Je ortopedické vyšetrenie chrbtice dostatočne dôkladné?
Pred 2 týždňami som bola so synom na ortopedii, pre podozrenie na skoliozu. Pán doktor ho iba od stola pozrel to znamená, že sa iba raz peeklonil a bolo hotovo. Samozrejme dostal prednášku o mobile, pohybe. A máme si z internetu stiahnuť cviky na zlé držanie tela. Ja som si myslela, že je to tak správne.
Včera sme boli u švagrinej a upozornila na väčší bol a že sa nakláňa pri chôdzi do ľava. Že ona si myslí, že mal ho poslal na rrentgen.
@anonym_autor kolko krat za tie dva tyzdne syn cvicil cvicenia na chrbticu? zaplat mu fyzioterapeuta alebo skuseneho trenera ine ako cvicenie mu nepomoze a samozrejme nema sediet zhrbeny atd
ak by aj robil rtg jedine co mu pomoze je cvicenie ak by mal nejaky vaznejsi problem to by videl aj v ramci predklonu
a naklananie do lava mozue byt aj nevhodna obuv alebo proste slabe svalstvo
Syn nie je domased, chodí aj športovať. Nepresedi pri mobile. Chodíme aj na turistiku aj na bicykel. Výšku má 172 a 56 kg
@anonym_autor bohužiaľ nájsť dobrého ortopeda je ťažké. Ja si pamätám ako dieťaťu mi zistili skoliozu a nebolo to o jednom predklone. Viem že so mnou robila doktorka rôzne pohyby či na tom lôžku, alebo v stojí v predklone. Potom si merala hlavne dĺžky nôh atd.
Teraz keď som bola nedávno u ortopeda po rokoch tak som bola prekvapená že sa na mna ani nepozrel dokonca rtg urobil bedrových kĺbov nič viac a jedine riešenie lieky proti bolesti takze nájsť v dnešnej dobe dobrého ortopeda je dosť ťažké..
ešte doplním ja ako dieťa so skoliózou som od 4-5 rokov až do 18 chodila každého pól roka na kontroly, a medzi tým som chodila vždy každý mesiac sa ukázať na fyzio kde s nami cvičila a tie cviky som musela aj doma. Medzi tým aj rôzne rehabilitácie plávanie, elektroliecba a parafínove zábaly. Robili Vám rtg ? Lebo bez toho sa ťažko robí záver, musí sa odmerať uhol hlavne.. a hlavne syn má koľko rokov? Lebo skolióza sa vie v detskom veku liečiť do tých 18 rokov a dá sa upravit cvičením.
@anonym_autor kolko krat za tie dva tyzdne syn cvicil cvicenia na chrbticu? zaplat mu fyzioterapeuta alebo skuseneho trenera ine ako cvicenie mu nepomoze a samozrejme nema sediet zhrbeny atd
ak by aj robil rtg jedine co mu pomoze je cvicenie ak by mal nejaky vaznejsi problem to by videl aj v ramci predklonu
@anonym_ca17f9 RTG nám nerobili , raz sa predklonil bol meter od neho iba od stola sa pozrel 13 rokov
@mamina7070 keby som vedela čo má cvičiť
@anonym_ca17f9 RTG nám nerobili , raz sa predklonil bol meter od neho iba od stola sa pozrel 13 rokov
@mamina7070 keby som vedela čo má cvičiť
@anonym_autor tak by som išla ešte k inému ortopédovi (hlavne podľa recenzií a co má skúsensoti so sklóiozou) V 13 rokoch sa dá ešte veľa zmeniť. A potom k dobrému fyzioterapeutovi.
Rtg je predsa základ, bez toho nemôže písať záver.
Rtg je predsa základ, bez toho nemôže písať záver.
@natalis1998 u nás fyzioterapeuti nevedia čo pýtať?
@januska12323 pôvodne som si myslela. Doslova za 5 minút sme bolí vybavený
@natalis1998 u nás fyzioterapeuti nevedia čo pýtať?
@januska12323 pôvodne som si myslela. Doslova za 5 minút sme bolí vybavený
@anonym_autor no v dnešnej dobe to je už tak že treba zaplatiť. Ale určite by som to nepodcenila lebo môže mat v budúcnosti väčšie problémy. Teraz je to “len” skolióza neskôr to môžu byt problémy s platničkam.
@anonym_autor ja robim RTG a tiez si myslim ze pri podozreni na skoliozu mal byt urobeny rontgen.
