icon

Hrbolky na jazyku u dieťaťa

kristynatulova
3. apr 2025

Dobry vecer, moje 6 leta dcera ma nahore na jazyku hrbolky cervene a ve vnitr trochu bile.
Pred tydnem Mela nestovice. Ted si nejsem jista, zda ma v puse nestovice Nebo afty.
Viz prikladam foto. Jestli mi nekdo nemuze poradit.
Dekuji

Hrbolky na jazyku u dieťaťa
ika02
3. apr 2025

Ahoj, budú to tie kiahne. Vydezinfikuj (Tantum verde). Má aj nejaké iné ťažkosti? Napr. bolí ju hrdlo, horúčka, hnačka, nechutenstvo, vyrážky na dlaniach a chodidlách? V takom prípade by to byť aj siedma choroba.

slniecko39
4. apr 2025

Dobrý deň, ak je reč o tých veľkých hrbolčekoch na konci jazyka (pre istotu posielam screenshot ktoré myslím), ide o papillae vallatae - ohradené papily, ktoré patria k najväčším výbežkom jazyka, je ich tak do 16, sú usporiadané do tvaru obráteného písmena V tam, kde telo jazyka prechádza do koreňa (časť v hrdle, ktorú už nevidíme). U každého sú rôzne veľké, niekto ich má viac prominujúce. Sú úplne bežné a na celý život. Slovenský preklad je hradené papily, keďže majú vyvýšený lem. V ich stene sa nachádzajú aj chuťové poháriky. Niekedy môžu byť po chorobe trocha opuchnuté alebo začervenané, keďže je jazyk viac prekrvený.

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/4678

anavixy
4. apr 2025

Ale niee, to je normalna sucast jazyka, nie kiahne. Vsetci ich tam mame.

zuwa78
26. apr 2025

@kristynatulova ahoj, zistili ste preco ma dcéra opuchnuté papily na jazyku?..pomohlo niečo?

kristynatulova
autor
3. máj 2025
@zuwa78

@kristynatulova ahoj, zistili ste preco ma dcéra opuchnuté papily na jazyku?..pomohlo niečo?

@zuwa78 je to normalni. Treba skrz prodelanou rymu atd.
Nic jsem nedavala Jen vitaminky na imunitu.

zuwa78
4. máj 2025
@kristynatulova

@zuwa78 je to normalni. Treba skrz prodelanou rymu atd.
Nic jsem nedavala Jen vitaminky na imunitu.