Čo robiť, ak dieťa zvracia po vajciach?
Zdravim,vedel by mi prosim niekto poradit syn 2.5rocny ma atopicky ekzem,vsade citam ze to moze byt aj stravou a myslim ze hej,odsledovala som ze ked zje napr.vajcia typu prazenica,chlebik vo vajicku,vcera napr.pizzove slimaky potrete vajicko pred pecenim,tak po zjedeni si zacne chytat jazyk stale robi beee,zacne fnukat postupne ho napne a vyvracia,kdezto ked spapa na oblozenych chlebikoch vajicko natvrdo tak to nevyvracia,max.sa tak spravia ekzematicke flaky,teds aspon mam pocit ze ekzem moze byt bud z vajicko alebo nieco s rajcinami este lebo ich ma rad..
Od septembra ide do skolky,riesit to prosim z dr.aby nas poslala na alergo, nech viem hlavne v skolke povedat teda ze existuje mozno nejaky takyto problem? A ako sa to riesi keby ma nejaku intoleranciu,alergiu na vajcia v pripade ze by to mali na obed. Dakujem
@1simuska01 moj mal alergiu na vajecny bielok zistenu, vyradili sme ho z jedalnicka uplne..riesili sme to cestou alergologa, jemu sa robili take ekzematicke flaky cca do troch hodin od zjedenia, alergolog spravil krvne odbery a potvrdilo sa, takze vyradit zo stravy, v skolke sa budes musiet potom informovat, ako sa to riesi u nich, ale mozno budes musiet nosit vlastnu stravu v niektore dni
@ina2405
@ina2405 prepac, teba som omylom oznacila 🤦😂
@veronika_sk000 dostal sa z toho ? Či stale nemôže vajicko ?
@july0 dostal, odbery mu robili prvy raz ked mal rok a dva mesiace, dodrziavala som dietu a teraz pred jeho tretimi narodeninami sme skusali zavadzat vajce a bez problemov, takze uz ho ma normalne v strave, mal aj odlozene MMR ockovanie kvoli tomu vtedy a uz je aj zaockovany a vsetko ok 😊
aj moj take maval problemy po chlebiku vo vajci, ine vaječne jedla ani nechcel - napriklad vajicka na tvrdo mu smrdia a napina ho z nich. jedno vysetrenie z krvi mal robene asi ako 4 rocny, tam mu vyslo vajičko a druhe mal robene ako 8 rocny a vtedy vraj nemal ziadnu alergiu ani intoleranciu.
Raz som sa starala o dievcatko u ktoreho sa alergia prejavobala nasledovne:
Slepacie vajcia - mokvajuce mapy na tvaricke, hlavne okolo ust (kacacie, husacie a prepelicie bez reakcie).
Lepok - spravanie ako v opilosti, dieta sa motalo, bolo spave a cervene mapy po tele
Orechy (nie vsetky) - vracanie a svrbenie hrdla, jazyka
Mlieko - ekzem na zadnej strane kolien a laktov
Potom tam boli este paradajka, zeler a baklazan - tie sa tiez prejavovali vysypom.
Cize u kazdeho moze nieco ine sposobit ine prejavy, urcite by som necakala, vypytala vymenny listok na alergo, hlavne ak ho svrbi jazyk a zvracia, inak minimalne nech mas doma fenistil kvapky a ihned podat pri prvych priznakoch. Kazda alergicka reakcia sa moze casom zhorasovat, ale aj naopak - vytratit. Ale treba to riesit s prislusnym odbornikom.
Kde je jedna alergia, moze ich byt viac.
