icon

Čo robiť, keď dieťa rýchlo vykaká čípok?

riusa221
20. jan 2025

Dobrý večer prosím o radu. Dcérka vykakala cipok nemala ho ani 5 minút no v stolici som ho už nevidela. Ako ďalej postupovať?:( ma horucku :(

guiseppinka
20. jan 2025

Daj jej polovicnu davku z druheho cipku

anavixy
20. jan 2025

Pockaj min. pol hodinu a odmeraj teplotu. Ak bude o nejake desatiny stupna nizsia ako bola predtym, tak premeraj opat o pol hodinu a ak zasa o nieco klesla, tak cipok ucinkuje. Ak bude horucka o pol hodinu vyssia alebo rovnaka, tak podaj sirup alebo capik s inou ucinnou latkou - adekvatnu davku.
Urcite NEPODAVAJ polovicnu davku ineho lieku!!

fantaghiro21
20. jan 2025

Mne doktorka vravela,že do 15minut sa čipok nestihne vstrebať,ak hneď po zavedení bola stolica-to znamena,že aj tých 5 minút sa rata..že je možné dať druhý.ale keby to bolo už viac ako 15-20 minút,je to uz iné.
V každom prípade niekedy ak je aj jednorázova dávka niekedy vyššia,nevadí.dolezite je udržať maximálnu možnú dennú dávku paracetamolu /ibuprofénu podľa váhy dieťaťa.
Kedysi sa mi podarilo dať dcére 2 násobku dávku ako je odporúčané,bolo to v čase strešného stresu a vyčerpania.
Volala so na toxikologiu a presne mi tam vraveli,že nevadí,ale dôležité je udržať tu maximálnu dennú dávku....

riusa221
autor
20. jan 2025

ďakujem vám ♡ a je pravda ze môžem striedať aj po 3 hodinách keď je horúčka?:(

anavixy
20. jan 2025

Aka vysoka je horucka? Ak je to nutne, tak ano, mozes vynimocne vystriedat aj po 3h, ale musis dodrzat max dennu davku, tj. pri Paracetamole 60mg/kg za 24h a pri ibuprofene 30 mg/kg za 24h.

riusa221
autor
21. jan 2025

@anavixy ma angínu..teplotu ma od 38.5-39

anavixy
21. jan 2025

Ja by som pockala na tie 4h, ak nema nad 39. Alebo aspon sa blizit…

adeladulova
21. jan 2025

Telo na telo skus, obidve sa vyzlečie a lezkajte tak spolu, a počkala by som na tie 4h a menila účinnú latku

hipuska
21. jan 2025

Neviem kolko ma, ale od 3 mesiacov je sirup. Kup si radsej ten. Pekne striekacou pomalicky das do ust a mas istotu. Lebo tieto cipky a kakanie je zbytocny stres...bezne sa to stava, ze dietatko ho vykaka

anavixy
21. jan 2025

@hipuska a sirup bezne vyzvracia. Moje dieta napr. neudrzalo v sebe sirup ani raz… to je uplne jedno, dolezite je vediet, co robit, ak sa to stane. Mat ale doma rozne liekove formy a rozne druhy ucinnej latky antipyretik je zaklad. Capik napr nemozeme podavat na horucku pri hnacke a sirup zasa pri zvracani.