icon

Čo znamená hypertonus MSCM c Dx u dieťaťa?

starekovajana
19. jún 2024

Ahojte, dnes som bola s maličkou u ortopéda s nožičkami, pozeral jej aj hlavičku, kedze s nou mame od narodenia cvicit. Zhodnotil, že ma Hypertonus MSCM c Dx. Nestretli ste sa s tým niektorá? Neviete mi povedať, čo to znamená?
Nestihla som sa opýtať, keďže to tam ide ako na pase 😅🙈

uskrnica
19. jún 2024

Je to zvyseny svalovy tonus alebo aj poranenie motorickych drah. Aj kamaratkina mala to ma, cvicia s nou specialne cvicenia 4x za den, ale nie je to take vazne ako to znie. Vacsinou z toho deticky vedia vyrast. 🙂

drake122
19. jún 2024

Stuhnutý kývač na pravej strane krku. Asi preferuje vždy otáčať hlavu do jednej strany, treba to rozcvičiť.

anavixy
19. jún 2024

Najdite si dobreho detskeho fyzioterapeuta, ak este nechodite, a rieste to s nim.

starekovajana
autor
19. jún 2024

@drake122 prosim vás neviete mi poradiť nejaké cviky, v nemocnici mi ukázali dva cviky, kt s nou mám cvicit keď spí, ale čím je staršia je to už ťažko 🙈 ako dlho cvičila?

starekovajana
autor
19. jún 2024

@drake122 áno väčšinou dáva hlavičku do ľavej strany. Neviete poradiť ako to rozcvicit?

starekovajana
autor
19. jún 2024

@anavixy bola som už, ale povedala, že to neni zas tak zle, nedali mi ani kontrolu. Tak som bola dosť prekvapená, že ortopéd mi dnes toto povedal. Neviem či neskúsiť ešte nejakého iného fyzio