icon

Hrčka na očnom viečku u dvojročného dieťaťa

11. jan 2026

Ahojte mamičky. Prišla som si po radu, respektíve zistiť či ste sa už niektorá s niečím takým stretli.

Mojej 20 mesačnej dcérke sa medzi sviatkami urobila na očnom viečku z vnútornej strany (pod horným viečkom takmer v rohu očka smerom k nošteku) malá hrčka. Na dotyk mi príde mäkká a pohyblivá. Nevyzerá, že by jej hrčka spôsobovala nejaké nepríjemné pocity (bolesti). Neviem či je to vnútorný jačmeň (vlčie zrno), ale pevne v to dúfam.

Hneď ako som si to všimla som volala našej pediatričke. Keďže mala dovolenku, nevedela nám predpísať nič antibiotické, takže nám odporucila voľnopredajné kvapky a masticku z lekárne (ophtalmo sephonex). Používali sme ju pár dní, ale keďže som mala pocit, že to nemizne, hneď po sviatkoch sme išli k dr. Predpísala nám ophtalmo framykoin a a uniflox kvapky (oboje aplikovať 2x denne) s tým, že ak sa to 5 dní nezlepší alebo nezmizne, tak bude treba ísť k očnému lekárovi.

Dostat jej do oka mastičku je heroický výkon, ale teda ani po 5 dňoch hrčka spod viečka nezmizla. Zväčšovať sa síce nezväčšuje, ale keďže nemizne, zajtra ideme k tej očnej dr.

Rada by som sa opýtala ak vaše detičky mali vlčie zrno alebo jačmeň, ako dlho sa z toho liečili a čo vám na to vlastne zabralo? Lebo sa som už zúfalá. Dcérka už jačmeň mala, ale našťastie za dva dni zmizol (ako jemný opuch bez hrčky) a tentoraz sa nás to drží ako kliešť

uhnakova
11. jan 2026

Najskôr to bude ten jačmeň. Keď už je urobená hrčka, trvá dlhšie, než to zmizne. Syn mal na jeseň jačmeň a liečila som ho asi 10 dní ophtalmoseptonexom, nastriedačku kvapky a masť, asi 4-5 krát denne. Ešte pomáha aj teplo, takže na noc si dával masku na spanie na oči.

sisa_s
11. jan 2026

Urcite ist k ocnej, davat oph framykoin mast a zaroven uniflox kvapky 2x denne je uplny nezmysel a zla liecba

t1nusa
Včera o 06:27

@anonym_autor moja malá mala ako 1,5 ročná jačmeň na spodnom viečka a liečili sme to dobré 3-4 mesiace… najprv s pediatričkou, ktorá nám predpísala mastičku - tá nezaberala, tak sme museli ísť k očnému, dostali sme kvapky a mastičku, kvapky boli v pohode ale mastičku som jej nemohla do očká dostať a keďže sa nám to nie vždy podarilo dostať pod viečko tak liečba nešla tak ako sme si predstavovali… nakoniec bolo potrebné pichnúť jej do jačmeňa z vonkajšej strany liek pomocou injekcie a až to pomohlo a jačmeň sa po čase vstrebal… pevne verím, že u vás to nebude takýto prípad, držím palce 🫶🏻

autor
Včera o 08:57
@t1nusa

@anonym_autor moja malá mala ako 1,5 ročná jačmeň na spodnom viečka a liečili sme to dobré 3-4 mesiace… najprv s pediatričkou, ktorá nám predpísala mastičku - tá nezaberala, tak sme museli ísť k očnému, dostali sme kvapky a mastičku, kvapky boli v pohode ale mastičku som jej nemohla do očká dostať a keďže sa nám to nie vždy podarilo dostať pod viečko tak liečba nešla tak ako sme si predstavovali… nakoniec bolo potrebné pichnúť jej do jačmeňa z vonkajšej strany liek pomocou injekcie a až to pomohlo a jačmeň sa po čase vstrebal… pevne verím, že u vás to nebude takýto prípad, držím palce 🫶🏻

@t1nusa ďakujem veľmi pekne. Naša malá to má pod viečkom, tak si ani neviem predstaviť ako by to očná dr mohla bez "oblbováku" uvoľniť pretože dcérka veľmi pri podávaní mastičky nespolupracuje. Privrie očko tak silno, že nie je šanca aby sa jej tam dostala mastička tak ako by bolo potrebné. Nie to ešte aby dr prevrátila viečko a mohla vačok prepichnúť 🙈 Dnes sme na očnom boli, ale bohužiaľ sme nevybavili nič keďže dr má dnes operačný deň. Tak až v stredu uvidíme čo s tým ďalej.

autor
Včera o 12:19
@uhnakova

Najskôr to bude ten jačmeň. Keď už je urobená hrčka, trvá dlhšie, než to zmizne. Syn mal na jeseň jačmeň a liečila som ho asi 10 dní ophtalmoseptonexom, nastriedačku kvapky a masť, asi 4-5 krát denne. Ešte pomáha aj teplo, takže na noc si dával masku na spanie na oči.

@uhnakova môžem sa opýtať aký veľký bol v tej dobe synček?

uhnakova
Včera o 12:56
@anonym_autor

@uhnakova môžem sa opýtať aký veľký bol v tej dobe synček?

@anonym_autor on už má 13 rokov. No jačmeň mal niekoľkokrát už od bábätka, mám skúsenosti. Pokiaľ je oko ešte len začervenané a opuchnuté, prejde to s kvapkami alebo s masťou pomerne rýchlo, behom 5 dní. Ak je už urobená hrčka, trvá to dlhšie. Pomáha aj b-komplex.

t1nusa
Včera o 13:33
@anonym_autor

@t1nusa ďakujem veľmi pekne. Naša malá to má pod viečkom, tak si ani neviem predstaviť ako by to očná dr mohla bez "oblbováku" uvoľniť pretože dcérka veľmi pri podávaní mastičky nespolupracuje. Privrie očko tak silno, že nie je šanca aby sa jej tam dostala mastička tak ako by bolo potrebné. Nie to ešte aby dr prevrátila viečko a mohla vačok prepichnúť 🙈 Dnes sme na očnom boli, ale bohužiaľ sme nevybavili nič keďže dr má dnes operačný deň. Tak až v stredu uvidíme čo s tým ďalej.

@anonym_autor moja bola taká istá, veľmi sme spolu bojovali v tomto… držím palce nech sa toho čím skôr zbavíte 🙏🏻

autor
Včera o 20:41
@t1nusa

@anonym_autor moja bola taká istá, veľmi sme spolu bojovali v tomto… držím palce nech sa toho čím skôr zbavíte 🙏🏻

@t1nusa no nakoniec sme dostali termín až o 2t, tak sa nám to snáď do tej doby podarí nejako vyriešiť aj doma 🙈

t1nusa
Včera o 21:24
@anonym_autor

@t1nusa no nakoniec sme dostali termín až o 2t, tak sa nám to snáď do tej doby podarí nejako vyriešiť aj doma 🙈

@anonym_autor štátny očný? ak áno nečakaj, skús zohnať súkromného, aj keď zaplatíš, ale máš istotu že to podchytíte včas

autor
Dnes o 05:32
@t1nusa

@anonym_autor štátny očný? ak áno nečakaj, skús zohnať súkromného, aj keď zaplatíš, ale máš istotu že to podchytíte včas

@t1nusa Nie nie. Súkromná