icon

Infekcia atypickou mykobaktériou - zoonóza

majkagajka
30. máj 2016

Mám podozrenie že môj 4 ročný synak môže byť infikovaný bacilom vtáčej tuberkulózy Mycobacterium avium.
Pred časom nám totižto uhynula staršia sliepka , ktorá podľa mojej laickej pitvy mohla mať vtáčiu tuberu , na čo som prišla googlenim až keď už bola spálená, takže som to už len dodatočne konzultovala so zverolekármi. Prvá mladá zverolekárka mi povedala že to je prenosné len medzi zvieratami, ďalší starší mi povedal že to môže chytiť aj človek, že máme radšej vymlátiť všetku zostávajúcu hydinu.
Stalo sa to asi pred mesiacom, synak mi už 3 týždne vlhko kašle (síce občasne, ale predsa...), nejako neustáva tvorba hlienov v priedušnici, chlamýdie/mykoplazmy nemá, CRP menej ako 8, celý čas bez teplôt, alergie by nemal mať, ale i tak užíva Zenaro. Na základe pľuzgierika v hrdielku imunologička povedala 2týždne dozadu povedala, že má herpangínu (hmm), že kašle z hrdielka, takže užíva Isoprinosine. Pľuzgierik sa od vtedy nijako nezmenil, je to taký červenkastý hrbolček.

Detská lekárka o Mycobacterium avium nepočula, že ani nevie či a ako sa niečo také u nás vyšetruje. Ja nemôžem kľudne spávať , keďže syn má slabšiu imunitu, takže ma máta že ho nejaká pliaga popadla. Bývame na dedine, po záhrade kde sa synček hráva beháva plno prežratých mačiek, čo nemajú záujem chytať myši, ktorých je všade okolo plno, takže potenciálnych prenášačov je požehnane :(...Sliepky boli celý čas zatvorené v opletivovanom zastrešenom priestore, takže ak to je vtáčia tubera, čosi ju k nám muselo dovliecť.

Pozná niekto a vie poradiť s problematikou vyšetrovania prítomnosti atypických mykobaktérii, nech poučím našu múdru 60ročnú Mudr?

Vopred pekne ďakujem

Infekcia atypickou mykobaktériou - zoonóza
zuzanalumnitzerova
30. máj 2016

Zavolaj na najbližšie oddelenie mikrobiológie. Lekára sa opýtaj, či je možnosť vyšetrenia na tieto konkretne mykobakterie..Ak áno, dohodni sa na postupe a nimi aj s OL.

inull5
31. máj 2016

@majkagajka ahoj,toto konkrétne na človeka by sa preniesť nemalo,ale skôr ma napadá ornitoza(psitakoza).mrkni do Google,toto sa prejavuje príznakmi ako teplota,chrípka nádcha...trebalo by vziať od sliepok vzorku na veterinu,keby sa to ale potvrdilo,tak sa to hlási..pitvala si ju..ako to vyzeralo?ornitozu prenášajú najmä holuby,papagáje aj hydina. Pre ornitozu je typické u zvierat že majú akoby zapálené oko..nemusíš likvidovať hydinu,lieči sa to podávaním Atb do vody zvierat

majkagajka
autor
3. jún 2016

@inull5 Sliepka nemala povrchovo nič zapálené, myslela som že ide kvokať lebo sadla do hniezda a bola v ňom 3 dni, boli mi divné že si tam podriemava a neotáča vajcia, až nakoniec tam vytuhla. Úhyn zrejme spôsobila rupnutá pečeň, mala krv v hrudníku. Nagooglila som o tejto zoonoze dosť medicínskych informácii ktoré mi nahnali strach. V jednej anglicky písanej štúdii riešili 7r. českého chlapčeka a 2r. slovenské dievčatko, ktorým tá baktéria spôsobila lymfadenitídu. Spravidla to chytia ľudia chorí na AIDS, ale niekedy sa vyskytne nevysvetliteľne aj u zdravých malých detí a tá liečba 9 mesiacov ATB s neistým výsledkom je fakt skvelá vyhliadka... Na jednej foto na nete človek chorý na AIDS ale zároveň aj s touto mykobaktériou mal v hrdle tiež zo 2-3 také pľuzgieriky ako syn, preto mi to stále vŕtalo hlavou že čo ak...
ALe chvalabohu zdá sa že kašeľ je pomaly na ústupe, ak by mu do mesiaca neprešiel, tak to budem musieť doriešiť asi ako poradila pani Zuzana, aby som bola spokojná. Všetko živé z nášho dvora je už meter pod zemou spálené, pre istotu a radšej by som chcela veriť že zbytočne, ako sa obávať že mám na nejaký čas infikované okolie príbytku.

Inak pre ilustráciu prikladám fotky slepice, na jednej je to, čo kedysi bola pečeň.

Ak toto čítajú nejaké žienky domáce, tak tie chcem varovať, aby radšej sliepky po 2 rokoch ich života poslali do hrnca, je to menej roboty ako im v strachu kopať jamu 🙂.

katrin21
3. jún 2016

@majkagajka skus biorezonanciu, uplne vazne...
ale najdi sii niekoho overeneho. Bud Bioharmonia.sk, to je lekar....
alebo ak to mas daleko ( maju viacero pobociek, ale na vychode nie su) niekoho, kto ma aspon pristroj Diacom...
tam ti nie len zistia, ale aj spolahlivo znicia to, co maly v tele ma...