icon

Doplnky výživy pre deti, ktoré odmietajú ovocie

16. mar 2025

7 ročný syn, snáď nikdy neprehltol žiadnu zeleninu, varenú a surovú už vôbec nie. S ovocím je to podobné. A vo všeobecnosti mam pocit, že neje nič zdravé ako ryby, orechy, celozrnné pečivo... Proste len mäso, ryžu, biele pečivo a cestoviny. Ma veľmi obmedzený jedálniček. Rady, že mám mu skúsiť zakamuflovat niečo do jedla, nefungujú. Za tie roky som skúšala všetko možné. Chorý býva bežne ako ostatní rovesníci, prosperuje normálne ale mam obavy, že táto životospráva sa podpíše na jeho zdraví aj do budúcna.

hederamonstera
16. mar 2025

Kludne mu davaj multivitamin🙂 esteze zijeme v dobe kedy su lahko dostupne. A neboj, aj v tom co si napisala su ziviny, nezje ani jablcko ci jahody?🙂
Ja verim, ze deti este vedia vnimat svoje telo a vedia co potrebuju, takze kebyze mu nieco chyba, zacne mat aj na to chut.

ziarifka
16. mar 2025

Má rád halušky? Dajú sa urobiť karfiolove, petrzlenove, zelerove - tieto budú klasické biele ako zemiakové, aby to nepoznal. A ďalej brokolicove, mrkvove, dynove, špenátové - tieto už majú inú farbu. Potom robím perníkový koláč, kde idú 2 hrnčeky strúhanej cukety. Krémové mixovane polievky neje? Mojim deťom ešte robím tak, že do ich obľúbenej polievky, sosovicovej, fazuľovej alebo paradajkovej, vlejeme rozmixované dynu alebo cuketu. Ešte sú dobré mrkvove koláče plnené slivkovym džemom.

patka06
16. mar 2025

Pokiaľ prosperuje a nemá problémy, nedávala by som umelé doplnky.
Len to nevzdávala s ovocím a zeleninou, presne ako píše ziarifka
Ak má rád sladké - exixtuje aj skvelý cviklový koláč - podobný perníku

hanaluteranova
16. mar 2025

Na naše děti, když odmítají nové jídlo nebo surovinu, tak zkouším dvě věci a poměrně často to má úspěch. 1) zapojení do procesu výroby, vaření. 2) jídlo ze zahrady, když si sbírají, trhají sami co chtějí, zobaji i to, co doma na talíři celou zimu odmítali, naučili se tak jist například papriku. Chápu, že třeba nemáte zahradu, jen píšu svoje tipy 😉

rejka7
16. mar 2025

Ja som narodená v 70 tých rokoch a teda od konca sezóny v jeseni až do začiatku sezóny sme nemali zeleninu, myslím paradajky, uhorky, papriku, nechyrovali sme ani o baklažáne, brokolicu, a pod. všetko bolo sezónne, žiadne dovozy zo Španieska, Maroka a pod. cez zimu maximálne cibuľa, a bola som menej chorá ako moje deti, čo majú zeleninu a ovocie celoročne☹️

koniarova
16. mar 2025

Daj mu urobiť krvné testy. Keď budú ok, nerieš. Môj má 15 a ovocie a zeleninu od dvoch rokov v ústach nemal. Toho by si žiadnymi haluškami neokabátila. Hneď by zistil a nejedol. Tvoj je mladší, tam je ešte šanca. Tak skúšaj.

anketkarka
17. mar 2025

Toto mi hlava neberie. Keby jedol aspoň nejaký druh. Ale všetko odmietať, tak to je divné. Asi ste ho ,,začarovali". Prepáč. Viem, že Ti tento koment nepomôže, ale musela som. Mohla by si napísať, ako ste sa k tomuto dopracovali, aby sa iní rodičia poučili čo nerobiť.

autor
17. mar 2025

@anketkarka ako by sme sa k tomu mali dopracovat?? Proste od bábätka od prvých prikrmov odmieta zeleninu a ovocie.

koniarova
17. mar 2025

@anketkarka haloooo. Si normálna. To čo bolo za komentár.

