Hypotyreóza u 15 ročnej
Dobrý deň, chcem sa spytat ohladom hypotyreozy že vlastne bolo mi diagnostikovane toto ochorenie mam 15 rokov už mam aj lieky. Ale nezvladam fyzickú námahu tak ako pred tým. A chcem sa spytat či sa casom zlepší tato zla tolerancia na námahu fyzickú alebo to už proste takto ostane. A druhá otázka či sa dá z toho vyliečiť že už nebudem brat nikdy lieky. Ďakujem.
Ak máš autoimunitnu poruchu štítnej žľazy (Hashimotova tyreoiditida, autoimunitna hypotyreoza), tak lieky budeš potrebovať celý život. Ak sa dobre nastavíš na lieky, hladiny hormónov sa tnormalizuju, a tebe príznaky hypotyreoza vymiznu. Teraz asi ešte len krátko berieš lieky, ono to potrvá pár týždňov - mesiacov, kým sa to úpravu, ale neboj sa, tá únava, nevladnost prejde, akonáhle sa znormalizuju hormóny. Ale lieky budeš musieť užívať stále, aby sa to udržalo na dobrej hladine.
tiež mám zníženú funkciu ŠŽ a začínala som cca v rovnakom veku na 25mg Euthyroxu čo si pamätám....teraz mám 35 a na poslednej kontrole mi Dr. zvýšil dávku na 100mg a zahlásil, že takéto dávkovanie mi bude stačiť asi už do penzie 😳😅 ... Inak tiež som celý život taká unavená...jeden čas to bolo veľmi zlé, no chýbalo mi železo, čiže stačilo doplniť.
@bambulienka25 tiež som taká unavenejšia 🙄
No mne zistili pocas posledneho tehu autoimunitnu tireoitidu , uzivala som 50 euthyrox. Nikdy pred tym som u endo nebola. Ze ked som bola 1. tehu v r.2018 sa vraj tieto vysetrenia z krvy nerobili. Po porode 4/2021 som mala tieto tabletky vysadit. Po 3 mesiacoch som bola na kontrole a dr povedala ze nieje potrebne aby som tieto lieky zatial uzivala. Kontrola v january 2022. Myslim si ze mas este mlady organizmus a ten sa potrebuje nejakym sposobom nastavit. Ale je to iba moj nazor, opytaj sa dr ta ti skor bude vediet povedat ako sa veci maju.
@bolarazjedna ja mam presne tento autoimunitny zapal stitnej zlazy od 14. rokov, teraz mam 36.a lieky som brala 5 rokov, potom sa mi hormony upravili, tak ich nepotrebujem uz 17 rokov. Protilatky proti sebe ŠŽ produkuje stale, ale funguje aj tak. Nemala som problemy ani otehotniet a ani v tehotenstve. Chodim 1x rocne na kontrolu. Ja len ze nie je pravda, ze lieky bude brat cely zivot.
@ja2122 kludne sa to moze upravit a mozes byt aj bez liekov, ja tuto chorobu mam od 14.rokov a brala som lieky len 5 rokov, viac nebolo treba. Diagnozu mam stale, ale ŠŽ mi funguje aj bez liekov.