Je to chrípka alebo angína?
Ahojte. Objavila sa už u niekoho momentálne chrípka? Moja malá 4 ročná je od pondelka chorá. Tri dni 38,5 -39 teploty...na mandliach trocha hnis, lekárka hneď usúdila, že angína, dala ATB aj keď crp bolo nízke. Nakoniec aj výter negatívny. Máme málo skúseností s chorobami a s liekmi, zatiaľ nebola často chorá. Trápi ma však, že už je to piaty deň, bolo jej prv trocha lepšie, no od včera znova neskutočná únava. ATB berie 4 dni. Len by spala a nemá chuť do jedla. Teplota už nie je. Taká istá bola vo februári, keď mala chrípku...tak len premýšľam, či to nie je skôr chrípka a ATB berieme zbytočne. No potom by asi nemala hnisavé mandle 🤔
Môže to byť aj Covid. Teraz má veľa ľudí v mojom okolí. ATB sa dávajú aj preto,aby sa nepridružila bakteriálna infekcia.
@tulup Ako ty čakáš, že niekto, kto nie je lekár, tu na MK bez toho, aby videl tvoju dcéru, určil lepšie diagnózu, ako lekárka??? Nechaj lekárku, nech lieči. Sú aj iné choroby a diagnózy, ako chrípka a angína. A nie každá choroba trvá tri dni. Len pekne berte tie ATB tak, ako ti ich predpísala. Možno práve tie zabránia niečomu prepuknúť do horšieho stavu.
@tulup ja len tak na okraj ...nemôže to byť mononukleóza? To je vírusové,čiže crp môže byť nízke,ale inak má to prejavy ako angína.
@jaskolka aj moja dcéra mala tak v škôlke mononukleózu, presne takto najprv vysoké teploty, hnisavé hrdlo, nasadené ATB,.... Aj po dvoch týždňoch po dobrati stále mierne zvýšená teplota, stále povlaky v hrdle. Vtedy sa vzala krv a bola to mononukleóza. A tiež zrovna presne na Vianoce takto 😂 mala ATB a medzi sviatkami sme šli na krv
Ja mám proste len strach..teraz ma znova zvýšenú teplotu už... Od pondelka je chorá, viem, že choroba potrebuje čas ..aj že slabosť a nechuť je bežná, len skrátka nevidím zlepšenie a to vôbec ani po 4 dňoch bránia ATB, preto má napadlo, že možno ani nezabrali a bude to niečo iné...píšem len aby som sa možno kus upokojila...či máte skúsenosti...
Ja mám proste len strach..teraz ma znova zvýšenú teplotu už... Od pondelka je chorá, viem, že choroba potrebuje čas ..aj že slabosť a nechuť je bežná, len skrátka nevidím zlepšenie a to vôbec ani po 4 dňoch bránia ATB, preto má napadlo, že možno ani nezabrali a bude to niečo iné...píšem len aby som sa možno kus upokojila...či máte skúsenosti...
@tulup a ano, s velkou pravdepodobnostou tie atb nezabrali, lebo nejde o bakteriu. Drzim palce a skore uzdravenie. Chapem, ja tiez niekedy stresujem, ale treba mysliet pozitivne.
Chrípka už fičí, moje deti ju prekonali pred dvomi týždňami. Pri chrípke sú horúčky, bolesti tela a hlavy a pridá sa postupne kašeľ (cca druhý až tretí deň choroby). Moji mali 4 dni horúčky a donemoty kašeľ. Kašeľ presiel synovi za cca 10 dní od začiatku choroby a dcérke za tri týždne, ona mala horší priebeh. Mali aj nádchu, syn slabšiu a dcérka pomerne silnú. Choroba prešla bez liekov, dávala som len Nurofen a Nurofen Stopgrip, ku koncu potom už len Stoptussin. Výrazne lepšie sa cítili cca šiesty-siedmy deň choroby.
Náš pediater nedáva vôbec atb pri nízkom crp. Ak je stav nerozhodný, volá za dva dni na ďalšie crp. Ale väčšinou ani nechodíme k lekárovi. Deti mali v posledných rokoch len chrípky a kovid, ak nerátam nádchové nachladnutie tak dvakrát za rok. Keď ich chytí horúčka, ja im opakovane pozriem do krku prvé dni choroby, či nevidím biele fľaky na mandliach. Keď nie, je to ďalšia chrípka/kovid. Pri kovide mali doteraz vždy teploty nižšie, okolo 38 stupňov. Pri chrípke majú do 40. Používam aj testy, kombinované chrípka A/B alebo kovid, robim druhý deň choroby. Pri tejto poslednej chrípke vyšla chrípka typu A.
A nie je jedno aka je diagnoza? Doktor je videl, tak asi vie co robi.

@tulup nestaraj sa lekárke do liečby.Angina je svinstvo je normálne, že jej nechutí jesť hlavne nech pije.Taka teplota oslabí telo.Ak videla škaredé mandle ATB je dobrá voľba.Davaj jej probiotiká a cecko