Je potrebná liečba antibiotikami?
Ahojte. Dcéra, 14rocna. Robia sa jej taketo vyrazky najma okolo ust a celo. Celo je v lepsom stave. K nasej koznej sa dostaneme v novembri. Dcera ma rozne pripravky a o plet sa velmi stara. Ale tohoto sa nevie zbavit. Mne to pride uz na antibiotika, asi sa v pondelok sa opytam obvodnej co si o tom mysli. Ale nemate vy nejaky dobry tip co na to? Snazime sa aj so stravou, berie probiotika, neje cokoladu ani citrusy. Na testy potravinovych intolerancii ideme v septembri, ale nie kvoli akne. Za kazdu radu dakujem.

Ja by som zatiaľ tabletkové antibiotiká určite nedávala. Veď to rozhádže celý imunitný systém. Zatiaľ nech si čistí pleť. A potom kožná rozhodne, akú liečbu. Sú na akné aj antibiotické maste, ktoré môže predpísať. Nie hneď tabletky. V 14 rokov veku nie je akné nič výnimočné
klasické, pubertálne akné...sama jej nenariaďuj ATB...
odporucila by som navstevu dobrej kozmeticky a nie tabletkove atb to sa dava pri velkych abscecoch a nie pri pubertalnom akne
Zober ju radsej kozmeticke, ATB na toto je blbosť
Ja by som isla aj privatne skor...November je daleko. Ale k tvojej otazke, ja by som svojej dcere na toto atb nedala
Toto bude len prejav niecoho. V jej veku, pravdepodobne hormonalna nerovnovaha.
Ak aj akne dostanete pod kontrolu vdaka kozmeticke a pripravkom, nezaruci to jeho opatovnu tvorbu.
Antibiotika tiez nemusia vobec pomoct, hlavne ak ma nejaku intoleranciu. V hre su aj niektore autoimunitne ochorenia criev.
Svagrine pomohol prechod na vegansku stravu napr 🤷♀️
@laurika999 myslela som lokalne atb
ja som presne takyto typ akne mala z potravinovych intolerancii... chodila som k dermatologom, kazdy nieco ine mi daval a nic nepomohlo. Az naozaj po navsteve imuloga, krory mi zistil potravinjve intolerancie, a dodrzala som jeho instrukcie, tak sa mi zlepsila pokozka.
@autorka Kožná ju vyšetrí, zoberie krv, moč, výtery. A podľa toho určí liečbu. Ak budú podľa výsledkov potrebné ATB predpíše jej ich.
A poučí, čomu sa vyhýbať v stravovaní. Napr. nejesť korenené, čokoládové ...
@bluka2 ved to aj je sukromne. Ale u nas su take terminy 🙄. Budem asi hladat aj niekde inde.
@mamina7070 boli sme s nou u kozmeticky pred casom, ale nepomohlo, prave tu mi vtedy baby kozmeticky napisali ze to je uz skor na atb ze mame ist k dr. Ale zazracne jej vtedy nieco zabralo, co uz jej nezabera.
U dr sme vtedy boli, robi to co jej vtedy poradila. Ale nepomaha to
@monika4487 a na co ti prisli presne?
ATB na toto isto nie. Toto je hormonálna nerovnováha. V jej veku to nie je výnimočné. Každopádne príčinu to bude mať skôr v strave, alebo alergii. Mne sa akne robilo zo zemiakov a jabĺk (alergia). Rovnako môže za tým byť zvýšený histamin. Všetko to znásobuje hormonálna búrka v puberte. Na ATB to ale nie je, skôr len hľadať potravinovu príčinu.
@tinka_1807 tak hlavne ze sme objednani, na termin sme cakali 4 mesiace na to gastro na testy
Ale to nie je o tom, že boli sme u kozmetičky pred časom. Tam treba chodiť pravidelne, nech sa tá pleť čistí.
@luliu nebola tam raz samozrejme, chodila pravidelne. A potom ma tu upozornili, ze to uz nie je na kozmeticku a ze nas davno mala poslat k dr. Ale zalezi aj to, ku komu sa clovek dostane
Môže mať chronický zápal v tele zo stravy. Akné zo stresu, hormónov ...
Skúste Protizápalovú stravu, Rybí olej redukuje zápaly, alebo jedlá bohaté na omega - 3 tuky ( losos, tuniak..) + Kurkuma má silné protizápalové účinky, pridávajte do varenia. Domáci Kefír obsahuje veľa Probiotík a Enzýmov, pomáha redukovať akné + Zinok.
Skúste vyrážky potierať Tea tree olejom riedeným troškou kokosového oleja.
Bylinný čaj z Bazalky posvätnej - Tulsi zmierňuje zápaly a vyrovnáva hladinu hormónov.