Hypertonus u 2,5-mesačného bábätka

20. dec 2023

Ahojte mamicky najde sa mamicka ktora ma skusenosti s hypertonusom? Maly ma Mierne zvyseny hypertonus v pravej rucke a nozkach zatial nam nebolo odporucane ziadne cvicenie az po Kontrole ktora je v Januari.. no myslim si ze nas to neminie aj ked ja neviem
Vraj ak by sme chceli mozme nemusime ja neviem ci nas nakoniec odporuci alebo Nie
Zrejme este pojdeme niekde inde aj na vysetrenie
Vypocut si Iny nazor

Ale chcela som sa opytat je tu Niekto kto necvicil a prirodzene hypertonus vymyzol ? Alebo je to fakt malo pravdepodobne ?

jaga18
20. dec 2023

Ahoj, malý mal na oboch nohách aj rukách. Kazali nám masírovať detským olejom plus sme cvičili Vojtovku. Inak brucho, chrbát mal hypotonicke.

barbora0308
20. dec 2023

Na hypertonus pomaha velmi masaz a aj plavanie s babatkom, vrelo odporucam. Kludne aj doma, napustit prijemnu teplejsiu vodu do vane na uvolnenie svalstva a
pohupavat ho vo vode, ja som teda absolvovala aj online kurz, ako spravne doma "plavat" s dietatkom. My sme sice chodili cvicit aj vojtovku, kedze moj syn mal hypertonus koncatin, ale hypotoniu chrbatika. Na hypertonus ale najviac zaberala masaz a voda 👍. Odporucam motyliu masaz.

autor
20. dec 2023

@barbora0308 prave vojtkovej sa tak Velmi bojim ci to vobec zvladnem ak… mi to bude odporucane
Ci nemam najprv zacat z lahsimi cvikmi teply kupel ako Pises…

autor
20. dec 2023

@jaga18 upravilo sa to ? Ako dlho ste cvicili?

jaga18
21. dec 2023

U nás nie na 100% žiaľ ostala poškodená jemna motorika .

barbora0308
21. dec 2023

My sme doma napr. Vojtovku cvicit nemuseli, chodili sme 2x do tyzdna k rehabilitacnej sestre, ktora so synom cvicila. Na doma sme mali nariadene, iba rozne posilnovania a podporu najprv drzania hlavicky, potom pretacania, lozenia a pod. Zavisi aj od toho, ako velmi je dieta hyper, ci hypotonicke. Uvidis, co ti povie fyzio a neurolog. Ak nariadi aj domace cvicenie, tak ja osobne by som sa tym riadila, zanedbanie moze viest k nespravnemu psychomotorickemu vyvinu. Urcite by som vsak pridala masaz aj plavanie, naozaj to velmi pomaha, aby sa co najskor vsetko napravilo. U mojho syna sa vsetko relativne rychlo dalo doporiadku, uz nie je sledovany ani u neuro a fyizio. Ma 1,5 roka a cele dni iba beha 😁.

autor
21. dec 2023

@barbora0308 dakujem dnes som ho poriadne premasirovala ako ja som ho masirovala vzdy po Kupani no dnes som sa venovala hlavne tej rucke a nozkam
Neviem ci to robim spravne a to hupanie vo vode som skusala Tiez len neviem tiez ci som to spravne robila to hupanie ma vyzerat ako ked dieta hombikam ??

Davam ho viac krat na den na brusko a staviam na nozky na par sekund.
On je pevny a silnu vydrzi tu hlavicku drzat hore no vraj na brusku ju nedrzi dostatocne hore
A ked je na nozkach tak prsty na nohach pokrci neviem ci je toto ok alebo Nie 🥹😢
Ale snad to bude ok
Vraj ma len Mierne zvyseny hypertonus
Z rucickami chyta hracky hlavku drzi hore je silak ja by som nic nespozorovala
Vobec len ze tie nozky prsty krci ked ho dam na nozky to mi vravela neurologicka a ze
Rucky ak ho dam na brusko
Nema tiez krcit tie prstiky

autor
21. dec 2023

@jaga18 Ste to zistili neskoro ci? Ja mam taky strach 😞

jaga18
21. dec 2023

On bol predčasne narodený. Mal toho viac. Cvičenia a masážne sme robili asi od 3. mesiaca ale riadna liečba mu bola nasadená až ako takmer 2 ročnému. Prestastie mu ostala len porucha jemnej motoriky.

jaga18
21. dec 2023

Dnes má už 15 , okrem "vykrivenych" prstov má aj PAS, ale je podľa psychologicky veľmi zivotaschopny 😀

weronnie
7. jan 2024

Ahojte, rada by som sa opytala k tejto teme … Dcera ma hypertonus, neurologicka napisala do spravy CKP/CTP. Cakame na termin do rehab centra. Mala aj dojcenske koliky, ma 5 mes. Skusali sme vanickovanie, len mame doma sprchovy kut, takze to nie je velmi pre nas, ale praktizujeme aj masaze. Na rucickach a nohach vidiet napatie, vyzera ako v krci, je aj troska drazdiva, place. Trapi ma jej denny spanok. Nerada je v kociku, takze spava skor doma. Uspavam ju na vankusoch a na rukach, spi na bruchu. Nocny spanok je fajn, ale denny je rozkuskovany na nejake 3 - 4 spanky v dlzke od 50 min do 20 min. Zjavne jej to nestaci, a je dost nervozna po hodine. Obcas spi na vankusoch na mne, lebo po prelozeni do postielky sa zobudi a uz nezaspi. Ak s tym mate niektora skusenost, existovalo nieco, vo vam pomohlo spojit tie spanky do jedneho? Neviem, ci to je kvoli hypertonusu, alebo je to nieco ine .. Dakujem

barbora0308
8. jan 2024

@weronnie Skusila by som urcite nejaky ergonomicky nosic alebo satkovanie. V tomto obdobi spal moj maly tiez najradsej a najdlhsie cez den, iba na mojej hrudi. Ty pritom kludne mozes varit, popratat, ist na prechadzku alebo si aj oddychnut. Drzim palce 🤞☺️.

barbora0308
8. jan 2024

Prepac, az teraz som si vsimla tvoj komentar. Idealne si pozri nejake videa na internete, urcite nieco online najdes, ako manipulovat s dietatkom vo vode, takto by sa mi to vysvetlovalo naozaj tazko, to treba proste vidiet. Alebo teda existuju rozne online prednazky, ktore absolvujes do hodiny z pohodlia domova, napr. ja som mal cez mamaclass.

Ja len k tomu stavaniu na nohy, to urcite nerob! Je to velmi nezdrave pre babatko v takom malom veku, mozes tym iba viacej uskodit, rovnako ziadne choditka, hupacky kde sa odraza a pod. Podporuj ho iba v polohe na brusku a v pretacani, resp. neskor podpora v polohe do sikmeho sedu a plazenie, ci stvornozkovanie, to by ti mala ukazat rehabilitacna ako na to alebo si to tiez vies nastudovat (napr. baby balans ma skvele kurzy).