icon

Čo robiť pri diagnóze CTKP u dieťaťa?

6. nov 2024

Dobrý deň, mali st niekto dieťa s touto diagnózou? Ako sa majú teraz? Majú nejaké problémy?
Mám veľké obavy..
Môj syn čoskoro 11mesiacov má túto diagnózu od neurologičky, chodíme aj na fyzio, cvičíme vojtovku.. zatiaľ sa stále len plazi, vôbec sa nedvíha k nábytku, fyzio vraví že teda je tam ten problém v mozgu že nevie ako má tie ruky používať.. dosť ma naľakala, vyjadrila sa že s veľkou pravdepodobnosťou bude má problémy s rečou, následne v škole, s učením...

Naučil sa nedávno tlieskať a ukazovať "daj,daj" ale nie v tom význame že niečo chce.. ale proste len tak si to začne ukazovať bez toho aby bolo niečo čo by teda mohol chcieť. Tak isto tlieska kedy chce, keď ho vyzveme aby urobil tapi,tapi tak neurobí. Veľa blaboce, zmysluplné len baba,tata.Má staršieho súrodenca ktorého má veľmi rád, veľmi sa mu teší, a pri ňom sa dokáže úprimne rehotať... Inak sa cudzich ľudí boji, občas ma také divné chvíľky kedy má vystraší že či je v poriadku, napríklad sa kyve zo strany na stranu a má zvláštny pohľad pritom taký neprítomný...
K tomu lezeniu, lezie veľmi pomaly, a zvyčajne s revom len keď musí ísť za mnou.. podľa fyzio sa všetko tak ťažko učí a preto si myslí že bude mať aj iné problémy ako len pohybové...

Ďakujem za vaše rady, názory a skúsenosti 🧡

autor
6. nov 2024

Ctkp- centrálna a tonusova koordinačna porucha

pribinak
6. nov 2024

Išla by som k neurologické a určite aj na konzultáciu k inej fyzioterapeutke

autor
6. nov 2024

A podľa fyzio , keď sa ho opýtame kde je mamka, ocko, súrodenec mal by tú osobu hľadať.. on to nerobí

rivini
6. nov 2024

Neurologicke poruchy v tonuse (hypertonus alebo hypotonus) su u deti do troch rokov pomerne caste. Vznikaju casto ako dosledok neoptimalneho prichodu na svet (bud planovana sekcia bez kontrakcii, alebo porod vakuumextraktorom). Casto pomoze ergoterapia a centrum vcasnej intervencie. Od fyzioterapeutky je velmi neprofesionalne, ze ti dava take tie „zbrucha“ predpovede buducnosti, ktore moze urcit len skuseny detsky psycholog po 6-9 mesiacoch velmi intenzivneho pozorovania dietata. Prvym partnerom by mal byt pediater, potom vcasna intervencia.

autor
6. nov 2024

@rivini ďakujem
Práveže pôrod bol rýchly, išla som len na kontrolu, bez bolesti, otvorená na 4prsty, narodil sa do 2 hodín, mal šnúru okolo krku, trochu modrý ale po chvíľke sa sám rozplakal

deti95060810
6. nov 2024

má dobrý sluch?
môže tam byť menší mentálny postih - preto aj to knísanie.
ak sa zahľadí - môže mať epi záchvaty. záchvat vôbec nemusí byť že dieťa skolabuje - tie menšie epi záchvaty sú len ako zahľadenie.... určite to spomeň na kontrole u neurol. bude sa to istý čas kontrolovať - väčšinou sa nedávajú na tieto malé epi záchvaty ani lieky.

deedol
6. nov 2024

Moj mal tuto dg v prvom roku zivota, ale na vojtovku a dalsie cvicenia reagoval dobre a tabulkovo bol vzdy v sirsej norme. Uz ma 6r a intelekt nadpriemer (potvrdeny v cpp). Kde cvicite? Odporucam tetis v dun luznej, idealne aspon tyzdnovy pobyt. Tamojsie dr aj fyzio maju vela skusenosti. Drzte sa

autor
6. nov 2024

@deedol ahoj, ďakujem, trochu ma to povzbudilo, cvičíme v Prešove pri súkromnej fyzio. Vy ste boli na takýto pobyt?

summer138
7. nov 2024

Ahoj syn mal hypotonus - ovplyvňuje všetky svaly teda aj jazyk je sval- mal problém dávať jazyk do polôh, neuvedomoval si koreň jazyka problém s vyslovovanim hlások K G CH v 3 rokoch sme začali intenzívnu logopediu každý týždeň súkromne a za pól roka všetko dal o rok ešte R

deedol
7. nov 2024

ahoj, ano, boli sme, ked mal 8m, ale chodia aj starsie deticky. len zacni cim skor vybavovat, lebo to trva. potrebujes odporucenie od neuro alebo rehab lekarky a potom volat do tetisu a dohodnut termin. (mozno mate nieco podobne aj na vychode, neviem, ale toto viem odporucit z osobnej skusenosti, chodia tam aj lahsie aj tazsie stavy a maju okrem vojtovky aj vselijake doplnujuce terapie a cvicenia.)