icon

Dieťa s mononukleózou a škola

10. dec 2025

Pekný večer. Chcem sa s vami poradiť, potvrdená mononukleoza teraz v pondelok, dieťa už minulý týždeň bolo doma plus tento týždeň a budúci týždeň ma ísť do školy s respiratorom aj keď je infekčné. Mononukleoza je infekcna 4-6 týždňov a potvrdiť to môžu výsledky z krvi. Po 6 týždňoch bude mat kontrolný odber. Je správne aby dieťa išlo do školy? Pripadne na návštevu? Aby sviatky travilo po návštevách atď? Ak ste si tým prešli prosím napíšte ako ste to mali, budem rada ak sa vyjadrí aj nejaký doktor. Ďakujem

anonym_97aeab
10. dec 2025

@anonym_autor susedin syn to mal.Urcite by som dieťa neposlala týždeň pred prázdninami do školy s respiratorom, keď všade zúri chrípka a covid.On to mal ako 14 r a bol veľmi vyčerpaný a dlho doma a mal prísnu dietu a zakázané tréningy a TV v škole.

autor
10. dec 2025
@anonym_97aeab

@anonym_autor susedin syn to mal.Urcite by som dieťa neposlala týždeň pred prázdninami do školy s respiratorom, keď všade zúri chrípka a covid.On to mal ako 14 r a bol veľmi vyčerpaný a dlho doma a mal prísnu dietu a zakázané tréningy a TV v škole.

ďakujem ze si napísala. Aj toto dieťa má prísnu diétu a zakázanú námahu kvôli zvacsenej slezine. Nevieš ako dlho bol doma a s nikým sa mimo domácnosti nestykal?
@anonym_97aeab

anonym_f34141
10. dec 2025

@anonym_autor mozem sa spytat, aj viete, kde alebo ako to chytilo dieta? Este som sa s tym nestretla.

anonym_5d453a
10. dec 2025

Mala som to zo zle umytého pohára na letnej terase, keď sme boli so spolužiačkami na kofole. Strávila som vtedy tuším 10 dní v nemocnici a 3 týždne doma, ale bola som doma aj dva týždne pred nemocnicou, keď ešte nevedeli čo to je. Tiež potom prísna diéta.

autor
10. dec 2025
@anonym_f34141

@anonym_autor mozem sa spytat, aj viete, kde alebo ako to chytilo dieta? Este som sa s tym nestretla.

@anonym_f34141 bohvie kde..veľa sa pohybuje medzi ľuďmi aj po návštevách atď..

autor
10. dec 2025
@anonym_5d453a

Mala som to zo zle umytého pohára na letnej terase, keď sme boli so spolužiačkami na kofole. Strávila som vtedy tuším 10 dní v nemocnici a 3 týždne doma, ale bola som doma aj dva týždne pred nemocnicou, keď ešte nevedeli čo to je. Tiež potom prísna diéta.

@anonym_5d453a oha to muselo byt nepríjemné.. ale tiež to vychádza tak 4-6 týždňov mimo kolektív a návštevy atď..

prasiatko30
10. dec 2025

Po mononukleoze je fakt na mieste slovensky izolacny rezim (mesiac doma aj ked vypada, ze mu nic nie je ale ma soplik) Ta imunita je dost oslabena a je mozne, ze sa na dieta po mononukleoze nalepia vsetky virusy, ktore okolo neho prejdu. Cize brat to s kludom a radsej sa vyhybat nejakym aglomeraciam

anonym_97aeab
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_5d453a oha to muselo byt nepríjemné.. ale tiež to vychádza tak 4-6 týždňov mimo kolektív a návštevy atď..

@anonym_autor neviem ako dlho nebol v škole, ale na futbal nechodil pol roka.Dost dlho sa s tým trapili

katulienkax
10. dec 2025
@anonym_f34141

@anonym_f34141 mononukleozu nedostane kazdy, aj ked s tym strasia, drviva vacsina to ma bez priznakov. Napriklad mne kvoli inemu ochoreniu robili rozbory IGG aj na Vírus Epstein-Barrovej a mala som dost vysoke protilatky, ale nikdy som nemala prejavy mononukleozy. Vacsina to prekona v detsve s miernymi alebo ziadnymi priznakmi

anonym_4c502a
10. dec 2025

@anonym_autor ja som ju mala tyzden som sa s nou trápila doma, tyzden v nemocnici a potom som bola doma este 2 a pol týždňa a následne som sla do skoly kedže som maturovala ale citila som sa uz fajn len som mala pol roka dietu a nesportovala som

autor
10. dec 2025

@anonym_autor ďakujem vám za príspevky. Takže je na mieste aby dieťa oddychovať doma aspoň r týždne.

