icon

Je moje 2-ročné dieťa autista?

14. jún 2023

Už niekoľko noci nespím a rozmýšľam, či je moje dieťa autista. Už som prečítala milión článkov, a začínam sa utvrdzovat v tom, že je. Po tom príde ku mne, prituli sa, dá mi "nostekovu pusu", mojkame sa, usmieva sa začnem si vravieť, že toto predsa nemôže byť autista. Ide o to, že malý ma 2 roky a nerozpráva, párkrát mal obdobie, kedy povedal mama, aj celý deň to opakoval, potom zasa nič. Slabiky povie, ráno sa zobudí a blaboce. Spi pri mne v postieľke, vezme ma za ruku a volá ma aby sme sa šli hrať. Medzi deťmi sa dlhšie otukava, neskôr sa začne s nimi hrať. Je to prvé dieťa v rodine, dosť času trávi na záhrade so starými rodičmi. Keď naňho volám nereaguje, ale sluch si myslím, že je ôk, lebo keď mu pustím pesničku tak tancuje a občas mi to fakt ide... Minule videl v TV tlieskať deti, tak tlieskali aj on... No a je strašne zaťažený na čísla, nepríde mi to normalne, vo výťahu, čísla strán kníh, proste neviem. Posledné dni sa hrá tak, že prekladá veci z miesta na miesto, autíčka z detskej izby n gauč do obývačky, alebo ma takú stavebnicu 5 kociek a tie po jednej po odnáša do spálne pod paplon... Neviem, poraďte ako ste na to prišli vy? Alebo som akurát ja dobre na hlavu?

lenuska9999
14. jún 2023

Ahoj napíš mi správu ak chceš. Mam to so synom podobne - už sme to riešili odborne. Síce nie je autista, no má oneskorený rečových vývin ako pravdepodobné tvoj syn. Môj je ešte raz taký starý ako tvoj.. ak chceš môžeme si vymeniť pár správ a poviem ti ako je to u nás. Len nechcem sa rozpisovať verejné

euka210
14. jún 2023

Nic hrozne az na tu rec tam nevidim...ale su deti, co hovoria az okolo 3r. Synovec v skolke pisal len cisla a cisla...je technicky matematicky mudry chlapec. Kadzd dieta si moze najst nejaky ten svoj divny "ritual"...2r to je len dieta, ktore objavuje svet.

terry2003
14. jún 2023

Podľa mňa úplne normálne 2 ročne dieťa, ktoré má záľubu v matematike a je trochu introvert.

adkalu
14. jún 2023

Vôbec nie si na hlavu😊. Si normálna mama, ktorá ľúbi svoje dieťa a preto aj riešiš to, co riešiš. Len mam dojem, ze na nesprávnom mieste. Tu nie je lekárske sympózium, ale sú tu ženy, ktoré buď aj majú svoje skúsenosti a dokáže ti napísať svoj príbeh, alebo ženy, ktoré ta budu upokojovať, ale autistu nikdy nevideli, len majú načítane... Ak si si chcela uľaviť, podebatovať, získať nejaké info od mamiciek, ktoré majú autistov, tak je to ok. Ale diagnostika porúch autistickeho spektra nie je jednoduchá ani pre odbornikov, symptómy sú rôzne, niektoré ne jednoznačne, časom sa menia, niektoré vymiznú... Skutočne je tu potrebný odborny prístup a navyše dieťatko je na diagnostiku ešte malé. Myslím z opisu, ze je tam OVR, to by ti mal diagnostikovať klinicky logopéd, ale aj porozumenie reči a ten ta navedie k psychológovi, neurológovi atď. Pre pokoj duše by som to obehla a naozaj čas je veľmi dôležitý, čím skôr tým lepšie. Len sa nenechávaj upokojiť, ze sa rozkeca🤦‍♀️. Je evidentne, ze potrebuje v rozprávaní podporu a mýtus, ze pred 3 rokom sa k logopedovi nechodí, jd už fakt zastaralý.

paciko9
15. jún 2023

Na meno nereaguje stale, alebo len obcas. Ocny kontakt je? Ale skor by som nastivila logopedicku. Nasa ked dostane novu hracku, je ju schopna rozobrat, vtedy ju nic ine nezaujima. Dokonca sa sama zavrie do izby. Ked bola mensia tak ma to trapilo, aj doktorke som to spominala. Ta mi povedala,ze je este priskoro to riesit. Dnes ma skoro 3 a je zdrava. Ale ked nu nieco nadchne, tak je schopna sa aj pobit kvoli tomu🙂🙂🙃

andreatytler
15. jún 2023

Ako sa to prejavuje ze je zatazeny na cisla? Pozna ich a opakuje a vsade ich vidi? Tu pesnicku na ktoru tancoval, to pocul v radiu, alebo videl v TV? Ten sluch by som skor otestovala takze mu tlesknes na jednej strane vedla hlavy zo zadu aby ta nevidel. Mal by sa strhnut, alebo sa otocit, alebo aspon nejako zareagovat.