@mirokub úplne súhlasím. Mna napríklad prekvapujú všeobecný lekári aspoň ten kde mám momentálne kartu. Žiadne pozretie do hrdla, počúvanie atd. Proste nič, krvné odbery a vytery ani nehovorím. Vidím to hlavne teraz keď som tehotná a vidím aké lieky mi predpisujú. Všetko čo tehotné ani nemôžu áe hlavne prepísať milión liekov. Minule som spomenula že mám nízky tlak a hneď že riešte to s gynekológom.. dakedy vytery, krvné odbery a minimálne to počúvanie a pozretie do hrdla bol štandard..
@anonym_autor no v dnešnej dobe to je už tak že treba zaplatiť. Ale určite by som to nepodcenila lebo môže mat v budúcnosti väčšie problémy. Teraz je to “len” skolióza neskôr to môžu byt problémy s platničkam.
@natalis1998 Skôr mu nájsť fyzioterapeuta, nech to skontroluje
@natalis1998 Skôr mu nájsť fyzioterapeuta, nech to skontroluje
@anonym_autor práveže fyzio si tiež bude pýtať buď MRI alebo rtg proste niečo od čoho sa odraziť.. a keď už budete platiť tak podľa mna nech to ke poriadne aj s tou zobrazovacou jednotkou a aj porovnanie po pár mesiacoch. Preto najorv dobrý ortopéd a až potom ešte lepši fyzio.
@anonym_autor práveže fyzio si tiež bude pýtať buď MRI alebo rtg proste niečo od čoho sa odraziť.. a keď už budete platiť tak podľa mna nech to ke poriadne aj s tou zobrazovacou jednotkou a aj porovnanie po pár mesiacoch. Preto najorv dobrý ortopéd a až potom ešte lepši fyzio.
@natalis1998 trochu sa to skomplikovalo 🙂 Ja som bola rada, že mu nič nenašiel. Ale bola som upozornenia na to nakláňanie.
@mamina7070 nakláňanie pri chôdzi vidno keď je bosý teda ako behal teraz na kupku
Skoliozu môžeš diagnostikovat len na základe RTG a tiež treba vedieť stupne. Na RTG pošle ortoped a tým jeho úloha konci. Potom musíš zaplatiť kvalitneho fyzioterapeuta, ktory ho riadne vyšetrí (ortoped to fakt neurobí) a zisti aj kopec iných pohybových veci a na základné toho začne s nim cvičiť. Na cvicenie cez poisťovňu zabudni, nedosiahnete ani 10% výsledok.
Skoliozu môžeš diagnostikovat len na základe RTG a tiež treba vedieť stupne. Na RTG pošle ortoped a tým jeho úloha konci. Potom musíš zaplatiť kvalitneho fyzioterapeuta, ktory ho riadne vyšetrí (ortoped to fakt neurobí) a zisti aj kopec iných pohybových veci a na základné toho začne s nim cvičiť. Na cvicenie cez poisťovňu zabudni, nedosiahnete ani 10% výsledok.
@gemerka17 Detská tvrdila, že je to Skoliotické držanie tak to napísala, nepáčil sa jej ani členok, že ho má mierne vybočený.
Ortopéd usúdil, že je to iba zlé držanie tela a bez mobilu, pohyb a plávanie to spraví.
To bola taká rýchlovka, že sa nebol ani čas spýtať sa na členok, alebo rtg K Dr sa už tlačil pacient s ktorým si sestrička tykala.
@gemerka17 Detská tvrdila, že je to Skoliotické držanie tak to napísala, nepáčil sa jej ani členok, že ho má mierne vybočený.
Ortopéd usúdil, že je to iba zlé držanie tela a bez mobilu, pohyb a plávanie to spraví.
To bola taká rýchlovka, že sa nebol ani čas spýtať sa na členok, alebo rtg K Dr sa už tlačil pacient s ktorým si sestrička tykala.
@anonym_autor mas 2 možnosti, zozen nového orotpeda, z ktorého aspoň vybuchas RTG. Avšak aj tak pri miernom náleze by ste mali skončiť o dobrého fyzioterapeuta. Ten mladého celého pozrie od hlavy po päty. Čiže členok, držanie tela, dĺžka končatín, postavenie bedrových kĺbov je lepšie riešiť s nim, ale teda musíš to zaplatiť, aby to bolo na takej úrovni.
@anonym_autor ak chcete aspoň dočasne niečo robiť doma tak odporúčam vojtovu metódu to som ja cvičila do 18-ky a teda ja odporúčam určite aj liečenie ja som bola v Turčianskych Tepliciach a je to tam zamerané priamo na problémy s chrbticou mne to veľmi pomohlo. Ale určite by som vyžadovala rtg. Pre porovnanie ja napríklad teraz nemám skoliaticke držanie tela ale rtg u mna ukázal vyosenie panvy a novú skoliaticku krivku v driekovej oblasti. Takze u tvojho syna treba aj zistiť kde má skoliozu (ja som mala v detstve kyfoskoliozu v hrudnikovej oblasti a na to bola super vojtova Metoda). Treba aj zistiť ako veľmi má kratšie končatiny a to sa dá kompenzovať ortopedickej vložkou s vyvýšenim.. ako riešeni je veľa ale toto vyriesi len kvalitný ortopéd a fyzioterapeut. Neviem z akého mesta si na strednom Slovensku viem odporučiť detského ortopeda kde som chodila ja a aj fyzio, stále ešte robia. Ak to teraz nebudete riešiť v dospelosti sa to zhorší, ako aj u mna nové zakrivenie v driekovej oblasti lebo sedavé zamestnanie.
