icon

Čo robiť, keď sa 8-mesačné dieťa nepretáča?

30. jan 2025

Ahojte. Mate skúsenosti s čím môže byť problém keď sa 8 mesacne dieta neprataca ani na bruško ani na chrbát? Ani len na bok sa neprevali. Stále len na chrbáte leží. Doktorka to nerieši, stále mi hovorí ze jej sa zdá byť po motorickej stránke v poriadku. Ja neviem či to riešiť a nájsť si nejakú fyzio alebo mam ešte čakať ako mi hovorí Doktorka? Treba k fyzio výmenný lístok alebo ako to celé funguje keby som s ním chcela ísť k nejakej osobe ktorá sa vyzná, a vedela by mi povedať ci ma stuhnuté svaly, alebo niečo s bruškom alebo čo

deedol
30. jan 2025

ano, ries s fyzio, mozes aj sukromne.
alebo vypytaj od dr vymenny listok na neurologiu a/alebo k rehab lekarke.

maryetta
30. jan 2025

Davas ho aspon na brusko?
Popravde mne je to divne. Este ked pol rocne. Ok ale 8 mi uz pride dost na to aby bolo aktivne. Ani len na bok? Ved to su uz deti celkom zvedave a vnimave na vsetko okolo neho...

lucia13022023
30. jan 2025

Ja by som zmenila aj obvodnu. Taketo doktorky co nič neriešia.. Ach vedela by som ich veľmi škaredo nazvať...
Autorka, nie som doktor, no 8m dieta by už malo byť akčnejsie.. Určite to rieš s fyzio, nenechaj sa odbiť.

autor
30. jan 2025

@maryetta samozrejme na bruško dávam často aj napriek tomu ze sa jej to nepáči, vydrží cca 5 minút a nervy. Aj je povyzliekana bez plienky ako mi to hovorili, aj jej skúšam troška za nozicku pomôcť, keď pomôžem tak sa otočí hneď ale iba do jednej strany, ak ju chcem do druhej strany otočiť tak spustí vreskot. Je to moje prvé, tak celkom neviem či ešte je šanca ze začne sama, alebo nie. No myslím, že nejaké cvičenia by nám neublížili. Riadila som sa len doktorkou, no čím ďalej tým viac sa mi to nezdá

gejb
30. jan 2025

Určite na fyzio a zmeň doktorku.
Moja v 4.mesiaci sa už pretacala na obe strany...áno deti sa nemaju provnavat, ale posud sama...ani tebe sa to uz nezda OK
Keď motivujes hračkou tak co robí?

lucia13022023
30. jan 2025

Autorka tvoj materinský inštinkt ti hovorí správne..

majlo1234
30. jan 2025

Treba, urcitre treba pomoct dietatu. Nevylucujem, ze by zacala aj sama, ked sa aj pediatricke zda ok, ale par tyzdnov poctivejo cvicenia dobre zvoleneho vas motoricky vystreli vpred. Ja mam 8 mesacnu tiez, a pretaca sa z brucha aj na brucho, pivotuje a vie druhe vzpriamenie, dava sa na styri. Chodim preventivne na fyzio a vraj trochu zaostava😀 kazdy ti povie inak, ale pri prvom sme nakoniec v osmich mesiacoch zacali svicit vojtovku a do mesiaca dvoch zacal stvornozkovat a sadat si

7lenka11
30. jan 2025

Rieš to a nečakaj. Mam dve deti, druha má tiež 8m. Pretáčať na bruško sa začala ako 2,5 mesačná a v tabuľkách od doktora sme mali vyznačené, že pretáčanie ma dieťa zvládnuť do 6 mesiacov. Isla by som na fyzio. Nepotrebuješ žiadny výmenný lístok.
A to ja pri 8m dcére už stresujem, že ešte nesedí.

maryetta
30. jan 2025

Nechaj aj pol hodinu na bruchu. Je normalne ze sa zlosti. Mam 4 deti a kazde jedno sa zlostilo.

