icon

Je bežné, že 8-mesačné dieťa máva rukami?

30. aug 2025

Ahojte, chcem sa poradiť, máte aj vy niektorí detičky ktoré neustále trepocu rukami. Akoby stále mávali, otvárajú zatvárajú dlaň, krútia prstami, dlanami…
Malinká ma 8 mesiacov a robí to skoro stále a nie, nie je to pocit radosti. Robí to keď ma vidí ako sa blížim ku postieľke, ale robí to aj keď plače alebo sa rozčuľuje. Keď ju mame na rukách tak stále ruky v pohybe. Robí to aj počas hrania, hra sa na brusku a občas zdvihne jednu alebo druhu prázdnu ruku a urobí s ňou nejaký pohyb. Keď sa hra tak sa z ničoho nič prevalí na brucho a aj sa tak akoby napne, že vyrovná nohy a robí tieto pohyby rukami smerom k stropu, kde nič nie je.
Inak je usmievavé bábätko, ale tiché. Blabotá veľmi malo pocas dňa. Skôr len aaaa alebo eee, čiže nie slabiky.
Pohybovo: pivotuvuje krásne, ale na štyri sa zatiaľ nedala, nehupe sa na kolienkach. Teraz sa začala plaziť aj do predu nie len točiť do strán.
K lekárke ideme, len som chcela vedieť názory iných rodičov nakolko sa s malými deťmi v tomto veku vôbec nestretávam a neviem to porovnať či to je alebo nie je normálne správanie. Okolie si myslí, že ako stále každému kýva a hovoria ako stále robí niečo s tými ručičkami, takže si to nevšimam len ja…
Ďakujem za vaše postrehy. 🙂

anonym_e39703
30. aug 2025

@anonym_autor ahoj. Ja som videla take videa od rodičov ktorí mali autisitcke deti. Ze presne takto robili s rukami. Skus sa poradiť s pediatrom. Mne sa to nejako nezdá

veklipo
31. aug 2025

Môj syn mal do 2.rokov všetky príznaky autizmu a je z neho múdry, empatický extrovert.
Netráp sa užívaj si bábätko. Keď príde čas, budeš to riešiť.

autor
1. sep 2025
@anonym_e39703

@anonym_autor ahoj. Ja som videla take videa od rodičov ktorí mali autisitcke deti. Ze presne takto robili s rukami. Skus sa poradiť s pediatrom. Mne sa to nejako nezdá

@anonym_e39703 boli sme a Dr. sa tie ruky tiež nezdajú. Povedal že je to atypické ale nevie prečo to robí. Iné auti príznaky u nej nevidel, pekne reaguje, je všímavá.
Len tie ruky… 🤔

autor
1. sep 2025
@veklipo

Môj syn mal do 2.rokov všetky príznaky autizmu a je z neho múdry, empatický extrovert.
Netráp sa užívaj si bábätko. Keď príde čas, budeš to riešiť.

@veklipo ďakujem krásne takéto slova vždy povzbudia 🙂

kristiinaz
2. sep 2025

Moja dcera to tiez robila v takom veku 😁 uz sme si robili srandu , ze sa nas snazi zacarovat 🤣 teraz ma 13m a uz to nerobi.

autor
3. sep 2025
@kristiinaz

Moja dcera to tiez robila v takom veku 😁 uz sme si robili srandu , ze sa nas snazi zacarovat 🤣 teraz ma 13m a uz to nerobi.

@kristiinaz super, tak hádam to prejde aj našu😊