@anonym_autor mas 2 možnosti, zozen nového orotpeda, z ktorého aspoň vybuchas RTG. Avšak aj tak pri miernom náleze by ste mali skončiť o dobrého fyzioterapeuta. Ten mladého celého pozrie od hlavy po päty. Čiže členok, držanie tela, dĺžka končatín, postavenie bedrových kĺbov je lepšie riešiť s nim, ale teda musíš to zaplatiť, aby to bolo na takej úrovni.
@gemerka17 uvidíme, teraz neviem, kto čo videl, či detská preháňala, alebo ortoped
@anonym_autor ak chcete aspoň dočasne niečo robiť doma tak odporúčam vojtovu metódu to som ja cvičila do 18-ky a teda ja odporúčam určite aj liečenie ja som bola v Turčianskych Tepliciach a je to tam zamerané priamo na problémy s chrbticou mne to veľmi pomohlo. Ale určite by som vyžadovala rtg. Pre porovnanie ja napríklad teraz nemám skoliaticke držanie tela ale rtg u mna ukázal vyosenie panvy a novú skoliaticku krivku v driekovej oblasti. Takze u tvojho syna treba aj zistiť kde má skoliozu (ja som mala v detstve kyfoskoliozu v hrudnikovej oblasti a na to bola super vojtova Metoda). Treba aj zistiť ako veľmi má kratšie končatiny a to sa dá kompenzovať ortopedickej vložkou s vyvýšenim.. ako riešeni je veľa ale toto vyriesi len kvalitný ortopéd a fyzioterapeut. Neviem z akého mesta si na strednom Slovensku viem odporučiť detského ortopeda kde som chodila ja a aj fyzio, stále ešte robia. Ak to teraz nebudete riešiť v dospelosti sa to zhorší, ako aj u mna nové zakrivenie v driekovej oblasti lebo sedavé zamestnanie.
@natalis1998 on sa hrbí dopredu ale to každé druhé dieťa, doktorka ukazovala tiež panvu akú má jednu stranu vyšsie to aj švagriná.
A sme Poprad
@natalis1998 on sa hrbí dopredu ale to každé druhé dieťa, doktorka ukazovala tiež panvu akú má jednu stranu vyšsie to aj švagriná.
A sme Poprad
@anonym_autor skolióza úplne nie je o hŕbeni. Vieš si to všimnúť na tej panve že nie je v jednej osi a potom ešte na lopatkách prípadne ramenách. Ak take niečo je na ňom vidno tak teda ide o skoliozu. Dá sa to aj ukázať na tom že ako keby perom obkreslis čiaru cez stavce od krku až po driek a tam vidno či má nejaké vybočenie alebo nie, tak to robila moja doktorka vždy pri kontrole.
@anonym_autor skolióza úplne nie je o hŕbeni. Vieš si to všimnúť na tej panve že nie je v jednej osi a potom ešte na lopatkách prípadne ramenách. Ak take niečo je na ňom vidno tak teda ide o skoliozu. Dá sa to aj ukázať na tom že ako keby perom obkreslis čiaru cez stavce od krku až po driek a tam vidno či má nejaké vybočenie alebo nie, tak to robila moja doktorka vždy pri kontrole.
@natalis1998 tú panvu spomínala detská na prehliadke aj švagriná Ortopéd nie.
Jemu kázal spraviť jeden predklon. A už pisal
Ma napadlo vyšetroval ho obutého a to je vidno skôr keď je vyzutý
Ma napadlo vyšetroval ho obutého a to je vidno skôr keď je vyzutý
@anonym_autor no to je celé zle. Vždy sa má vyšetrovať na boso a v spodnom prádle inak to nevidno.
@anonym_autor no to je celé zle. Vždy sa má vyšetrovať na boso a v spodnom prádle inak to nevidno.
@natalis1998 radšej nájsť nového a fyzioterapeuta Ďakujem

nie je lekár ako lekár..
dcéra bola v dvoch mestách na rontg.
kým v jednom jej vyhodnotili že je všetko OK, na druhom jej napísali že mierna skolioza.
Takže aj rontgen býva rôzny. mal byť spredu a z boku die´taťa.