icon

Intolerancia mlieka

nanip
15. júl 2013

Popíšem v skratke náš problém. Dcérka má od svojich 6 týždňov veľmi zlé prejavy po požití mlieka - kŕče, nafúknuté bruško, nevoľnosť a bolesti, nechutenstvo, štikútka, afty. Keď bola malá, mala aj silnú kožnú reakciu, teraz sa jej zvykne urobiť kútik a má vtedy veľmi citlivú kožu. Má porobené krvné odbery na bielkovinu, srvátku, kazeinát, laktózovo-intolerančný test - všetko negatívne, úplne o.k. Napriek tomu nemôže syry, maslo, jogurty, tvaroh, bryndzu, mlieko... ani nič, čo tieto zložky obsahuje, lebo ak to skúsime (naozaj len v minimálnom množstve), tak sú to problémy, čo som písala vyššie. Chodíme na alergo aj na gastro, no stále si nás len prehadzujú a nepohli sme sa ani kúsok. Začalo jej to ako 6 týždňovej, teraz bude mať 7 rokov. je to už naozaj veeeeľmi dlho a rada by som sa v tom aspoň o kúsoček pohla. Nemáte podobnú skúsenosť ako my? Neviete poradiť niekoho (niečo), čo nás pohne vpred?

Strana
z3
pia22
15. júl 2013

Tak práve riešime u nášho drobca niečo podobné, kukni na moju otázku vo fotoblogu minulý týždeň. My sme teraz vysadili malému všetko mliečne na skúšobné obdobie a uvidíme.

acer11
15. júl 2013

skúste prechodne výrobky minus-L ak to pomoze tak je to jasné 😎 krabičková smotana,jogurt,maslo,plátkový syr-Kaufland,mlieko,syrokrém,tvarohový dezert-Tesco...

nanip
autor
15. júl 2013

@pia22 My už máme vysadené všetko mliečne tých 7 rokov ☹ Ale rada by som to nejako riešila...

nanip
autor
15. júl 2013

@acer11 To sú so zníženým obsahom laktózy? Keď bola malá, pila mi umelé mlieko Nutrilon Pepti MCT, to jej nerobilo zle, tam bola štiepená bielkovina a myslím, že aj nízky obsah laktózy (alebo vôbec žiadny)

acer11
15. júl 2013

@nanip áno,bezlaktózové,ale záleží na tom,čo jej naozaj robí zle-vyskúšajte....uvidíte

nanip
autor
15. júl 2013

@acer11 Ďakujem. Za pokus nič nedáme... teda ak nerátam boľavé bruško, ak to nesadne ☹ Ale inak sa asi ozaj nepohneme ďalej. Len skúšaním...

alami
15. júl 2013

@nanip V podstate nechápem, čo by si rada riešila. Ak ti mlieko neznesie a ty to vieš, nemá š čo riešiť, len jej ho nedačť. nájdi si kvalitnú náhradu, čo za tie roky isto máš. Pozor na sójové, ľahko sa vybuduje alergia na sóju a to už je potom iný brutus äs´ojový lecitín ako prídavná látka je všade) Odporúčam napr mandľové mlieko, je výborné najmä na krupičnú kašu či puding, alebo na domácu zmrzlinu.
Ak sa čuduješ, prečo sa v krvných testoch alergia neukázala, je to úplne jasné a mal by ti to vedieť vysvetliť každý pediater a alergológ. tým, že si jej mlieko zo stravy vylúčila, netvoria sa protilátky (nemajú sa proti čomu tvoriť) a preto v krvi nie sú a výsledky sú akoby dobré. Svedčí to o dobrej diete, nie o NEalergii.
Alergia na mlieko nie je trvalá, časom sa vytratí, preto je dobré raz za čas skúsiť malé množstvo a viíš, či toleruje, ak nie, dietujete ďalej, ak áno, po trošle opatrne pridávaš.Ak boli pôvodné prejavy silné, skúša sa len potrieť pery, potom 1ml mlieka potom napr 3ml a sledovať. Nie rovno šupnúť plný pohár.

