icon

Hľadám odborníka pre synove problémy s učením a správaním

13kristinka
4. máj 2025

Hľadám odborníka ktorý mi zdiagnostikuje dieťa kognitívny vývoj...( Alebo školský vývoj)neviem ako to pomenovať.
Chlapec má v júni 8 r.
Bývame v Rakúsku no termín na vyšetrenie zme dostali až v septembri čo sa mi zdá neskoro. Chcem vedieť čo môžem očakávať či mu hľadať špeciálnu školu alebo ako mu dokážem pomôcť. Vyšetrenie potrebujem aj skrz to že žiadam o asistenta.

Opakuje mi už 2x prvý ročník. (V Rakúsku takže v nemčine)No stále má problém s čítaním písaním. Zabúda ktoré písmenko je ktoré.(Chodil tu do škôlky. S kamarátmi niekedy aj zo súrodencami hovorí po nemecky.)takže tam podľa mňa problém nieje že by nevedel.

Číta po pismenkach.( Málokedy sa mu podarí spojit)mýli si písmenká.
nevie z počutia napísať slovo.
A teraz k správaniu. Je hyperaktyvnejsi boli zme aj na teste vraj nemá ADHD ale že máme ho dať na šport to mu pomôže (nám bolo povedané). ( Skúsili zme futbal no nerešpektoval čo mu tréner povedal nevedel vydržať stát v rade a pod..
nevie dlho obsediet aj pri učení sa stále hýbe buď nohami alebo niekedy aj telom.
Odbieha mi pri úlohách často na wc alebo sa napiť. Ak je toho naňho priveľa vraví mi že ho boli hrdlo ..
V škole bol problém že odmietal robiť danú úlohu alebo sa presunúť do inej triedy. Často vraj povedal že je unavený.
Pritom doma mám pocit že ho neviem zastaviť.
Čo som si všimla pomáhajú mu zvieratá pri nich je kľudný
Je ľahko vyprovokovatelny keď je hladný alebo mu klesne akoby cukor.

( jeho sestra ide do 1r. Od septembra obávame sa aby neboli spolu v triede. No naozaj nechcem byť v neistote až do septembra.
Ideálne Ba.+ Okolie do 100 km vopred ďakujem za odporucanie

Strana
z2
pribinak
4. máj 2025

Hľadala by som sukromne CPPaP

veklipo
4. máj 2025

Pozri KORY
Na stránke maju vypísané termíny. Sú veľmi dobrí, cena 125€.

benit
4. máj 2025

U nas je sukromne centrum, termin ti vedia dat promtne, do mesiaca isto. Vysetrenie 50e, potrebujes psychologicke a specialnopedsgogicke. Sme asi 70km od bratislavy. Scpp majak.
Len potom si to budes musiet dat prelozit do nj.

nikpa
4. máj 2025

@13kristinka v BA je niekoľko súkromných centier, ktoré robia diagnostiku a poradenstvo a termín ti určite dajú skôr. Stačí len pogooglit a obtelefonovat. Prepáč ale nedá mi napísať, že tu niekto zaspal a teda bolo vás viac. Prečo je 8 ročný chlapec v takomto stave, ze musí druhýkrát prepadnúť?? Učiteľky v MŠ nič nevideli? Ved u neho určite nebol problém až v škole. A keď dieťa raz prepadlo a tebe ako matke neblikla už vtedy kontrolka, tak ťa mali nasmerovať v škole. Vôbec nemusel byť na tom tak ako je, keby sa určité veci podchytili skôr. No máte pred sebou dlhú a ťažkú cestu, to ťa nechcem strašiť ale priprav sa, lebo bez tvojej pomoci a tvrdej práce doma to nedá.

zuzanaete
4. máj 2025
@nikpa

@13kristinka v BA je niekoľko súkromných centier, ktoré robia diagnostiku a poradenstvo a termín ti určite dajú skôr. Stačí len pogooglit a obtelefonovat. Prepáč ale nedá mi napísať, že tu niekto zaspal a teda bolo vás viac. Prečo je 8 ročný chlapec v takomto stave, ze musí druhýkrát prepadnúť?? Učiteľky v MŠ nič nevideli? Ved u neho určite nebol problém až v škole. A keď dieťa raz prepadlo a tebe ako matke neblikla už vtedy kontrolka, tak ťa mali nasmerovať v škole. Vôbec nemusel byť na tom tak ako je, keby sa určité veci podchytili skôr. No máte pred sebou dlhú a ťažkú cestu, to ťa nechcem strašiť ale priprav sa, lebo bez tvojej pomoci a tvrdej práce doma to nedá.

