icon

CT mozgu u 6 ročnej dcérky

pipistrel13
21. jan 2022

dobry den,
poslali nas na Ct mozgu so 6rocnou dcerou,nechcem ju dat uspavat aj dr vravela,ze pre to Ct,ze ak by dala Mr musia ju uspat,ale ze Ct zvladne,ale ked som tam volala tak mi povedali,ze podla nich to nezvladne,ale aj tak sme aa dohodli,ze skusime.
Ct je tiez tunel a huci ako Mr?
budem rada,ak mi date vediet skusenosti
vdaka

snehulak77
21. jan 2022

Hucia oba. CT je také "koleso" iba a MR je tunel. MR je neorijemnejsie. Záleží ako je na tom dcérka. Ci sa napr boji uzavretých priestorov, či je citlivá na hluk. Ale za skúšku nič nedáte. Ale predtým jej možno ukázať obrázky, videá, vysvetliť. Možno to pomôže. Držím palce 😊

pragmaticka
21. jan 2022

CT vôbec nehuci. Nie je to tunel. Len také koleso, posunu jej ho nad hlavu. Bola som minulý týždeň. Par minutiek. Max 3-5 min to mohlo byť. V pohode to zvládne.. Len ten kontrastný prvok je nepríjemný. Snáď jej ho nemusia dat. MR asi s uspaním ale CT v pohode.

snehulak77
21. jan 2022

@pragmaticka nehuci? Fuha, zle si pamätám? 🙄

martul
21. jan 2022

@pipistrel13 CT je v pohode, MR je tunel a hučí. Ty si ju najlepšie poznáš, ale súhlasím s babami ukáž jej obrázok ako to vyzerá.

zara0201
21. jan 2022

CT huci inak ako MR, je to akoby zvuk rotujuceho kolesa. Trva ozaj kratko. Moj syn inak v 5,5 r. zvladol MR bez uspatia,vysvetlila som mu co ho caka,pozreli sme si na youtube videa aj so zvukom. CT je vsak oproti MR omnoho skodlivejsie,predsa len je to RTG ziarenie,nie magneticke. Takze za mna u dietata CT len pri urgentnych stavoch (uraz), pri planovanom vysetreni urcite MR.

pipistrel13
autor
21. jan 2022

@pipistrel13 vdaka baby,kontrastnu vraj nepotrebuje..ja som bola ba ct mocovych ale vobec si neviem spomenut ci to hucalo🤣

husky25
21. jan 2022

@pipistrel13 dcéra bola na ct keď mala 4 roky a dala to potom bola v ôsmych pred mesiacom a čaká nás magnetická tam ju musia uspať , skús dieťaťu vysvetliť že musí ležať bez pohnutia a počítať , zvládnete to

vevapeto
21. jan 2022

@pipistrel13 ct hučí tiež , nie tak ako MR. Pri MR leží dlhšie, ct je ozaj otázka chvíľky. Nie je to tunel, je to len koleso ako píše holka vyššie.

veverka84
21. jan 2022

moja to zvladla uplne v pohode mala vtedy 7.5 r ale dovolili mi ostat pri nej.

lotyka
21. jan 2022

Moja 4,5 ročná zvládla teraz v decembri CT pľúc bez uspatia. Vysvetlili sme jej co s nou budú robiť, 3 dni sme nacvičovali ležanie bez pohnutia. Bola som tam s nou a držala ju za ruku. CT stroj vydáva zvuky, ale nehuci, nie ako MR (to ma problem ulezat dospely). Skúste sa s nou porozprávať, vysvetliť jej to, vziať obľúbenú hračku. Určite to zvládne.

simsalabim
21. jan 2022

CT podla mna zvladne, len ju priprav na to, ze to huci ako vlak. Moja vtedy 5 rocna ho zvladla v pohode.

bolarazjedna
21. jan 2022

CT by mohla zvladnut, vyšetrenie trva pár minút /max 3-5/, počas ktorého ale musí ležať nehybne. Deti spolupracujú rôzne, ale 6 ročná dobre spolupracujúca by to mohla dať. MR vyšetrenie trva podstatne dlhšie /20-30 minut/, tam by určite nevydržala nehybne ležať, preto by bola uspatá. Keď sú rozhýbané snímky, tak sa nedajú hodnotiť.
Na druhej strane CT je rentgenove žiarenie, dosť veľká dávka, ešte pre malého človeka - samozrejme, keď je to indikované, tak sa môže robiť. Ale MR je bez žiarenia, nemá dokázaný škodlivý vplyv. A uspia ju len na tych par minut, kym vyšetrenie trva, zrejme ale kvôli odsledovaniu by to bolo v ramci jednodňovej hospitalizácie.

ladka2012
21. jan 2022

Ja som bola na CT s 6 rocnou dcerou. Cely cas som tam bola s nou a drzala ju za ruku. Zvladla to

andreagajewska
21. jan 2022

Skús jej ukázať video, ako to vyzerá, “nacvičujte” ležanie bez pohybu,ale nie nasilu, v strese, formou hry. Ak je to možné, zisti presnejšie koľko minút to bude trvať. Vyskúšajte si to doma. Môže si napríklad hovoriť v duchu riekanku, pomalinky na prštekoch počítať koľkokrát ju zopakuje, aby odvrátila pozornosť inam. Ale o, ak Ti to umožnia, bud tam s ňou a čítaj jej rozprávku. Takú dlhu, ako bude to vyšetrenie.