Bez mlieka sa dá žiť, vôbec sa násilne "nepohýňaj vpred", samozrejme nezabudni na vápnik + Dčko v inej forme. Držím palce.

alami
15. júl 2013

@nanip bezlaktózové potraviny by ti pomohli len vtedy, ak jej len neštiepi mliečny cukor, to by si mohla riešiť aj užívaním enzýmu (dostať v lekárni) pred zjedením mliečneho výrobku. Myslím, že sa volá Laktazan. ten ti ale nepomôže, teda ani bezlaktózové výrobky a mlieko, ak má malá ALERGIU na BKM. Tam to štiepenie cukru je na nič, ke´dže je alergia na BIELKOVINU.
Inak, rovnako je to pri kozom mlieku, ak je na BKM alergická, bude aj na kozie, ovčie - to je podobná bielkovina. teda len rastlinné náhrady sú vhodné.

nanip
autor
15. júl 2013

@alami Kozie sme skúsili, vadilo aj to. Probl´m je ten, že jej rastlinné náhrady mlieka nechutia. Žiadne. Testy jej robili s tým, že pred odberom bola zaťažená mliekom, teda v podstate v štádiu prebiehajúcej alergie, napriek tomu všetko absolútne negatívne. Dietu má nasadenú, vápnik sa snažíme nahrádzať. Malá je však veľmi drobná - má len 115 cm a 17 kg - o necelý mesiac bude mať 7. Neviem, či to nemôže súvisieť aj so stravou. Jednoducho bez masla, syrov, jogurtov, pudingov, nejakých kaší .... no je to nafigu. Ak skúsim dačo urobiť z rastlinnej náhrady, proste to nezje, nechutí jej to. Neviem ani, nakoľko jej môže vadiť, ak je trebárs v koláči (v ceste) mlieko, alebo keď zje trebárs banán v čokoláde (tá troška mlieka, čo je v tej poleve)... Lebo nám bol podaný i taký názor, že jej môže škodiť i to a z toho dôvodu môže pomaly rásť a priberať. Ak to vysadíme, nebadám žiadnu zmenu. Tak jej nechcem brať z jedálnička aj tých pár pochúťok, čo jej tam zostalo. Jednoducho je strašne veľa otázok, na ktoré by som rada poznala odpoveď, len každý nás s nimi posiela za niekým iným. 😒

alami
15. júl 2013

@nanip Hm 😒 je to ťažké, ja viem. Skús to mandľové, je naozaj výborné. majú ho v DM. Ak má problémy aké má, tak jej kravské nemôžeš dať ani kvôli rastu, ani kvôli ničomu. Nijak to nevyriešiš neexistuje zázračná tabletka, ktorú si dáš a máš po probléme. Rast by som skúsila konzultovať s detským endokrynológom, my tu na to máme Ľubochňu, neviem, či máš niečo bližšie. Ak jej dávaš vápnik, tak neviem, či by to mohlo mať súvis, možno to ani nesúvisí. myslíš, že pre malé množstvá v potrave by nerástla ako má? Neviem. Možno skús ešte pogoogliť nejakú on line poradňu. Napr Dr Szépeová z Mt gastroenterologička - ona je veľký odborník v svojom obore a má poradňu na nete, asi by som sa jej to skúsila opýtať aspoň cez net, či to môže mať súvis. Bola by si spokojnejšia.

alami
15. júl 2013

@nanip Inak, vyšetroval ti ju niekto na celiakiu? To by mohlo mať súvis s tým nízkym vzrastom aj s problémami s bruškom. porozmýšľaj nad tým. Tu je tá poradňa http://www.bezlepka.com/poradna/, môžeš dôverovať, tú dr. poznám osobne, robila nám vyšetrenia, nesadla mi ako človek, bola taká odmeraná, uponáhľaná, bola som z toho sklamaná, ale odborníčka je to na úrovni. Po nete isto dobre poradí.

hrjanka
15. júl 2013

Ak má alergiu na mlieko, tak jej urobí zle aj mililiter mlieka v hocičom...mám ju, vyhýbam sa totálne všetkému mliečnemu, aj srvátke, pretože keď som si minule dala práve tebou spomínaný banán v čokoláde, tak ma fajne nafúklo a poriadne mi prečistilo črevá. Keď dáš do koláča, alebo palaciniek, či čohokoľvek vareného ryžové alebo sójové mlieko (tie používam, tak viem povedať), tak to určite nemôže poznať po chuti. Skús upiecť koláč z ryžového mlieka a nepovedz jej, že je tam..určite ho bez problémov zje. Niekedy je to nechutenstvo skôr o psychike než o skutočnej nechutnosti.
Ale súhlasím s alami, podľa príznakov to môže byť celiakia krížená s intoleranciou laktózy, alebo alergiou na BKM, určite ju daj na to vyšetriť.