@nikpa Na jednej strane mas pravdu, ale v AT je iny system. Tam tlacia deti zo skolok do skol a nie je nic vynimocne, aby dieta opakovalo prvy rocnik. U nas sa riesia odklady, v AT opakovanie prveho rocnika.

benit
4. máj 2025
@zuzanaete

@nikpa Na jednej strane mas pravdu, ale v AT je iny system. Tam tlacia deti zo skolok do skol a nie je nic vynimocne, aby dieta opakovalo prvy rocnik. U nas sa riesia odklady, v AT opakovanie prveho rocnika.

@zuzanaete u nas sa uz opakovat nemoze.
Takze vsetci idu dalej.
Cesi zavadzaju, ze odklady uz nebudu, vsetko pojde do skoly. Ulohy nebudu, znamky tiez nie ani opakovat sa nebude.
Kam to dopracujeme🤷‍♀️? Uz teraz nam idu do druheho rocnika deti, ktore poznaju 8 pismen a nevedia pisat. Budu mat slabikar, kedy dobehu 2.rocnik? A hlavne bez asistentov.

kacena4
4. máj 2025

ahojko, kedze zijete v rakusku a dieta tam chodi do skoly (ak som dobre pochopila) v prvom rade treba povedat ci jeho materinsky jazyk je slovencina ci nemcina. t.j. zije tam od narodenia? prestahovali ste sa? kedy? ako dlho rozprava cudzim jazykom? za mna sa neda aby dieta studujuce v inej krajine robilo testy na citanie a pisanie v inom jazyku. kedze kazda krajina to ma inak. popr. mi napis sukromne skusim ti poradit co a ako drzim palceky

13kristinka
autor
4. máj 2025
@nikpa

@nikpa tu je školstvo inak ako na sk. Na Slovensku by som riešila odklad lebo podľa môjho nebol ešte vyspelí.
Tu odklad nedajú ale povedia vám že je to ako nultý ročník. To mi povedali aj teraz pri dcére ktorá má v auguste 6r a od septembra ju prijali do 1r. že uvidia ako jej to pôjde no podľa nich to bude 0 ročník. Podľa mňa ho zvládne lebo už teraz trénuje pismena. + Učitelia ti len štvrťročne povedia aký má tvoje dieťa prospech inak nemajú žiadnu žiačky knižku alebo pod. Knihy mávajú v škole žiadna ťažká taška ale zato niekedy nevieš ani čo sa učia...( Len z úloh)a v škôlke videli len to že neobsedí nie vždy posluchne ale na to mi Slovenska pedagogická pracujúca u nich povedala že oni veľmi škatuľku deti a chcú mať hlavne tie poslušne. Že treba sa na to pozrieť z druhej strany že zväčša tieto deti sú výnimočné v inej oblasti čo má naozaj pravdu veľmi ho baví varenie rád so mnou a z mužom vari sám vie uvariť vajíčko,puding, šalát.

