Je potrebné byť úplne zdravý na vyšetrenie u alergológa?
Dobry den,
mam taku mozno netradicnu otazku. Ale mozno ma budete vediet usmernit.
Syna mam uz 3ti tyzden doma so skolky. V pondelok by mal uz ist, konecne zdravy…. ALE 10.4.mame mat prve vysetrenie na imunoalergologii, na ktore cakame od januara.
A kedze syn vsetko v skolke schytava a vkuse je po tyzdni chory (preto aj ta navsteva odbornej ambulancie), trosku sa obavam, ze co v pripade, ak by mal zas sopel a kasel do toho 10.4.2025. Viem, ze ma teraz zozeriete, ale musi byt 100% zdravy na taketo vysetrenie? Ja som v tomto velmi zodpovedna, chori nechodime nikdy nikam. Syna nechavam uz pri prvom podozreni doma zo skolky a nejde tam, kym nie je uplne v poriadku. Ale predsa len, na tieto vysetrenia su u nas dlhe terminy… ja viem, ze mozno motika vystreli a ostane zdravy, ale uz zacinam uvazovat, ze co ak….
Dakujem za kazdu radu…
@majamat skor ide to ze, zas ochorie dovtedy
snad nie. to zas nemozes vediet. vsak keby nieco, tak rano pred vysetrenim zavolaj, ci ho vezmu.
A viete či tam idete s tím že mu idú robiť testy ? Lebo naša alergologicka sa každého v čakárni pýta či sú zdravý žiadne sople atď pokiaľ idú na testy musia byť zdravý. Ale pokiaľ sa nerobia testy, bežné tam chodím s dcérou s kašľom a kadecim - vyslovene nás tam posiela detská niekedy lebo alergologicka dcére predpisuje a dávkuje spreje na astmu atď, takže riešila aj pri kašli či treba pridať iný atď, takže ju rieši aj choru keď treba
moja chorych neberie a vyzaduje aj od zdravych respirator
My sme išli s malým kvôli tomu, že často býval chorý a aj v čase keď mal prvý termin mal už vyse mesiaca sople a nic doktorka neriešila.
Ja keď som si volala Dr že sme chorý či chodiť tak normálne povedala že áno a vtedy synovi aj náhodne zistila nejakého streptokoka z vyteru v nose.
Dakujem dievcata. Asi mu testy robit budu. Odpisali nam, ze mame prist pol hodinu pred terminom kvoli pripadnym testom… ja viem, ze stresujem dopredu, ale fakt nevydrzal v skolke viac ako tyzden a pol
Ahoj napíšem z vlastných skúseností. Ak nejde o predškolská, naozaj vzdy do tyzdna nieco chyti a môžeš si to dovoliť a je to dôležité vyšetrenie, nechaj ho do vyšetrenia doma. U nás sa na alergo už čaká 5,6 mesiacov aj v prípade, že nemôžeš prísť kvôli chorobe.
Moje takto mávalao aj teploty. No s teplotou nepôjdeš isto ani odbery mu neurobia.
V prípade kašeľ, sopeľ bez teploty by som možno ešte dala respirátor, ak by v ňom vydržal. U nás sa aj v čakárni ešte čaká bežné 2,3hodiny hoci si na čas. Bude tam 2,3 hodiny kašľať, kýchať, sopliť a vedľa neho môže čakať astmatik, ktorému skomplikujete život.
Ty vieš ako to u lekárky chodí, či berie načas a ste v čakárni 2, alebo vás tam je 10, 15 v čakárni či ďalší termín dostaneš o týždeň alebo o 3 mesiace
@janage praveze neviem. Ideme tam 1x. Je to sukromna klinika, tak predpokladam, ze nas vezmu nacas…
Nechat ho doma bolo tiez jedno z rieseni. Ale uz je doma 3t. Skolka mu chyba… nie je este predskolak. Bude mat 5 rokov teraz v maji…ono ja robim z domu, viem si ho nechat doma, ale je to masaker 😂
Ved tam v po delok zavolaj, ci ho mas drzat sterilne foma este skoro 2 tyzdne alebo moze chodit do skolky a pripadnou daldou chorobou vas aj tak vezme? V teplite ho tam asi aj tak nwbudes brat a ked tak dlho cakate bola by to skoda. Terminy su vsade taketo
Zavolaj a spýtaj sa tam. Či berú na čas. Moja bývalá chorá často a bolo to sprevádzané teplotou aj vysokou, takmer vždy. Preto sme aj išli na imuno. Ja by som už tých 10dni neriskovala. Že zas ďalší termín o 3 mesiace. Tu nejde o vynechanie bežnej polročnej kontroly ale vstupné vyšetrenie.
Ak bude mať syn akurát záchvatový kašeľ z choroby nebude mu môcť urobiť fukaci test na astmu. Ak je doma už 3tyzdne zapoj rodinu a už by som nejako vydržala.
Z vlastnej skúsenosti ak ochorie, čo sa podľa toho čo pises s najväčšou pravdepodobnosťou do týždňa stane a bude akurát vo fáze akútnej choroby, budeš ľutovať,že sa vám vyšetrenia posunulo o mesiace. Zvlášť ak medzitým zas bude často chorý.

podla mna pri prvom vysetreni dr bude brat hlavne anamnezu a rozhodovat sa ake vysetrenie treba. treba ju upozornit, ze je po chorobe, lebo v rvi mozu byt este odchylky.