S mojou dcerou tiez riesim alergologa, ale keby sama do toho nedrbem tak nas niakto nikde neposle 🤷♀️
@banalu chuďatko, to sa az zle čita
Prosim, ak vidis, že má problem s vajcom, na čo mu ho podavas, robis s ním pokusy a trápiš ho? Aj ja mám intoleranciu na vajcia (je to celkom bežne) a prvým prejavom je práve to, že má picha jazyk a do 24 hodín mám reakciu na kozi.Takze výsad na polroka vajce. Ja som napr nasla enzým vo forme tabletiek Pancreolan forte, že môžem jest veci s vajcom, napr vyprážaný syr, ale musím si hneď dat po ňom tabletku, inak mám reakciu na kozi. Je možné, že sa mu to ešte strati, ale nesmieš ho vajcu vystavovať aspoň ten polrok
@veronika_sk000 och nas vajicko stale drží ma opuchy očí žihlavku nosíme aj pero, mmr očkovanie tiež zatial nemá, min. rok mal hodnotu 35, cez leto mu to kleslo na 24 a o mesiac ideme znova ale stale silno reaguje 🤦🏻♂️
@1simuska01 moja po vajíčku zvracala prúdom. Má naňho alergiu. Určite čím skôr alergolog 😊
@1simuska01 však keď vidíš, že mu vajce nerobí dobre tak ho nedávaj, na to nepotrebuješ lekára. A pýtaj si výmenný lístok sama, ty vidíš čo sa deje nie čakať na lekára.
@zuzanapjat ano nebola to sranda, ale napodiv mala plnohodnotny jedalnicek, aj ked nahrady sa pouzivali velmi malo, pecivo v podstate ziadne, na ranajky mavala napr. polievky, obedy a vecere varene. Vela zeleniny, ovovcia. Vyvar musel byt vzdy v chladnicke a ryzove rezance v skrinke.
Ked sa chce vsetko sa da... len treba mat otvorenu mysel.
Dakujem budem to riesit,on nevracia prudom ani nic podobne,a stalo sa to asi 3krat v priebehu roka mozno,ked mame oslavu a mame chlebiky tak.spapa a vsetko je ok,pre si nie som ista a chcela som radu...zajtra sa ozvem dr.a budem sa pytat na alergo.
Má alergiu, tak ich nedávaj, v žiadnej forme by som povedala.
@danielahamar
@danielahamar a v pecive chlebe cestovinach,kolacoch tam to nerobi problém tak ani to nemam davatm??
@1simuska01 niektorá MUDr povie, nechať čo je ok, niektorá nie. Ja osobne som za nie. Treba vylúčiť na mesiac úplne a potom zaviesť a ak vyjde eliminacny test pozitívny, tak po 3 mesiacoch znova
Chod na alergo. Môj syn mal intoleranciu na vajíčka. Keď som mu dala vajíčko tak vracal oblúkom. Vysadili sme ich na pár mesiacov a spravilo sa to.
@radula17 ideme piatok na preventivku tak to budeme riešiť,uz som volala s dr.on nevracia oblukom,on len vygrcne to mini susto co som mu dala
@1simuska01 nedavala by som v žiadnej forme, moze po case reagovat aj na obyč. koláč, tym ho môžeš dráždiť ale reakciu nemusíš vidieť.
@1simuska01 No tak u nás to šlo do diaľky🙂 Ale vždy len keď som mu dala vajíčko na tvrdo a tak. Normálne jedol koláče a ostatné potraviny čo obsahovali vajíčka. Takže nám len doktorka povedala že prestať dávať vajcia na nejakú dobu. Inak ten istý problém sme mali potom aj s kravským mliekom, tam to bolo zase o hnačke🙂) Ale našťastie teraz môže všetko a žiadne problémy.
@radula17 a len na tvrdo ste prestali davat ci aj tie kolace peciva atd
@1simuska01 Práve že len normále vajíčka na tvrdo. Z ostatných výrobkov čo obsahovali vajcia mu nič nebolo takže to jedol normálne. ale určite uvidíš čo ti povie doktorka, možno to fakt bude tiež len dočasná intolerancia. Ale na alergo zistia najviac no. Držím palce.
@radula17 tam mimpovie ze ci je to intolerancia len cize dietou by sa z toho mohol dostat,ale o alergia a v tom prípade je to nastalo ??

@1simuska01 od doktorky si pýtaj výmenný lístok a chod na alergo. Nečakaj, že ťa pošle, ona nie je svedkom všetkých prejavov a je to tvoja úloha ako matky. A určite by som nevarila dieťaťu to, po čom opakovane zvracia, má ekzém, alebo si chytá jazyk a nie je mu dobre, chúďa. V škôlke väčšinou umožnia matke, aby dieťaťu varila a budete si nosiť vlastnú stravu.