13kristinka
autor
4. máj 2025
@zuzanaete

@zuzanaete presne opakovanie v AT nieje Hanba veľa detí opakuje

nikpa
4. máj 2025
@13kristinka

@nikpa tu je školstvo inak ako na sk. Na Slovensku by som riešila odklad lebo podľa môjho nebol ešte vyspelí.
Tu odklad nedajú ale povedia vám že je to ako nultý ročník. To mi povedali aj teraz pri dcére ktorá má v auguste 6r a od septembra ju prijali do 1r. že uvidia ako jej to pôjde no podľa nich to bude 0 ročník. Podľa mňa ho zvládne lebo už teraz trénuje pismena. + Učitelia ti len štvrťročne povedia aký má tvoje dieťa prospech inak nemajú žiadnu žiačky knižku alebo pod. Knihy mávajú v škole žiadna ťažká taška ale zato niekedy nevieš ani čo sa učia...( Len z úloh)a v škôlke videli len to že neobsedí nie vždy posluchne ale na to mi Slovenska pedagogická pracujúca u nich povedala že oni veľmi škatuľku deti a chcú mať hlavne tie poslušne. Že treba sa na to pozrieť z druhej strany že zväčša tieto deti sú výnimočné v inej oblasti čo má naozaj pravdu veľmi ho baví varenie rád so mnou a z mužom vari sám vie uvariť vajíčko,puding, šalát.

@zuzanaete áno to je pravda, neviem ako je postavený systém tam. No keď si predstavím, čo robí s dieťaťom keď musí 2x opakovať prvú triedu tak mi je smutno.
@13kristinka nemyslím ze by to bola hanba opakovať, to vôbec nie ale skôr ako to vplýva na psychiku dieťaťa a aké musí byť demotivovane. Pretože tieto prvé roky v ňom zanechajú tú esenciu, ktorú si bude ťahať po zvyšok školských rokov.
Viem čomu sa venujú u nás teraz už v prípravnych ročníkoch, nulté zrušili, a teda je to rozdiel ako keď dieťa sedí v prvej triede. Ale ako píšem vyššie, neviem ako to u vás funguje. Každopádne držím palce, nech syn z toho vyjde v pohode.

13kristinka
autor
4. máj 2025
@kacena4

ahojko, kedze zijete v rakusku a dieta tam chodi do skoly (ak som dobre pochopila) v prvom rade treba povedat ci jeho materinsky jazyk je slovencina ci nemcina. t.j. zije tam od narodenia? prestahovali ste sa? kedy? ako dlho rozprava cudzim jazykom? za mna sa neda aby dieta studujuce v inej krajine robilo testy na citanie a pisanie v inom jazyku. kedze kazda krajina to ma inak. popr. mi napis sukromne skusim ti poradit co a ako drzim palceky

@kacena4 materinský jazyk je slovenčina. Presťahovali zme sa sem keď mal 2r od 2,5r chodil do škôlky v AT.
Vie komunikovať v nemčine aj doma zo súrodencami občas komunikujú v nemčine hlavne keď sa hrajú, alebo hádajú.
Chcela som len vedieť názor či robím chybu že uvažujem o diagnostikovaní na sk ale asi robím viacerí mi napisali.
No musím skrátka získať skorší termín niekde.nemôžem toľko čakať.buduci týždeň mám rozprávať z učiteľkou som zvedavá čo mi povie a mnohy mi odporučili aj tu v AT tak skúsim sa popýtať tu poprípade vies mi poradiť ak ti pošlem čo chcú zo školy či je to dostačujúce alebo mám zaziadat niečo viac?

13kristinka
autor
4. máj 2025
@nikpa

@zuzanaete áno to je pravda, neviem ako je postavený systém tam. No keď si predstavím, čo robí s dieťaťom keď musí 2x opakovať prvú triedu tak mi je smutno.
@13kristinka nemyslím ze by to bola hanba opakovať, to vôbec nie ale skôr ako to vplýva na psychiku dieťaťa a aké musí byť demotivovane. Pretože tieto prvé roky v ňom zanechajú tú esenciu, ktorú si bude ťahať po zvyšok školských rokov.
Viem čomu sa venujú u nás teraz už v prípravnych ročníkoch, nulté zrušili, a teda je to rozdiel ako keď dieťa sedí v prvej triede. Ale ako píšem vyššie, neviem ako to u vás funguje. Každopádne držím palce, nech syn z toho vyjde v pohode.

