme po pôrode v nemocnici ďalších 12 dní ) ,a ja som v tom čase mala covid a si s covidom som rodila .

berenika39
3. jan 2025

@zafir01 Prima. Přeci to miminko není "něco", co se dá někomu jinému...

lilope
3. jan 2025

@berenika39 neprežívaj to tak. Ja som mala VIP izbu pre seba aj so sprchou a dieťa mi kontrolovali, vážili aj kúpali v tejto izbe za mojej prítomnosti. Celý čas bolo pri mne, aj v noci, raz som ho od vyčerpania zaniesla nad ránom sestričke, lebo ryčalo pol noci a ja som bola nevyspatá už tretí deň, aj to mi ho doniesli o tri hodiny. 🤦 Čo by som vtedy dala za to, aby som sa konečne normálne vyspala. A posledný raz pred tým šialenstvom čo ma s ním čakalo doma. No nedalo sa, aká škoda.

zuzulka558
3. jan 2025

U mňa to bolo naopak, nevedeli ju utíšiť bola len so mnou 🤣 stačilo ju dat von zo zavinovačky len a bola kľudná

berenika39
3. jan 2025

@lilope Vždyť jsem za - pokud mamča chce, pokud potřebuje, nebo dítě musí kvůli žloutence, pomoc sestřiček je vítaná. To vůbec nezpochybňuju. Ta možnost je vítaná, a někdy nutná. Ale zkoumat, proč je dítě "pokojné", když přijde od sestřiček, kde nemuselo být, je škoda. Nic víc, nic méně.

really8
3. jan 2025

@berenika39 ale ja som rodila v cz😂 a zobrali mi ho parkrat na nejake vysetrenia a vobec mi to nevadilo…

nika23t
3. jan 2025

@berenika39 hádam si nemyslíš, že keď sestra vezme na chvíľu dieťa, uz nepatrí matke 🤦🏻‍♀️ Jasne,ze je Tvoje, ale tak su mamičky, ktoré túto pomoc ocenia a možno je to pre nich jediná pomoc na najbližšie týždne.

lilope
3. jan 2025

@berenika39 ale ono tam muselo byť, len tam nebola prítomná matka. Keď sestrička kúpe dieťa alebo ho vyšetruje doktor/ka, čo je asi tak 5 minútová záležitosť, tak na čo je dobré, aby tam vedľa poza plece stála matka ako policajtka. To dieťa ani nevie či tam matka je alebo nie je a je mu to jedno. A ak ho po noci, kedy ho vyčerpaná matka zaniesla sestričke, aby si sama oddýchla, donesú úplne pokojné, tak to matku prirodzene zaujíma, aby vedela ako ho upokojiť takto pekne aj doma.

majamat
3. jan 2025

mne dceru prec nezobrali, iba ked isla na nejake vysetrenie. teraz uz neviem co to bolo, ale kupanie, vazenie a aj vizita pediatrickou bola na izbach, cize prec ju nevzali. mli ju na novorodeneckom jedine, ked ja som bola na pooperacke a potom este kym som nebola fit.

Strana
z2