icon

Genetika a autizmus

5. aug 2025

Ahojte dcére (3 roky) bol diagnostikovaný autizmus a nedávno sme boli aj na genetike na odberoch na výsledky ešte čakáme ale zaujíma ma ak s tým máte skúsenosť .. čo vlastne znamena ak by sa to geneticky nepotvrdilo?

viestta
5. aug 2025

Uprimne? Nic. Na diagnoze to nic nezmeni ci vam to potvrdia, ci nie, budete sa musiet s tym vysporiadat tak ci tak iba a len vy.

sara07
5. aug 2025

nič , to si len robia vyskum nič viac
ty genetické vyšetrenie nepotrebuješ na uzavretie diagnozy , tu aj tak určuje pedpsychiater na základe testov
aj my napr máme eeg čisté totálne opakovane robene a aj tak máme adhd, čo si protireči , zbytočne vyšetrenie ....

kacena4
5. aug 2025

genetika a pas ma vyznam len ak uvazujete o dalsom dietati, ci by to mohlo byt dedicne. napr. my mame 3 generacie pas, ale teda genetiku sme si nedali robit...

anonym_a05471
5. aug 2025

Oni bežne skúmajú len veľmi málo génov, takže pravdepodobne nič nezistia. My máme dvoch autistov a staršiemu na genetike nezistili nič. Aj to trvalo skoro rok.

ahhola
5. aug 2025

Nevedia, co sposobuje aut., a teda ani nemozu najst pricinu, napr. downov syndrom-trisomia, vie sa. Ja by som decko nedala geneticky skumat, ako u Mengeleho,nech si vyseru oko, nepomoze ti nikto, rozhanat ta budu. 💔

anonym_ff6a9f
5. aug 2025
@ahhola

Nevedia, co sposobuje aut., a teda ani nemozu najst pricinu, napr. downov syndrom-trisomia, vie sa. Ja by som decko nedala geneticky skumat, ako u Mengeleho,nech si vyseru oko, nepomoze ti nikto, rozhanat ta budu. 💔

@ahhola a prečo veď to len krv zoberú a tak maličko, čo sa na dno skúmavky zmestí. Tak bolo u nás a aj zistili. Ale v konečnom dôsledku je to úplne nanič, lebo s genetickými chorobami sa väčšinou nedá nič robiť.

marianarem
5. aug 2025
@anonym_ff6a9f

@ahhola a prečo veď to len krv zoberú a tak maličko, čo sa na dno skúmavky zmestí. Tak bolo u nás a aj zistili. Ale v konečnom dôsledku je to úplne nanič, lebo s genetickými chorobami sa väčšinou nedá nič robiť.

@anonym_ff6a9f Ale z psychickeho hladiska to moze rodicom pomoct. Ine je mat to jasne geneticky podmiemene a ine nevediet a mysliet si ty alebo tvoje okolie, ze za to mozes ty. Kamoskinmu synovi nedavno diagnostikovali autizmus s vzapati bola rodicmi obvinena, ze mal malo podnetoν, lebo vtedy prerabali dom a urcite sa mu nevenovali. S vysledkom z genetiky ich aspon lahsie posles do kelu.

ahhola
6. aug 2025
@marianarem

@anonym_ff6a9f Ale z psychickeho hladiska to moze rodicom pomoct. Ine je mat to jasne geneticky podmiemene a ine nevediet a mysliet si ty alebo tvoje okolie, ze za to mozes ty. Kamoskinmu synovi nedavno diagnostikovali autizmus s vzapati bola rodicmi obvinena, ze mal malo podnetoν, lebo vtedy prerabali dom a urcite sa mu nevenovali. S vysledkom z genetiky ich aspon lahsie posles do kelu.

@marianarem 😅v 90.rokoch bola hypoteza o "chladnickovych" rodicoch, teda studenych, nepristupnych mimonoch a tymto deptali chudakov rodicov... Doba pokrocila a poznanie pricin ani o milimeter. Jedine, co sa vie na 1000% je,ze ockovanie je v tom nevinne. Aj ked decko odpali na 2 den po vakc a dovtedy islo podla tabuliek a je tom hodina videi v mobile. 90tkovi rodicia take moznosti dokazovaho materialu nemali.

marianarem
6. aug 2025
@ahhola

@marianarem 😅v 90.rokoch bola hypoteza o "chladnickovych" rodicoch, teda studenych, nepristupnych mimonoch a tymto deptali chudakov rodicov... Doba pokrocila a poznanie pricin ani o milimeter. Jedine, co sa vie na 1000% je,ze ockovanie je v tom nevinne. Aj ked decko odpali na 2 den po vakc a dovtedy islo podla tabuliek a je tom hodina videi v mobile. 90tkovi rodicia take moznosti dokazovaho materialu nemali.

No ja by som povedala, ze priciny su asi uplne rozne. Kamoska ma 2 autistov, jednovajecne dvojicky a schytali to obidvaja. Cize moze ist o nejaku geneticku pricinu teoreticky. Mali vsak aj tazsi porod a nasledne dlho boli sami v inkubatoroch. V jednom dokumente som nedavno videla babu autistku, ktora bola v 3 rokoch adoptovana zo sirotinca, kde bolo 200 deti na jednu sestru a tie deti tam boli tym padom len odlozene, nikto sa im realne nevenoval. Viem si predstavit, ze toto uz vplyv mat mohlo. Takisto tam bola jedna autistka, ktora ma vsetky 3 deti autistov. Tam by clovek ozaj povedal, ze genetika. Moj syn tiez vyzera, ze mozno nieco bude mat, v skolke uz naznacovali. Ale ja vo vela tych veciach, o ktore ide, vidim crty mojho manzela. Zaroven ale verim, ze niekto to moze mat aj po vakcine, ale aj po chorobe. Mne samej uz niektore vyrobili strasnu sarapatu s nervovym systemom a stat sa mi to ako dietatu, tak neviem, ako by to dopadlo. Ale potom je tu aj vela ludi, ktori sa fakt venuju a staraju, nebola ani vakcina ani nic extra sa nestalo a deti autizmus maju a tam sa ani len netusi, co je za tym. Avsak vypocuju si ako rodicia vselico na svoju adresu.

summer138
1. dec 2025

@anonym_autor nič. Kamoska má 3 deti a všetky 3 sú na spektre, len iná stupeň závislosti. Skôr sa dajte vy s partnerom testovať na ADOS2.

sara07
1. dec 2025
@ahhola

@ahhol ale regres po očkovani vieš dokazat