@nikpa demotivovane je podľa mňa úplne z toho že opakuje no tiež sa viac začlenil do kolektívu. V 0 ročníku nemal tuším ani kamaráta. Teraz stále hovorí o 2chlapcoch z čoho sa teším.

koniarova
5. máj 2025
@13kristinka

@nikpa demotivovane je podľa mňa úplne z toho že opakuje no tiež sa viac začlenil do kolektívu. V 0 ročníku nemal tuším ani kamaráta. Teraz stále hovorí o 2chlapcoch z čoho sa teším.

@13kristinka daj ho zdiagnostikovať v BA. A potom choď v septembri na ten termín tiež. Budeš mať aspoň viac pohľadov na jeho stav.

kacena4
5. máj 2025
@13kristinka

@13kristinka posli pozriem a skusim poradit. po pravde nema vyznam ho dat diagnotikovat na sk ked tu je iny jazykovy system nevychytas v com ma probem v nemcine

macinko321
6. máj 2025
@kacena4

@13kristinka posli pozriem a skusim poradit. po pravde nema vyznam ho dat diagnotikovat na sk ked tu je iny jazykovy system nevychytas v com ma probem v nemcine

@13kristinka ahoj, autorka, nie som odbornik, ale kto vam povedal, ze tam nie je ADHD? Co sa inak tych poruch ucenia a spravania tyka, ako Ti radili Kory, su fajn. Ale je to na Kramaroch a zle sa tam parkuje, ked tak ten plateny parkovaci dom. Ale skor by som sa mozno pozrela aj na pretrvavajuce primotivne reflexy. Aky bol porod? Skus kontaktovat bud v Dubravke Avare centrum (maju svoje parkovisko, len su trochu zasiti), alebo pri futbalovom stadione (tam zaparkujes v podzwmi OC Tehelko) Logopedicke centrum Asobi. Ze by si potrebovala vysetrit dieta kvoli porucham ucenia (a neviem, ci aj spravania), podozrenie na ADHD a mozno ci nepretrvavaku primitivne reflexy. Za Asobi aj AVARE dam ruku do ohna co sa pristupu, kvality a odbornosti tyka. Drzim palce, nech sa obom detom dari. Este mi napadlo, skus si vygooglit JIAS sluchovy trening (robi AVARE) pripadne trening pozornosti podla Achutina a Pilajeva (robi Dialog centrum, mozno aj ine), trening fonematickeho uvedomivania podla Eľkonina (co by mohlo byt velmi napomocne pre neho).

kikappp
6. máj 2025
@benit

Takze vsetci idu dalej.
Cesi zavadzaju, ze odklady uz nebudu, vsetko pojde do skoly. Ulohy nebudu, znamky tiez nie ani opakovat sa nebude.
Kam to dopracujeme🤷‍♀️? Uz teraz nam idu do druheho rocnika deti, ktore poznaju 8 pismen a nevedia pisat. Budu mat slabikar, kedy dobehu 2.rocnik? A hlavne bez asistentov.

@benit prosím ťa,to nemyslíš vážne,že deti co nevedia pismena idu do 2 ročníka.

kikappp
6. máj 2025
@macinko321

@13kristinka ahoj, autorka, nie som odbornik, ale kto vam povedal, ze tam nie je ADHD? Co sa inak tych poruch ucenia a spravania tyka, ako Ti radili Kory, su fajn. Ale je to na Kramaroch a zle sa tam parkuje, ked tak ten plateny parkovaci dom. Ale skor by som sa mozno pozrela aj na pretrvavajuce primotivne reflexy. Aky bol porod? Skus kontaktovat bud v Dubravke Avare centrum (maju svoje parkovisko, len su trochu zasiti), alebo pri futbalovom stadione (tam zaparkujes v podzwmi OC Tehelko) Logopedicke centrum Asobi. Ze by si potrebovala vysetrit dieta kvoli porucham ucenia (a neviem, ci aj spravania), podozrenie na ADHD a mozno ci nepretrvavaku primitivne reflexy. Za Asobi aj AVARE dam ruku do ohna co sa pristupu, kvality a odbornosti tyka. Drzim palce, nech sa obom detom dari. Este mi napadlo, skus si vygooglit JIAS sluchovy trening (robi AVARE) pripadne trening pozornosti podla Achutina a Pilajeva (robi Dialog centrum, mozno aj ine), trening fonematickeho uvedomivania podla Eľkonina (co by mohlo byt velmi napomocne pre neho).