Buď v pohode, nakoľko sa dá, aby vedela že je to v poriadku. Ak to bude naozaj, naozaj potrebné, tak možno bude stačiť nejaký oblbovák a nie hneď uspať, veď CT je len taká “obruč”, nie tunel ako MR. A vyšetrenie nebude trvať dlho.

Veľa záleží aj od toho,ako to od teba prijme, ako si to nechá vysvetliť, a aký trpezlivý bude personál. Netlačte na ňu. Pomaly, v pohode, vysvetlit, nacvičiť doma a potom nech si to krátko pred tým poobzerá aj “naživo”.

Držím Vám obom palce, bude to dobré 👍🏼❤️

nelka0810
21. jan 2022

Spytam sa ked uz je tu takato tema. Nas dnes poslala neurologicka tiez na MR. Maly ma 15 mes. Objednany sme na maj, vraj mame prist den vopred na hospitalizaciu. Viete mi niekto so skusenostou napisat co nas caka? V den MR uz pojdeme domov?

pipistrel13
autor
22. jan 2022

@pipistrel13 vdaka za vsetky odpovede😊

veronika1290
28. jan 2022

@pipistrel13 ja som bola so syncekom tento tyzden.na ct hlavy .v pondelok sme mali nastup do nemocnive lebo ho mali uspavat ,v utorok sme isli na ct ,maly.mal uz.kanylu a ked sme tam prisli tak sa.ma anesteziolog opytal ze ci by sme nechceli radsej skusit bez uspatia ,ja som sa bala ze to nezvladne lebo on nevie byt v klude ani 5minut ,ale stala som prinom ,rozpravala som mu a zvladol to ,lezal tam tak vca 7-8minut .som rada ze ho neuspavali.a ma 4,5 roka

pipistrel13
autor
29. jan 2022

@veronika1290 vdaka😊

lusiafofo
14. máj 2024

Prosím vás a kde uspavaju ?a cena

pipistrel13
autor
15. máj 2024

@lusiafofo myslim,ze uspvaju vsade ak je to nutne a zdarma.

lusiafofo
15. máj 2024

@pipistrel13 tak to som ešte nevygooglila a hlavne zadarmo ak viete pošlite mi prosím link

pipistrel13
autor
15. máj 2024

@lusiafofo no nasu by uspali normalne v nemocnici zadarmo ak by to nezvladla,to mi povedali..ale nebolo treba,vydrzala
Boli sme v NR

20lucia92
30. okt 2024

Dobrý deň,
Chcela by som sa spýtať ci je niekde urobit CT vysetrenie brucho u 3rocneho dieťaťa aj bez hospitalizacie ? Ci niekto nevie o niecom takom ? Je mi jedno v akom regione a aj to ze si budem musiet zaplatit , len hladam možnosť kde by sme prisli ráno nalačno uspali ho a po zobudeni a odsledovani by sme vecer išli domov.

@pipistrel13 museli ste byt hospitalizovane? Kde konkretne ste boli na CT?
Ďakujem

20lucia92
30. okt 2024

Pozeram ze mobil mi pisal sklonovanie ako on chcel tak sa ospravedlnujem 😁

pipistrel13
autor
30. okt 2024

@20lucia92 Dobry,nemuseli
odmietli sme aj kontrastnu latku,pretoze neurologicka nam povedala,ze nie je potrebna...vsetko bolo viditeln,ale dcera nebola uspata,vydrzala (mala uz 6rokov),boli sme v NR,s pristupom som bola spokojna...
myslim,ze ak vedia vybrat nosnu mandlu bez hospitalizacie (6hodin sme tam boli,urcite aj ct tak niekde robia,skuste si obvolat

20lucia92
31. okt 2024

@pipistrel13 ďakujem za odpoveď.
Uspaty asi bude musieť byt lebo asi nevydrzi sa nehybat , len na kramaroch nas chcu kvoli cca 15-20minitovemu vysetreniu a teda aj tak dlhemu uspatiu hospitalizovat na 3dni a ja s tým nesuhlasim jednak ze to je stresujuce pre dieťa a tiez pre mna.