alami
15. júl 2013

@nanip a ešte mi napadlo, či nemôže mať histamínovú intoleranciu, tak sú rovnaké príznaky a potraviny sa vcelku zhodujú, bolesti brucha, kŕče atď je po potravinách, ktoré obsahujú veľa histamínu, sú to potraviny čo zrejú ako syry, bryndza, tvaroh, mlieko....ale aj kyslá kapusta, údeniny, ... Tam je "jednoduchá pomoc" tak by si to mohla aj odskúšať, pred jedlom jej dať daosin - prípravok na štiepenie histamínu http://www.daosin.sk/unikatny-vyzivovy-doplnok#...
On je dosť drahý, ale možno by ti to stálo za vyskúšanie, zistenie. Alebo popýtaj dr nech ti to zistí z krvi. Pogoogli - histamínová intolerancia

nanip
autor
15. júl 2013

@alami Na HIT má urobené vyšetrenie. Vyšla hraničná hodnota. Daosin sme skúšali, ale nič. Rovnaké s ním ako bez neho. Celiakiu má vyšetrenú z krvi, tam sú výsledky negatívne. Z tých mliek sme skúšali sójové, ryžové a ovsenné. To ovsenné ešte ako aspoň pre mňa na chuť, sa mi z neho jedlá najviac podobajú na "normálne", no neverila by si, dala som jej skúsiť z bublaniny z normálneho mlieka, išla sa s ňou zadrhnúť. Dala som jej však len kúsok, lebo som sa bála, aby jej neuškodila. Povedala som jej, že bol posledný, že viac nemáme. Potom som ju urobila z rastlinnej náhrady, raz odhryzla a povedala, že nechce, že je iná, že jej nechutí...

marlenka75
15. júl 2013

Presne ako napísala alami, môže mať histamínovú intoleranciu.Moja dcérka má tiež len hraničnú hodnotu, ale problémy jej zmizli až po nasadení histamínovej diety.Daosin nám nepomohol.Mala alergiu aj na BKM, soju a kazein.Chodíme na gastro k dr.Kabátovej, som veľmi spokojná 🙂

alami
15. júl 2013

@nanip ja napr varím úplne bez mlieka, všetko varím aj pečiem s vodou, nám náhrady tiež nejak nechutia. Teda to čo je vyslovene mliečne - čo ja viem kôprová omáčka, to nevarím a čo ja viem - ak varím šošovicovú polievku, urobím zátrepok len z vody.
Všetky koláče,kysnuté cesto na parené buchty, na knedlu, na buchty rôzneho druhu len s vodou.
Nevarila som pudingy ani krupičnú kašu,lebo z rastlinných boli hnusné, škrobové, ale to mandľové je teraz výborné, ako sme ho objavili, rozšíril sa nám jedálniček. Dokonca ani starší syn nezbadal, že krupička je uvarená z iného mlieka (nechcelo sa mi variť mu osobitne z kravského)
Nám najviac chýbajú jogurty, sú také tie ryžové pochúťky v kauflande, za čas to synovi stačilo, teraz to už nechce. Sem tam je plač pre jogurt, no ale čo narobíme ☹
na HIT stačí hraničná hodnota, tú mám aj ja. dlho som trpela bolesťami brucha, tiež som mala pocit, že hlavne po mlieku. Dieta mi pomohla, daosin si dávam výnimočne, ak chcem zjesť pizzu napr. To bola inak najhoršia potravina na brucho, lebo to je histamínová bomba.
No nič, nepomohla som ti, drťím palce, nech sa vám to čím skôr nejak vyrieši k vašej spokojnosti.

nanip
autor
15. júl 2013

@alami Vyskúšame ešte to mandľové, uvidíme, ako sadne. Používaš sušené alebo normálne tekuté?

alami
16. júl 2013

@nanip Tekuté, je takéto http://www.alpro.com/sk/mandle u nás ho majú v DMke trochu bokom od ostatných "mliek", asi je to iná značka a majú to podľa toho.

demo
16. júl 2013

Vpred sa pohnes asi iba doslednou bezmliecnou dietou. Ak je drobna, moze to suvisiet prave s tym, ze je dajmetomu alergicka na BKM,lenze kedze nie ste v strave dosledni a nejake male mnozstva bielkoviny tam su, tak ma zaneseny trav. trakt, ziviny sa nevstrebavaniu ako by mali. Cize moze to byt presne naopak -- ty mas dojem, ze nebude dobre rast bez mlieka a ono to je skor tak, ze nebude dobre rast s mliekom.

nanip
autor
16. júl 2013

@alami 🙂 Ďakujem. Skúsim pozrieť.

nanip
autor
16. júl 2013

@demo Presne takto som nad tým aj ja uvažovala. Keď jej však robili KO, mala výsledky o.k. Ani anemická nie je, železo úplne v norme. Neviem... keby sa dobre nevstrebávali živiny v dôsledku zaneseného tráv. traktu, nebola by anémia prvým prejavom? 😕

demo
16. júl 2013

@nanip Pises, ze si vypozorovala, ze problemy ma po mlieku a mliecnych jedlach. Cize diagnozu mas. Len jej treba uverit. Pri alergii na mliecnu bielkovinu je smerodajne to, co vypozorujes, tie testy byvaju velmi casto falosne negativne, to mi uz hovorila nejedna pediatricka.