@macinko321 asobi jej spraví psychologicke vyšetrenie? To ako prve potrebuje a až potom riešiť ďalej. Lebo veľký pozor pri vybere a zdiagnostikovani musí brať,keďže nie každé psychologické vysetrenie je rovnaké a aby to aj akceptovala skola .
Autorke radim určite sa obrátiť na cppp niektoré .

benit
6. máj 2025
@kikappp

@benit prosím ťa,to nemyslíš vážne,že deti co nevedia pismena idu do 2 ročníka.

@kikappp uz sa neprepada v cykloch. Maju 3 roky- 1.cyklus na to, aby sa to naucili.
Kto toto vymyslel? Ze aby boli rodicia spokojni a deti bez stresu. A potom pride monitor a otazky ako na statniciach, z roka na rok tazsie

sulavikova
6. máj 2025

@13kristinka Tak ľahké to nebude. Pri správaní mu zrušte telefón, plejko, PC. Hrajte s ním klasické stolové hry, pexeso, človko, Raabe im Garden iba po nemecky: reaguje ruka, oko a mozog. Naučte ho rešpektovať pravidlá. Odmeňte ho za úspech. Stimulujte mozog. Čítajte, píšte a učte sa riekanky po nemecky. Youtube, duolingo atď. Rakúšania majú predsa Nachhilfe po škole, využite.

yanni
6. máj 2025
@13kristinka

@13kristinka na SK ho mozes dat Este raz otestovat na ADHS, to je vsade na svete rovnake, ale ostatok Ries v AT. Ono tie Testy Sa mozu Dost odlisovat. Moze Ma LRS. Nic nezvycajne a zisti sa Prakticky az v skole , ked sa zacnu deti ucit citat a pisat. Moja najmladsia je tief prvacka a Ma v triede Chlapca, v Januar mal 8 rokov, ktory tiez opakuje Prvy rocnik. Vlani na Konci roka nerozoznal vsetky pismenka o nejakom Citani nemohlo byt ani reci. Teraz sa to trosku zlepsilo a dcera vravi, ze stale Este nevie poriadne citat. A to Moja 6 rocna cita Plynulo 100—150 stranove Knihy za tyzden. Ci s chlapcom nieco riesia, jeho mama Nikdy nespomenula. Ale Neustale citanie je zaklad. Len ci Ma tvoj syn nejaky Problem, to ti tu nik nepovie. Ako mu ide Matika a ine predmety? Do Septembera cakatt je dlho. Najdi si v AT nejaku sukromnu ambulanciu.

yanni
6. máj 2025
@benit

@kikappp uz sa neprepada v cykloch. Maju 3 roky- 1.cyklus na to, aby sa to naucili.
Kto toto vymyslel? Ze aby boli rodicia spokojni a deti bez stresu. A potom pride monitor a otazky ako na statniciach, z roka na rok tazsie

@benit Keby mal problem s nemcinou, tak to uz by aj skolka nieco povedala a chlapec by najneskor rok pred skolou dostal Förderung. V AT uz enthauptet velmi brat deti bez jazyk. Znalosti. Hlavne ak je Dieta v skolke, tak to uz upozornia.

sulavikova
6. máj 2025
@13kristinka

@13kristinka tak to je blbosť, nakoľko deti v triedach sú rozdelené podľa kognície: A,B,C a podľa toho je zredukované aj učivo. Majú extrémny počet asistentov učiteľa, ale aj pg asistentov. Existujú skúšky na preradenie do inej triedy. Problém môžu mať prisťahovalci, ktorých 1.CJ nie je Hochdeutsch, ale ani Rakúšania z
Dzedziny nebývajú v ich úradnom jazyku super.