andreatytler
15. jún 2023

Ukazuje na veci ked ich chce?

marianarem
15. jún 2023

Tak tie hry s prekladanim veci su uplne normalne. Zaujem o cisla takisto. To je velmi casty jav, ze deti nieco zaujme a potom sa tomu intenzivne venuju. Moj 3.5r ma teraz obdobie vrtuliek a instalaterskych armatur, predtym uz mal rampy, smeti a smetiarov, prenosne zachody, dokonca mazut :D Nereaguju deti niekedy aj vtedy, ked ich nieco velmi pohlti. Tu rec by som pre pokoj duse mozno riesila.

marosusu
15. jún 2023

ja by som tiez zacala s ocnym kontaktom a postupne logoped..sestre vraveli ze neboj zacne rozpravat..je sam ked nastupi do skolky bude sa hrat s detmi...a maly bude mat 5 a nerozprava ale zacina...opakuje.usne riesili a je v poriadku..tiez ma rad cisla...🙂
hlavne v klude bez stresu ...ono takym malym detom diagnozy nikto neda ...takze snazit sa s nim pracovat mozno naozaj len oneskorena rec ale navstivila by som odbornikov sestra lutuje ze to neurobila skor ..🙂

luccija
15. jún 2023

Ja poznám autistov čo udržiavajú očný kontakt, sú tulivi, aj reagujú na meno
Z tohoto ma zaujalo iba to, že málo rozpráva aspoň také mama, baba, havo a pod detské slová by už mal

maryetta
15. jún 2023

Kazda ti tu napisala z niecoho ineho. Napr moj prvy syn zacal rozpravat snad ako 3-rocny.
Isiel do skolky ako 4-rocny a nevedel povedat ako sa vola(ano ma tazke meno 😂)
Napr moj najmensi ako 2-rocny neviem ci vobec nieco rozpraval. Mal 2r2m a ako zacal uz sa nezastavil. Teraz ma 2r 8m a za ten pol rok…uz povie vsetko.
Zatial by som iba sledovala to co popisujes a uvidis. Jasne da sa diagnostika aj u tychto deti ale… ono sa to casto prelieva este s tym ze napr ak nereaguje-ze je tak zahlbeny do prace resp do aktivity do hry ze proste nereaguje.

adolf_hitler
Odpoveď bola odstránená
noemi125
15. jún 2023

Ukazuje s prstekom? Rozumie vam ??

pukanec123
15. jún 2023

Popravde ja osobne by som zbystrila pri tej záľube v číslach, lebo to sú take typické autisticke záujmy, nie je to štandardná záľuba u tak malých deti. Lenže to ešte nič nemusí znamenať, môže mat aj narušenú komunikačnú schopnosť, a tá má podobne príznaky ako autizmus, rozdiel je v tom, že ako nabehne reč tak takéto autisticke prejavy pri nks ubúdajú, kdezto pri autizme vekom pribúdajú. A nemusí mat ani to, môže sa každú chvíľu rozkecat tak narazovo, že behom týždňa bude rozprávať celé vety.
Čo sa týka reči, je uplne v poriadku ak dvojročné dieťa nerozpráva ešte, ale minimálne členov rodiny by oslovovať mal (mama, tato, baba, dedo…).
Čo sa týka porozumenia reči tak rozumie čo mu hovoríte? Deti v tomto veku by mali rozumieť už viaczlozkovym pokynom typu: chod do detskej izby a dones auto ktoré je položené vedľa postele.
Keď nerozpráva ako komunikujete spolu? Ukazuje prstom na vec ktorú chce?
Čo sa týka hry vie sa hrať na “akože”? Akože sa napije z prázdnej šálky, akože vari v kuchynke, akože jazdi autom po drahe, akože dá pusu nejakému plysakovi a uloží ho spat atd.
Na meno reaguje? Radi veci do radu? Boji sa nejakych hlásnych zvukov ako je vysávač, mixer..? Spickuje alebo sa točí na mieste niekedy?
Tu by som začala, to sú jedny z hlavných ukazovateľov.
Ďalej si skús pre vlastný pokoj urobiť mchat dotazník na internete, vyhodnotenie ti prijde do mailu. Pripadne skús napísať do skupiny autizmus, a nápis tam podrobnejšie o správaní svojho dieťatka, tam sú maminy ktoré majú osobne skúsenosti.
Týmto tá nechcem vôbec strašiť, neber to tak vôbec, ale pre vlastný pokoj aby si vedela na com ste, môže sa stat že to maly dobehne všetko behom jedného mesiaca. Ak by sa to ale náhodou nikam ani časom neposúvalo, treba to začať riešiť. Nie je pravda že do troch rokov ti nikto s týmto nepomôže. Čím je dieťa menšie tým lepšie sa s ním pracuje a tým je vyššia šanca ho do budúcna niekam posunúť.
Drzim palce 🍀🍀🍀