demo
16. júl 2013

@nanip ak ma aj na minimalne mnozstva mlieka, srvatky a pod. vo vyrobkoch taketo burlive reakcie,nezostava nic ine, ako citat obaly a takymto vyrobkom sa vyhybat. Nech sa zbytocne netrapi. Sama uvidis,ci sa to zlepsi. Never tomu, ze ti pri tejto dg nejako pomozu lekari. Oni ani nemaju ako. Ak organizmus reaguje na nejaku zlozku v potrave alergicky, tak jedine,co moze pomoct, je vynechat ju.

demo
16. júl 2013

@nanip este nieco 🙂
pozri tuto skupinu https://www.modrykonik.cz/skupina2161

nanip
autor
16. júl 2013

@demo Vieš, vynechať sa jednoduchšie povie, ako urobí. Malá je v jedlách beztak veľmi prieberčivá. Ćo sa týka jedál, v drvivej väčšine je niečo z mlieka alebo nejaké stopy mlieka. Držať dieťa na tekejto diéte je dosť problematické. Zle mi reaguje na syry, jogurty, maslo, mlieko, tvaroh, bryndzu... Ak zje trebárs nejakú napolitánku, či kúsok čokoládky, nieje jej nič. Skúšam nájsť tú hranicu, že pokiaľ môžeme ísť. Keď bola malá, pila mi umelú formulu Nutrilon Pepti, to jej vôbec neškodilo. Pekne rástla, priberala. Potom som možno urobila ja veľkú chybu, lebo to mala svoj rituál. Večer aj ráno ho píjala z fľašky. Mala niečo po 2 rokoch a tú fľašku som jej vzala a dala mlieko do hrnčeka. Zdala sa mi už na fľašu veľká. No a odvtedy viac to mliečko nechcela. Aj keď som jej potom tú fľašu vrátila. A presne od tohto obdobia začala aj slabo priberať aj výškovo pomaličky zaostávať za rovesníkmi. Napriek tomu, že vápnik nahrádzame. Tak sa snažím nájsť alternatívu k tomu mlieku, čo v podstate mohla a hlavne dôvod, prečo to mlieko vlastne mohla...
Tá skupina, čo si mi poslala link, je prosím aká? Lebo keď naň chcem ísť, vyhodí mi, že taká stránka neexistuje ☹

demo
16. júl 2013

@nanip stranka neexistuje? Je to skupina o vareni pre alergikov a dost sa tam riesi aj varenie pri alergii na BKM. Dobre rady o nahradach masla, smotany a pod. Pripadne nejake recepty.
Samozrejme, ze sa lahsie hovori, ako urobi,ale my sme tiez na bezmliecnej strave a ide to. Prisposobili sme sa cela rodina a dokonca som v tom nasla zalubenie 🙂. Bez mlieka sa da dobre zit a je to navyse prospesne aj pre ostatnych clenov rodiny. Robievam perkelt, svieckovu a vselijake privarky s ovsenou smotanou Oatly a nam to vylozene chuti. Treba hladat, experimentovat, trocha viac sa jedlom zaoberat a po case sa ti to zautomatizuje a ver, ze tazke to nebude. Pozeram, ze si z Nitry, tam nebude problem ani s DM, ani s bio obchodmi. Na rozdiel od napr.celiake, ktora je dozivotne, existuje v tomto pripade sanca, ze ked bude dosledna dieta, tak sa organizmus zregeneruje a bude casom tolerovat aj mlieko v rozumnej miere.

demo
16. júl 2013

este raz: https://www.modrykonik.cz/skupina/2161/
teraz by to malo byt ok,mala som tam chybu

demo
16. júl 2013

@nanip Nutrilon pepti tolerovala preto, lebo je to mlieko specialne upravene tak,aby ho pili deti alergicke na BKM.

nanip
autor
16. júl 2013

@demo Ďakujem za ten link. Už som sa tam dostala. Nejaké tipy sme načerpali. Uvidíme, ako bude chutiť 🙂

barbade
16. júl 2013

@nanip Ja by som na tvojom mieste skusila skor prestudovat ovela viac o naozaj zdravej strave, nez sa upinat na mliecne vyrobky. Ked to poviem brutalne, mlieko je urcene telatam, nie ludom. My uzzroky zijeme bez mliecnych veci a nic nam nechyba. Mlieko zahlienuje, alergizuje, obsahuje cholesterol, je vlastne v ludskej strave dost zbytocne... Nenut ho jej organizmu, skus sa skor orientovat na zdravsie alternativy bez tuzby po niecom, co jej organizmu skodi.

Strana
z3