icon

Je potrebná liečba antibiotikami?

30. aug 2024

Ahojte. Dcéra, 14rocna. Robia sa jej taketo vyrazky najma okolo ust a celo. Celo je v lepsom stave. K nasej koznej sa dostaneme v novembri. Dcera ma rozne pripravky a o plet sa velmi stara. Ale tohoto sa nevie zbavit. Mne to pride uz na antibiotika, asi sa v pondelok sa opytam obvodnej co si o tom mysli. Ale nemate vy nejaky dobry tip co na to? Snazime sa aj so stravou, berie probiotika, neje cokoladu ani citrusy. Na testy potravinovych intolerancii ideme v septembri, ale nie kvoli akne. Za kazdu radu dakujem.

autor
30. aug 2024
laurika999
30. aug 2024

Ja by som zatiaľ tabletkové antibiotiká určite nedávala. Veď to rozhádže celý imunitný systém. Zatiaľ nech si čistí pleť. A potom kožná rozhodne, akú liečbu. Sú na akné aj antibiotické maste, ktoré môže predpísať. Nie hneď tabletky. V 14 rokov veku nie je akné nič výnimočné

micusa2222
30. aug 2024

klasické, pubertálne akné...sama jej nenariaďuj ATB...

mamina7070
30. aug 2024

odporucila by som navstevu dobrej kozmeticky a nie tabletkove atb to sa dava pri velkych abscecoch a nie pri pubertalnom akne

petronellla87
30. aug 2024

Zober ju radsej kozmeticke, ATB na toto je blbosť

bluka2
30. aug 2024

Ja by som isla aj privatne skor...November je daleko. Ale k tvojej otazke, ja by som svojej dcere na toto atb nedala

banalu
30. aug 2024

Toto bude len prejav niecoho. V jej veku, pravdepodobne hormonalna nerovnovaha.
Ak aj akne dostanete pod kontrolu vdaka kozmeticke a pripravkom, nezaruci to jeho opatovnu tvorbu.
Antibiotika tiez nemusia vobec pomoct, hlavne ak ma nejaku intoleranciu. V hre su aj niektore autoimunitne ochorenia criev.
Svagrine pomohol prechod na vegansku stravu napr 🤷‍♀️

autor
30. aug 2024

@laurika999 myslela som lokalne atb

monika4487
30. aug 2024

ja som presne takyto typ akne mala z potravinovych intolerancii... chodila som k dermatologom, kazdy nieco ine mi daval a nic nepomohlo. Az naozaj po navsteve imuloga, krory mi zistil potravinjve intolerancie, a dodrzala som jeho instrukcie, tak sa mi zlepsila pokozka.

laurika999
30. aug 2024

@autorka Kožná ju vyšetrí, zoberie krv, moč, výtery. A podľa toho určí liečbu. Ak budú podľa výsledkov potrebné ATB predpíše jej ich.
A poučí, čomu sa vyhýbať v stravovaní. Napr. nejesť korenené, čokoládové ...

autor
30. aug 2024

@bluka2 ved to aj je sukromne. Ale u nas su take terminy 🙄. Budem asi hladat aj niekde inde.
@mamina7070 boli sme s nou u kozmeticky pred casom, ale nepomohlo, prave tu mi vtedy baby kozmeticky napisali ze to je uz skor na atb ze mame ist k dr. Ale zazracne jej vtedy nieco zabralo, co uz jej nezabera.
U dr sme vtedy boli, robi to co jej vtedy poradila. Ale nepomaha to

autor
30. aug 2024

@monika4487 a na co ti prisli presne?

tinka_1807
30. aug 2024

ATB na toto isto nie. Toto je hormonálna nerovnováha. V jej veku to nie je výnimočné. Každopádne príčinu to bude mať skôr v strave, alebo alergii. Mne sa akne robilo zo zemiakov a jabĺk (alergia). Rovnako môže za tým byť zvýšený histamin. Všetko to znásobuje hormonálna búrka v puberte. Na ATB to ale nie je, skôr len hľadať potravinovu príčinu.

autor
30. aug 2024

@tinka_1807 tak hlavne ze sme objednani, na termin sme cakali 4 mesiace na to gastro na testy

monika4487
Autor odpoveď zmazal
luliu
30. aug 2024

Ale to nie je o tom, že boli sme u kozmetičky pred časom. Tam treba chodiť pravidelne, nech sa tá pleť čistí.

autor
30. aug 2024

@luliu nebola tam raz samozrejme, chodila pravidelne. A potom ma tu upozornili, ze to uz nie je na kozmeticku a ze nas davno mala poslat k dr. Ale zalezi aj to, ku komu sa clovek dostane

vakatko
30. aug 2024

Môže mať chronický zápal v tele zo stravy. Akné zo stresu, hormónov ...
Skúste Protizápalovú stravu, Rybí olej redukuje zápaly, alebo jedlá bohaté na omega - 3 tuky ( losos, tuniak..) + Kurkuma má silné protizápalové účinky, pridávajte do varenia. Domáci Kefír obsahuje veľa Probiotík a Enzýmov, pomáha redukovať akné + Zinok.
Skúste vyrážky potierať Tea tree olejom riedeným troškou kokosového oleja.
Bylinný čaj z Bazalky posvätnej - Tulsi zmierňuje zápaly a vyrovnáva hladinu hormónov.