icon

Existuje spoľahlivý domáci test na kiahne?

21. nov 2024

Existuje niečo také prosím vás?

anavixy
21. nov 2024

Nie (alebo aspon o tom neviem), lebo kiahne su dobre rozpoznatelne pohladom vdaka specifickym prejavom, nie je potrebne ich specialne testovat.

autor
21. nov 2024

@anavixy len problém je ten. Ze dieťa má už týždeň kiahne. Týždeň predtým kaslalo,nejaký nábeh na chrípku, hnačka. Po týždni vyrazky. Ja a druhe dieta sme ešte nemali kiahne. Týždeň som už chorá, a stále sa to zhoršuje, nábeh na zapal pľúc a v hlave mam nejaké dobky, ale neviem aké, asi 3. Tak neviem ci to už aj ja dostávam. A druhe dieťa predvčerom malo hmacku, čo používa od bábätka prehanadla, aby sa až toľko. ,,nenatrapilo" pri kakaní.... tak som chcela zistiť, či sa to takto nedá zistit. Ďakujem za odpoveď. Vôbec sa v tejto chorobe nevyznam

thirstymonk
21. nov 2024

Nie, neda sa to takto zistiť. Na rozdiel od väčšiny vírusov, vírus ovčich kiahni napadá nervové vlákna a usídli sa v nich.
Treba kontaktovať lekára. Všetky supermatky tu budú tvrdiť, že s kiahňami sa do doktora nechodí, ale ja som bol a bolo tam kiahňatých deti asi tak 10, však na čo sú lekári? Kde máš ísť s chorým deckom, keď nie ku lekarovi?
Ak si nie si ista, že su to kiahne, minimálne lekarovi zavolať. Trvá to kratšie, jak vypisovať po koňovi :D

Čo sa týka tých príznakov - sračka, bolesť hlavy, hrdla, teplota atď, to je úplne normálne pri kiahňach.

A ak si ešte nemala kiahne a už si dospelá, tak veľa šťastia prajem. Možno budeš mať šťastie, ale väčšinou kiahne v dospelosti ťa vypnú na mesiac aj dva. Dôležitú úlohu zohráva detská žľaza, ktorá sa v 15 rokoch mení na tuk (zaniká). Možno budeš mať šťastie, tak ako som ja mal pri salmonele (že som sa len 4 razy zesral jak kojenec a mal som 38 horučku), ale väčšinou takto ľudia končia na infekčnom a trápia sa.

autor
21. nov 2024

@thirstymonk Ďakujem za reakciu, ja som bola v pondelok u doktora, ale nič som sa nedozvedela. Bral mi aj krv, ale ja mam doktora, že pod ........ somnou na jahody. ...

thirstymonk
21. nov 2024

Chapem. No ak maš kiahne original, tak teraz už je aj tak neskoro liečiť. Trebalo sa dať zaočkovať, keď si neprekonala v detstve. Ale možne je aj to, že si prekonala, len o tom nevieš.

autor
21. nov 2024

@thirstymonk neprekonala, deti majú moju detskú za ich detskú doktorku. Už som si to zisťovala. A ver ze som chcela, ale staršie dieťa má pár diagnóz, tak som to akosi nestihla