Je to celiakia alebo nie?
Dcérka bola na vyšetrení u imunologicky, hlavne kvôli alergií na citróny a jahody ( neraz mala doma reakciu) ale to sa nepotvrdilo. Ale keďže máme doma celiakliu robili jej testy, ktoré vyšli zvýšené. Snažím sa objednať nás na gastro ale zatiaľ sme bez termínu, lebo bud nespadame do ich oblasti alebo oni ešte nevedia kvôli dovolenkam 🤦🏻♀️. A ja jasne matka zvedavá 😂 či sa niekto stretol s takými výsledkami ako máme my. Či mám stresovať ale je to v pohode.

na tu gastroskopiu ju veľmi nechcem dať, no uvidíme mam volať začiatkom júna, kvôli termínu. akože vraví že ju bolí bruško ale zase malá ma len 5 rokov a občas mám pocit že ju bolí všetko 😀, akože priberá je skôr buclatejšia ako chudšie. ale zase je často unavená, podráždená, nervozna, máva ekzémi a občas má takú krupicu na rukách ...a v rodine má sestra celiakliu aj brat a mamine to zistili len z krvi ale hadička to nepotvrdila ale jej bývalo aj zle, hnačky, bolesti hlavy, a mama je aj dosť chudá. tak som taká na ihlách či to má alebo nie....lebo imunogička len povedala, že gastro aby dr. určila či vyradiť lepok.
@matilda72 detičkám sa robia gastrofibroskopie tiež. Buď v celkovej narkoze, alebo ich trošku prispia. Najmenšie dieťatko, pri ktorom som asistovala, malo tri roky, podali sa mu len sedatíva a zvládlo to. Ono z krvi to vyšetriť nestačí, lekár potrebuje vziať vzorky aj zo sliznice tenkého čreva, vidieť epitel, ktorý vyzerá úplne inak u zdravého človeka...okrem toho, keď ide človek na vyšetrenie, musí jesť lepok aspoň pár mesiacov, aby výsledky nevyšli falošné negativne
to viem, lepok je stále. popravde nechce sa mi ju davať do narkozy, ked jej vyberali mandle tak to bolo niečo horné ked sa prebrala. len revala metala sa, dezorientovana, strašný pohľad. neviem či to chcem podstupovať znovu. zajtra idem volať konečne na gastro. ak ma zase, neodopinkaju, akože dieťa choré a nevieš sa nikde objednať, akože je to na ....
termín už máme len ešte musíme ísť na kompletné odbery k obvodnému....bože toto budú zase behačky ešte. ale som ako na ihlách čo mi povedia
@matilda72 u deti "hadica" nie je potrebná, doktor na gastro jej urobí odbery krvi (asi 4 ampulky) a podla výsledkov (sú na to tzv Espghan kriteria), jej vie stanoviť diagnozu celiakie len na základe výsledkov krvi (mame to za sebou od januára so 6 rocnou dcerou). Gastrofibroskopiu by jej urobili iba v prípade nejasných alebo hraničných výsledkov. Dovtedy lepok určite nevysadzajte. Držím palce
Dávam predbežné info. boli sme u dr. zobrali nám krv na genetiku aj na celiakliu. na výsledky sa čaká 3-4 týždne 😲 ale podla týchto výsledkov sa jej to na celiakliu nezdá skôr, že jej to príde ako genetická predispozícia, kedže to máme v rodine a budeme sledovať a čakať či sa jej celiaklia vyvinie. ach to čakanie je na nevydržanie....ale doktorka bola neskutočné milá, empatická. Aj mi vysvetlila, že celiaklia nie je len o tom, že dieta je chudé a má tráviace problémy. že kludne aj to že je neustále nervozná, nesústredená a že sa jej neustále niekde vyhodí ekzém, môže mať súvis z celiakliu. ....veľa vecí by to vysvetlilo 😀 ale napr. prvý krát som počula, že celiaklia môže spúšťať aj obezitu.