anonym_7ec390
11. dec 2025

Moja 11 ročná dcéra to mala takto pred rokom. Počas hospitalizácie v nemocnici jej bol dg. obojstranný zápal pľúc, pozitívne chlamýdie, mykoplazmy, chrípka a ako bonus mononukleóza. Ale až tak čierno by som to nevidela. Po hospitalizácii bola ešte týždeň doma a potom sme chodili pravidelne na kontroly do nemocnice kvôli tomu, že mala zasiahnutu pecen aj slezinu. Ale to už normálne chodila do školy. Čo sa týka pečene, tam mala mierne upravenu stravu. Žiadne prísne diéty, ale ľahšia zdravá strava. Čo sa týka sleziny, tam mala zakázaný šport. Bez športu bola až 6 mesiacov, až kým slezina nebola v úplnom poriadku.

barbora854
11. dec 2025

Dieťa do škôlky s respiratorom🤦🏻‍♀️😂sory

barbora854
11. dec 2025

Daj mu už na hlavu rovno plynovú masku nech sa decko dusi a výhod ho do škôlky
Ja neviem kde na toto chodíte 🤦🏻‍♀️smutne zmýšľanie rodičov

autor
11. dec 2025
@barbora854

Daj mu už na hlavu rovno plynovú masku nech sa decko dusi a výhod ho do škôlky
Ja neviem kde na toto chodíte 🤦🏻‍♀️smutne zmýšľanie rodičov

@barbora854
@barbora854 nadpis zmenili, bola tam škola (už som ho opravila) a dieťa má 15 rokov a nie je moje. Ak by bolo moje určite by do školy nešlo. A o to išlo v otázke. Ci je takýto postup správny. A vďaka dámy, ze ste mi pomohli a vyjadrili sa z vlastnej skúsenosti k téme 😉

autor
11. dec 2025
@anonym_7ec390

Moja 11 ročná dcéra to mala takto pred rokom. Počas hospitalizácie v nemocnici jej bol dg. obojstranný zápal pľúc, pozitívne chlamýdie, mykoplazmy, chrípka a ako bonus mononukleóza. Ale až tak čierno by som to nevidela. Po hospitalizácii bola ešte týždeň doma a potom sme chodili pravidelne na kontroly do nemocnice kvôli tomu, že mala zasiahnutu pecen aj slezinu. Ale to už normálne chodila do školy. Čo sa týka pečene, tam mala mierne upravenu stravu. Žiadne prísne diéty, ale ľahšia zdravá strava. Čo sa týka sleziny, tam mala zakázaný šport. Bez športu bola až 6 mesiacov, až kým slezina nebola v úplnom poriadku.

@anonym_7ec390 ale tie 4 týždne kým bola infekcna bola doma ci jej robili krvné testy skôr? Dakujem

alenka7777
Autor odpoveď zmazal
anonym_7ec390
11. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_7ec390 ale tie 4 týždne kým bola infekcna bola doma ci jej robili krvné testy skôr? Dakujem

@anonym_autor testy nepamätám, žeby jej robili. Išla, keď sa už cítila byť fit.

dory11
Včera o 21:53

@anonym_autor určite nie škola návštev.
1.kvoli tom že je teraz strašne veľa chrupom atď .
2.pre dieťa z Mononukleózou je to veľmi náročné. Už teraz imunitný systém ide na plno a keby sme dostať ešte inú chorobu bolo by ešte horšie.
3.ked držíat diétne opatrenia
4.dieta sa má vyhýbať námaha behaniu atď kvôli pečený a slezinu.
5.pocas aktívne fázu ešte kedy kolvek môže dostať teploty
6.a dieťaťu je veľmi unavená potrebuje viac odpočívat.

Mám dcéru 4,5 ročnú chodí do škôlky od 3.12 po obede dostala teplotu a mala ju do 6.12.od 38,5do 40.
Potom kašeľ 8.12.odber krvy a výsledky 10.12.potrvdili že má mononukleózou aj streptokoka 12.12.sme boli infekčné ambulancia kde nám dali lieky na imunitu Isoprinosine aj zobrali krv výsledky 17.12.boli že je to stále v aktívne fáze žiadne návštevu nesú vhodne že to dieťa je strašné unavené na kontrolu idem 9.1.a výsledky by mali byť okolo 13.1.a lieky má do 16.1.ak bude potrebné v liečbe pokračovať ak nie aj tak ešte čelí január do škôlky nepôjde