Je 104 cm a 16 kg u 5-ročného dieťaťa málo?
Ahojte, prosím, koľko cm merajú a koľko kg vážia vaše dievčatá 5 ročné? Dcéra má 16 kg a 104 cm. Je to málo? My rodičia máme 163 a 182cm. Ďakujem.
Najdi si na googli rastove a vahove tabulky. Tam uvidis, na ktorom percentile sa dcera nachadza. Ono nie je az tak dolezite 1 meranie, ale ako sa vyska/vaha vyvijala od narodenia. Ci sa drzi vo svojom percentile alebo su tam skoky.
Dcérka má 3 a pol roka a v júny mala naposledy 104cm a 18 kg neviem ci je to málo alebo veľa len na porovnanie
Moja je narodena 4.2.2020. Ma 16 kg a 105 cm. Ja mam 158 cm a muz 183 cm. Ucitelky ani lekarka nikdy nic neriesili.
Moja bude mat 5 rokov až v novembri ale zatiaľ ma 99 cm a 13 kg. Čiže tiež take drobatko ale tak ja mám 163 cm a manzel 172 cm takze neriešim lebo vysoká nemá byt po kom
Začiatkom apríla bude mať 5. A zrovna dnes som ju zhodou okolností merala/vážila. Má 111 cm a 18,7 kg.
Ja mam 5,5 ročnú ma 120cm a 21 kg. Ja mam 156 a muz 185cm. Neviem ci ti to pomôže. Maju v škôlke dievcatko, ktoré je hrozne malicke ale ma aj takú maličkú sestru, ktorá je prvacka s odkladom a je o hlavu nižšia od mojej takže oni sú celkovo také drobné od narodenia asi. Pritom maminu majú úplne vysokú a otec štandard do 180cm podľa mňa.
Moja v mala v novembri 5, ma 112cm a kg neviem presne, okolo 15…
Moja je prvacka, v auguste bude mať 8, meria cca 118 CM mla má 17kg . Taká špageta malá. Ale zje za dvoch .
Nasa ma tento mesiac 5. Meria 117cm a vazi 19,5kg.
suhlasim so @zuzanaete
doleuzity je rocny narast a tiez je tu moznost oneskoreneho vyvoja. v takom pripade rast nie je priemerny, resp rastova krivka nie je bezna, ale v takom rpiade dieta v puberte dobehne zameskane, pripadne sa moze stat, ze rastie dlhsie ako rpiemerne rastuce deti a preto dobehne a nakoniec narastie na geneticky danu vysku.
dalsia moznost je aj zdedena vyska po inom predkovi ako po rodicovi.
predpokladana vyska podla vas rodicov je v pasme medzi 160-172cm a teraz momentalne sa nachadza na 6% ( podla grafu RustCZ ) a ak by rastla priemerne, dorastie do vysky 167-158cm, co je meirne pod tymto pasmom. noa k by sa u nej vyskytlo oneskorenie napr o 1r, uz je tu moznost, ze narastie asi o takych 5cm viac. cize uz by tato vyska bola 162-3cm. ak by bolo oneskkorenie vyssie, potom moze narast este viac.
dalsia vec je, ze dieta moze v grafe kolisat, cize teraz primerani ma menej, no cez leto ma vyssi narast, preto je dolezite hodnotit rast za rok a teda od narodenia.
dolezite je aj aka velka sa narodila a tiez ci ma aj nejake ine problemy.
@christie11 dolezite su okolnosti. len take male osvetlenie ako to myslim a preco zasade u vas je to nieco ine, ako u dcerky autorky.
tvoj mm je sice podobne vysoky ako mm autorky prispevku a predpokladana vyska sa casto pocita podla pboch rodicov, ale v zasade dieta aj tak rastie len podla jedneho, no nikdy sa nevie podla ktoreho, preto sa do uvahy beru obaja rodicia a vytvori sa pasmo pre pboch rodicov. no ak je rodziel medzi vyskami rodicov moc velky, uz nedokaze pokryt toto pasmoa preto je taky vypocet nepresny.
a teda tu ide o kazdy fakt, kroy tu hra tiez velku ulohu, tvoja dcera je v porovnani s dcerou autorky o 1cm vacsia, co ju vyhodi v grafe o 3% vyssie, cize je na 9%, co je skoro hranica pre vyssie rastove pasmo.
ty si od autroky prispevku o 5cm nizsia, cize pasmo pre vysku podal rodicov tvoje dcery je nizsie a teda na rodiel od autorky, tovja dcera sa v tomto pasme nachadza, zatial co dcdra autorky uz nie. samozrejme ot este neznamena, ze jej dcera nie ej zdrava. ludne ot moze byt zdrave dieta a rastie tak ako ma. ak by rastla na tejto urovni do dospelosti, jej vyska bude okolo 159cm, pricom predokladane pasmo, kde by mala vyskovo skoncit je medzi 158-170cm. v zasade plati, ze ak by bola na teba, tak okolo 158 ak na mm, tak 170cm. zatial to vyzera, ze je na teba.
Moja má cez leto 5
112 výška a 17kg
Ja meriam 160, muž 180
Výšku môjho síce neviem ale 6 ročný váži 17,5 je ako spagetka ale tak narodil sa 1590g .
@majamat dakujem za vycerpavajucu odpoved. Verim,ze aj autorke to pomohlo. Ja som vysku u deti nikdy neriesila, preto som sa tym hlbsie nezaoberala. Dcery sa aj narodili mensie ako je priemer,ci uz vyskovo alebo vahovo, mala som problemy s prietokmi pocas tehotenstiev.
Samozrejme, keby sa nieco nezdalo lekarke,pripadne inemu odbornikovi,tak by som to riesila.
@christie11 u deti,ktore sa narodia mensie na prislusny tyzden sa prave vyskytuje vo zvysenej miere a tu sa posudzuju kriteria a podla toho ma dieta aj narok na pichanie RH ( rastoveho hormonu ).
@christie11 no tam je jedno kriterium, ze musi yt nizko v grafe, tiez musi byt SGA - existuju na to tabullky, lebo hranica v 42tt je ina ako v 38tt. je tam rozdiel asi 1,5-2cm

Hlavne tá výška ma zaujíma teda. Minulý rok na preventívke lekárka neriešila nič, no v škôlke mi povedala učiteľka, že dcérka je drobniatko, že či niekam chodíme. Tak som zaskočená teda. 5 rokov mala minulý týždeň.