icon

Fibroskopia nosohltana

sidush
23. apr 2019

Ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadom fibroskopie. Boli sme na ORL s 3,5 r synom, pozrela mu nos, uši a hrdlo a povedala, že máme prísť na fibroskopiu nosohltana. Už som si prečítala o tom na nete, ale stále mi nie je jasné, či je výsledkom tohto vyšetrenia len to, či sú mandle zväčšené alebo nie... alebo sa tým vyšetruje aj niečo iné?

logo_napady
23. apr 2019

@sidush Fibroskopiou sa posudzuje nosova dutina, nosohltan az po hlasivky. Lekar vidi nielen, ci su zvacsene nosne mandle, ale aj ci sa v nosovej dutine nenachadzaju napr polypy, vidi ako funguju hlasivky.

sidush
autor
23. apr 2019

@logo_napady ďakujem za odpoveď. 😉 Zatiaľ som všade čítala len to, že výsledkom bolo vyberanie/ nevyberanie mandlí. Neviem sa rozhodnúť, či tam so synom ísť. Nemyslím si, že má zväčšené mandle. Je veľký bojko a bude robiť strašný cirkus. Nechcem ho trápiť zbytočne. Všade čítam, že ORL doktori by len mandle vyťahovali. Nastavujú aj inú liečbu ako pediater?

logo_napady
23. apr 2019

@sidush V sucasnosti uz medzi ORL lekarmi nie je trend vyberat mandle za kazdu cenu. Mandle su lymfaticke tkanivo a v ramci imunity maju vyznamnu ulohu. Ak sa v nich nenachadza zapalove lozisko, prip nie su zvacsene natolko, ze sposobuju problemy pri dychani, lekari sa ich snazia zachovat. Dokonca aj v pripade tzv kissing tonsils, tosu krcne mandle, ktore su natolko zvacsene, ze sa dotykaju, sa odporuca ich zmensenie, ale nie uplne odstranenie. U deti sa da velkost nosovej mandle posudit aj pohmatom.

sidush
autor
24. apr 2019

@logo_napady ďakujem pekne 😉

cheeky82
2. júl 2024

@sidush dobrý deň. Kde vám prosím robili tú fibroskopiu?

bobahudec
22. okt 2024

@cheeky82 tiež ma to zaujíma

cheeky82
22. okt 2024

@bobahudec nemocnica nové Zámky

bobahudec
8. nov 2024

@cheeky82 ďakujem boli sme v Duslo Šaľa

pataja
13. aug 2025
@bobahudec

@cheeky82 ďakujem boli sme v Duslo Šaľa

@bobahudec ako ste prosím boli v Dusle spokojní?