icon

Dieťa zaostáva podľa vývinového dotazníka o 3 mesiace

1. okt 2025

Ahojte,

stalo sa vám, že dieťa zaostávalo podľa vývinového dotazníka aj o 3 mesiace?

anonym_ab4add
1. okt 2025

keby o 3 to by bolo ešte aj celkom fajn.
záleží aj v akom veku.

minesasubu
1. okt 2025

áno, syn je stále ,,pozadu,, podľa tabuliek avšak ja to neriešim kedže v iných veciach je popredu
u nás napríklad je super v jemnej motorike avšak v hrubej bol trošku pomalší tak to cvičíme a táha sa to sním od 3 mesiacov a má 3roky
ten dotazník je veľmi ale veľmi všeobecný naša pediatrička ho napríklad vôbec nerieši ani som ho nikdy nevypisovala u nej
takže záleží čo považuje za pozadu pretože niektoré veci sú ok a niektoré treba podporiť alebo posilniť

anonym_dc17eb
1. okt 2025

@anonym_autor a koľko má mesiacov/ rokov?

negymama
1. okt 2025

tak je rozdiel meskat 3 mesiace u polrocneho dietata, a u trojrocneho.
autorka...moj starsi syn zaostaval, maval febrilne krce, raz velmi velky ako epi zachvat, okrem neurologie nas poslali v 3,5 roku ku psychologicke na testy psychomotorickeho vyvoja a ta skonstatovala, ze meska hlavne v kognitivnom vyvoji cca 9-12 mesiacov. 3,5 rocny patlal rec, kreslil iba cmaranice, nepoznal farby, nepocital ani do 5, ledva u psychologicky vytriedil tmave a svetle gombiky. Aj v skolke mi hovorili ze je detsky, nepozorny atd.
No poviem...venovala som mu, mala som este od neho o dve roky starsiu dceru s poruchou reci, a robili sme cvicenia, edukaciu, logopediu, tak som pribrala k tomu aj syna.
Dnes je 2hak na strednej, studuje informatiku, dobehol vsetko, nemal ani poruchy ucenia, jedine slovencinu neoblubuje a take tie predmety s memorovanim.

autor
1. okt 2025

@anonym_autor Má 13 mesiacov

negymama
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako vo veku roka ci dvoch maju deti vo vyvoji take rozptyly, takisto su royptyly chlapci versus dievcata, zeby som sa nad tym netrapila.
Jedine zeby sa to zaostavanie prehlbovalo a dieta stalo vo vyvoji.
v roku je tazko este nieco predikovat.

anonym_652132
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v čom konkrétne zaostáva? Ja si myslím, že tieto tabuľky maminy len stresujú. Mám dieťa,ktoré sa takmer do pol roka neotočilo z bruška na chrbát a opačne. Skrátka lenivec. V pol roku stál v postieľke, následne začal štvornožkovať a v desiatich mesiacoch chodil sám. Deti sa niekedy vyvíjajú skokovo, v reči to bolo podobné, iné deti opakovali slová, náš nič, mama, tata, ham, koniec. A zrazu sa rozkecal, v dvoch rokoch celé vety.

kacena4
1. okt 2025

dala si velmi malo informacii aby sme ti vedeli vhodne poradit napr. je predcasniatko? ma zdravotne problemy? napreduje rovnomerne? ci sa mu zastavil vyvin? to ze je podla tabuliek o 3 mesiace pozadu az tak nevadi tabulky su stavane na percentil t.j. 50% deti je v strednom pasme normy 25% je nadpriemerom a 25% pod priemerom ak ste v tych 25% pod treba zisit preco hladat pricinu a najdolezitejsie je ze rovnomerne napreduje aj ked je pozadu ono to casto deti okolo roka az 3 rokov zvyknu dobehnut dalsou "nevyhodou" tychto dotaznikov je ze su robene pre europeidnu (či ako sa to presne nazyva) t.j. napr. nie je smerodajna pre dieta ktore ma rodicov napr. azijcanov ci africanov... to len trocha odbornej statistiky 🙂

dotka04
2. okt 2025

Keby len o 3 mesiace 🙂 fuuuurt pozadu vo vsetkom a riadne. Aj sme cvicili, plavali, doma cvicili, chodili na detske cvicenia, doma kopa podnetov, citania, sensory olay, play wisely… Aj pototo som sa mohla a nic🙈 Po 2 rokoch zmena, zacal rychlo (a skor skokovo) napredovat, ma 3,5 a teraz je na svoj vek az moc sikovny a oproti rovesnikom dokonca v niektorych oblastiach popredu 🙂