kikappp
6. máj 2025
@benit

@benit .neverím,že zdravé dieťa sa nenaučí čítať a písať v 1rocniku a ano niektoré deti potrebuju viac casu ked majú neake oslabenia a poruchy a v 2 ročníku už zvládnu krásne písanie a čítanie,ale asi potrebujú aj vzdelané ucitelky a nie take ktoré dieťa odpisu hneď na začiatku. Potom je skupina deti ktore sa to nenaučil lebo dg alebo veľmi sociálne slabé prostredie .
Ale neverím,že doteraz akékoľvek dieťa mohlo ísť do 2rocnika ak nepoznalo pismenka a nebolo svvp .

zuzana76
6. máj 2025
@benit

Takze vsetci idu dalej.

@benit no to teda bude, co bude robit taky ucitel, ked bude mat v triede deti, co pzonaju 8 pismen a ine budu uz aktivne citat? ucitelia sa budu moct aj rozkrajat 🙈

kikappp
6. máj 2025
@zuzana76

@benit no to teda bude, co bude robit taky ucitel, ked bude mat v triede deti, co pzonaju 8 pismen a ine budu uz aktivne citat? ucitelia sa budu moct aj rozkrajat 🙈

@zuzana76 môže zmeniť povolanie .
Jednoducho ak nedokáže fungovt a prispôsobovať a vzdelavat sa ,tak nieje na správnom mieste .Všetko nové len negovat je najľahšie.

benit
6. máj 2025
@yanni

@benit Keby mal problem s nemcinou, tak to uz by aj skolka nieco povedala a chlapec by najneskor rok pred skolou dostal Förderung. V AT uz enthauptet velmi brat deti bez jazyk. Znalosti. Hlavne ak je Dieta v skolke, tak to uz upozornia.

@yanni ja som riesila, ze spravy si mas dat prelozit do nemciny. Ci vie syn po nemecky je na tebe.

benit
6. máj 2025
@kikappp

@benit .neverím,že zdravé dieťa sa nenaučí čítať a písať v 1rocniku a ano niektoré deti potrebuju viac casu ked majú neake oslabenia a poruchy a v 2 ročníku už zvládnu krásne písanie a čítanie,ale asi potrebujú aj vzdelané ucitelky a nie take ktoré dieťa odpisu hneď na začiatku. Potom je skupina deti ktore sa to nenaučil lebo dg alebo veľmi sociálne slabé prostredie .
Ale neverím,že doteraz akékoľvek dieťa mohlo ísť do 2rocnika ak nepoznalo pismenka a nebolo svvp .

@kikappp ja netvrdim, ze su to bezne deti, ale uz aj deti s mp variant A nam davaju do beznej zs, deti s tazkymi nks, autistov. A teda vzdy sa vyskytnu deti bez dg a objavi sa az v 1.rocniku. v ms to mali .....

kikappp
6. máj 2025
@benit

@kikappp ja netvrdim, ze su to bezne deti, ale uz aj deti s mp variant A nam davaju do beznej zs, deti s tazkymi nks, autistov. A teda vzdy sa vyskytnu deti bez dg a objavi sa az v 1.rocniku. v ms to mali .....

@benit ved ale také deti sú vzdelávane a hodnotené ináč ,cize je úplne ôk ak postúpia do vyššieho ročníka s inými vedomosťami.

zuzana76
6. máj 2025
@kikappp

@zuzana76 môže zmeniť povolanie .
Jednoducho ak nedokáže fungovt a prispôsobovať a vzdelavat sa ,tak nieje na správnom mieste .Všetko nové len negovat je najľahšie.

@kikappp aj deti sa musia vediet prisposobovat

zuzana76
6. máj 2025
@kikappp

@benit ved ale také deti sú vzdelávane a hodnotené ináč ,cize je úplne ôk ak postúpia do vyššieho ročníka s inými vedomosťami.

@kikappp pojde to na ukor deti, kazdy si bude robit, co bude chciet

Strana
z2