akvi
30. jan 2025

Riešila by som s fyzio. Nič tým nepokazis, ukáže ti, ako dieťa stimulovať. Kamoška mala takéto dieťatko, že všetko robilo oveľa pozdejsie, čo sa týka motoriky. Ona ho ale až príliš ochraňovala v zmysle, že jej napríklad nedovolila ani liezť po tráve vonku na dvore, lebo čo ak nedajbože si ublíži, zje trávu a pod. Na bruchu sa jej tiež zlostila, tak ju proste nedávala. Keď sa načahovala za hračkou, tak ona jej ju proste podala, čiže dieťa vyslovene nič nemuselo, každú jeho snahu ona akoby kazila. Všetci sme to videli, snažili sa jej to citlivo povedať, ale ona nič. Dieťa malo rok a pol a ešte sa ani neťahalo do stoja. Keď sa vonku napríklad chytilo plota a snažilo sa ťahať, ona ho hneď brala, že fuj plot 😅🙈 A inak, dieťaťu nič nebolo, tiež mala všetky vyšetrenia, dieťa zdravé, dokonca neskôr jej diagnostikovali nadanie. Len proste uzkostliva mama. Tým nechcem povedať, že je to tak u vás, len ťa skôr ukľudniť, že sú aj detičky, ktoré nerobia veci tabuľkovo a sú ok. Každopádne s fyzio nič nepokazís.

plutvonozec
30. jan 2025

Ja som to mala so synom a pediatrička nás už v 6. mes. poslala na neurológiu aj fyzio. Zistili mu znížený svalový tonus, naučili ma cviky a časom bol pohybovo ok.

vkatush
30. jan 2025

Určite volaj niekde k fyzio, k súkromnej, nech máš čo najskôr termín a riešite. Nečudovala by som sa, keby ste dostali vojtovku alebo inú metódu. Správny prístup, cvičenie, dohľad a malá rýchlo doženie.
A od lekárky by som pýtala aj výmenný na neurológiu a išla pre istotu s dieťaťom na kontrolu. A keď sa dá dokopy, prepáč, ale menila detskú. Aby 8m dieťaťu povedala, že je okey, že sa nepretáča, keď zdravé dieťa sa medzi 2-5m začne už. To čo je za lekárku?!

Malú skúšaj dávať na bruško, aj keď sa jej nepáči. Motivuj knižkami, obľúbenými hračkami, jedlom, proste čo ju zaujíma.

maiaa
30. jan 2025

Vygoogli hned fyzioterapeuta a volaj, pytaj co najskorsi termin. Sukromneho mas najrychlejsie. A zmenila by som doktorku. Babatku treba pomoct. Ty ho tiez mas stimulovat - fyzioterapeut ti ukaze ako na to. Na IG mas milion videi od fyzioterapeutov ako pomahat babatku v psychomotorickom vyvoji. A kup si knihu Rozvijej se detatko od Kiedronovej.

euka210
30. jan 2025

moj prvy bol lenivy, ale v 8mes. by uz sa malo pretacat na bok a brucho, kedze priemer je tak 6mes

pralinka86
30. jan 2025

Fyzio určite pomoze. Aj baby plávanie bolo velmi fajn
Alebo ak mate nejake baby balance ci ibe cvičenie skupinové v okoli, aj to

petkavka
30. jan 2025

Je potrebne zistit dovod. 2 kamaratky rovnako - podla pediatricky vsetko ok. Realita- jeden zlomena klucna kost pri porode (nastastie to maminka riesila hned, lebo plakal aj pri malinkom pohybe) a druhy zablokovane stavce - tam sa na to prislo az v roku, co sa len plazil :/. Obe sa vyriesil problem a chalani su uz chlapci 😁 ...a dovodov moze byt este viac. Pricina je dolezity zaklad 😍

terezkaarthuramax
30. jan 2025

Posluchni svoj instinkt... Toto treba podchytiť vcas.
Vela rodicov uverilo takto doktorkam a deti potpm potrebovali specialnu starostlivost..
Drzim ti palce aby dievcatko bolo v priadku. Si urcite skvela mamicka.

barbora854
1. feb 2025

8 mesačne dieťa sa ešte nepretaca?a podľa doktorky je to ok?😂vsak už by malo lozit po štyroch .cvicit a smer neurolog

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
14. feb 2025

@monsterablue boli sme pri fyzio a začali sme cvičiť. Síce to ide zatiaľ ťažko a s plačom ale hádam to pomôže.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
14. feb 2025

@monsterablue nie. Len je taká stuhnutá tak že treba tie svaly troška rozhýbať, uvoľniť a uvidíme ako pokročime do mesiaca, mame ísť o mesiac na kontrolu . Povedala nám, že ma veľký potenciál, že zanedlho sa rozbehne aj v štvornožkovani. Len jej treba pomôcť a nasmerovať ju správne ako na to. Tak bojujeme 🙂 Len troška ma trápi, že som čakala až do teraz a neriešila som to už skôr, ale už to nezmením