anketkarka
17. mar 2025

@autorka áno, je normálne, že dieťa má problém akceptovať nejakú novú chuť. Ale rodič je na to, aby to skúšal po čase zasa. Nemusí každému chutiť všetko, ale že mu nechutí vôbec nič, tak za to môže výchova rodiča. Učiteľky v materských škôlkach by Ti o tom vedeli povedať, že dieťa akože doma nezje nič a v škôlke papá pekne.
@koniarova hallo... to píšeš o sebe? 👏👏👏takto sa slušne vyjadruje k názoru druhého človeka? Iba ak v materskej škôlke.

koniarova
17. mar 2025

@anketkarka píšeš absolútne hlúposti. Keď nemáš také dieťa, nevieš si to ani predstaviť. Čo je vlastne prirodzené. Ty si myslíš, že tí rodičia sú pribrzdení a nenúkaju deťom dookola? Sú skrátka deti, ktoré ani po milión pokusoch to ovocie a zeleninu do úst nedajú.
Slušný človek nerobí z rodičov, ktorí sa maximálne snažia, neschopných debilov, ktorí nevedia ponúknuť jedlo svojmu dieťaťu.
Rozčuľujú ma komentáre takýchto mudrlantov.

ktobytobolpovedal
17. mar 2025

@anketkarka moji obaja do 2 rokov jedli vsetko (teda mladsi odmietal zemiaky uz v prvych prikrmoch, dodnes nezje zemiak v akejkolvek podobe)… mali vzdy ovocne desiaty, domace. Mladsi miloval hrusku s bananom a psenom. Maso jedli tiez normalne. Od dvoch rokov akoby utalo. Len maso na prirodno, rezen, ryza (starsi aj zemiaky), kysla uhorka, zemiakovy a sosovicovy privarok (dodnes ho ale mladsiemu musim jemne mixnut, ma takmer 5), rohlik, jeden druh chleba, maslo, cibula, salatova uhorka a paprika….cize nie, nie je to vzdy o rodicovi. Teraz ma starsi skoro 12, uz je ten repertoar jedal lepsi, zje omnoho viac. Ale trvalo to takmer 8 rokov, kym sa rozjedol…
Ale ovociu a zelenine nedaju ani jeden vela… sem tam jablko, banan, v lete jahody, maliny. Nic viac… a mozem sa aj na hlavu postavit a usami mavat
A nie nejedia ani v skolke. Starsi mi ani na obedy v skole nechodi

anketkarka
17. mar 2025

@ktobytobolpovedal ale to čo píšeš nie je prípad ako autorka. Ona napísala, že žiadne ovocie a zelenina!!! Ľudia majú rôzne chute, nie len deti. Nikomu nemusí chutiť všetko. Ale úplne žiadne ovocie a zelenina je extrém. Potom príde dieťa do škôlky a zrazu jedáva to aj hento. Lebo učiteľky sú skúsené a napravujú to, čo sa v rodine pokašle. Preto som písala autorke, aby dala návod ako to robili ako varovanie pre iných.

anketkarka
17. mar 2025

@ktobytobolpovedal a to že Ti starší nechodí na obedy. Poznám deti, ktoré si to tiež môžu dovoliť. Rodičia ustúpia, lebo majú tvrdohlavé dieťa a v podstate ho rozmaznávajú. O nič iné nejde.

autor
17. mar 2025

@anketkarka rada, že to mám skúšať opakovane je naozaj zbytočná. Robím to roky a nič. Zamysli sa sama nad sebou. Ak je jedlo, ktoré neznášas, či to je vinou a výchovou tvojich rodičov?! A keby ti to niekto dokola ponúkal, či by si to začala ľúbiť. Trepes hlúposti. A učiteľky v škôlke by mi vedeli povedať? Dobre, opýtam sa zajtra kolegýň v práci 🤣😅

ktobytobolpovedal
17. mar 2025

@anketkarka dobre. Ked povies. Esteze mas patent na vsetko. Su deti a deti. Ano, aj deti su ludia co maju rozne chute. Ak si nemala dieta nejedaka, nepochopis. Ale aspon nemaj potrebu zhadzovat rodicov, co take deti maju. Ani nevies, co mna to stalo nervov, casu, studovania… cize rada do buducna: nesud nikoho, pokial si aspon 40 dni nechodil v jeho mokasinach…
A nie deti rozmaznane nemam. Iba prihliadam na ich chute

anketkarka
17. mar 2025

@aurorka neskúsených kolegýň sa kľudne opýtaj. Nie každá učiteľka môže mať potrebný vzťah k deťom. Tá to treba mať trochu aj talent a nie len papier. Moje dieťa malo staručkú učiteľku, deti ju zbožnujú. Tá vedela deti naučiť jesť. Ja som svoje naučila tiež postupne skoro na všetko. Mali sme zásadu. Nemusí nič zjesť veľa, ale všetko aspoň za lyžičku ochutnať. Vždy dostali na tanier degustačné množstvo toho čo odmietali a teraz im chutí skoro všetko. Deťom sa chute menia. Ak rodič prijme ako fakt, že niečo dieťaťu nechutí, tak dieťa nemá šancu zistiť, že sa mu chute zmenili. Moje deti si po čase pýtali pridať a niekto by ma odsúdil, že som ich tu jednu lyžičku nútila zjesť. Ale mne to za to stálo, lebo teraz majú pestrú stravu a nie sú v jedle rozmaznané.

autor
17. mar 2025

@anketkarka prosím ťa ty čítaj aj s porozumením všetky komentáre, ktoré ti tu ľudia adresuju. Ja opakovane píšem, že deťom ponúkam dokola roky a nie, že som to prijala ako fakt 🙄 No ale s tebou ťažko o niečom konštruktivne debatovať. Lebo ty vieš dokonca aj to, aké staré mam kolegyne a ze všetky tu máme rozmaznané deti.
Viac ti nemám čo napísať. Pekný večer a dovidenia.

anketkarka
17. mar 2025

@ktobytobolpovedal ja som mala nejedáka z ktorého všetko padalo a všetko sa muselo zužovať. Množstvo stravy nám pomohla rozbehnúť tá staručká učiteľka v škôlke. Mala zásadu, že ovocie, zelenina a mäsko sa papá aspoň polovica porcie. Deti ju zbožňujú asi všetky doteraz. Neubudlo im z krásy aj keď ich ,,nútila" jesť.

ktobytobolpovedal
17. mar 2025

@anketkarka dobre. Co ti na to povedat, vsetky sme nedosledne a mame rozmaznane detu, iba ti si lietadlo. Pekny vecer este

ziarifka
17. mar 2025

@anketkarka ja som bola vychovaná ako neskutočne rozmaznana a prieberciva v jedle. Nejedla som žiadnu zeleninu, až ma v 23 rokoch osvietilo, že je to vlastne trápne a začala som jesť všetko. Dovtedy ani ťuk.

Preto mám doma pravidlo, že jedlo je liek, nemusí chutiť. A pozeráme s deťmi Bol raz jeden život. Vysvetlila som im, že naše telo potrebuje vitamíny varené aj čerstvé, že nemôžu iba čisté cestoviny, ale musia aj bielkoviny - tak im dám na výber mäso, syr alebo ryby a podobne. Vďaka tomu seriálu sa nechajú ukacať na všetko zdravé.

ktobytobolpovedal
17. mar 2025

@autorka, ako pisem. Starsi syn sa rozjedol okolo 10 rokov. Samozrejme, neladuje vsetko doradu (skolske obedy mu nechutili a ja nevidim dovod nasilu ho tam tlacit, ked nechce)… ale keby mi niekto pred par rokmi povedal, ze mu budem robit tortilu s masom a salatom, alebo domaci burger, tak mu neuverim … neboj, to chce cas… ja sama nezjem kvantum jedal. A necitim sa rozmazná

A co sa tyka vitaminov, ja mam rada od Jamienson multivitaminy…

anketkarka
17. mar 2025

@autorka pozri ja obavy o zdravotný stav svojho dieťaťa nemám a nepotrebujem zakladať tému a potom sa tváriť ako majster sveta, keď mi chce niekto poradiť. Načo zakladáš tému, keď si najmúdrejšia a chceš len utvrdenie od rovnakých mamičiek, že je dobre že rozmaznávaš dieťa a nenaučíš ho na zdravú stravu. Je len smutné, že bohužial vychovávaš aj cudzie deti a nie len svoje, keďže si učiteľka.

rejka7
22. mar 2025

Autorka, nič si z toho nerob, je zarážajúce, ako múdro vedia matky, čo také deti nemajú "poradiť" a dristať. Vedia poradiť, len by som chcela vidieť v praxi, ako by také deti zvládli. Ja ti verím, robíš 100x viac ako všetky mudrlantky, aby ti dieťa jedlo zdravo, ale nejde to. Chápem ťa, mám to isté. Snáď keď bude väčší uvedomí sa, alebo aj nie😔. Ty za to nemôžeš, tak to nerieš.