Je vaše dieťa alergické na lepok? Ako to zistiť?
Ahojte maminky,
Prosim napiste mi niekto kto ma dietatko komu objavili
Problemy s lepkom?
My to momentalne riesime so 14 rocnym synom, ale ani neviem ci je to lepok, lebo na to testy presne nemam, da sa to otestovat z krvy? Alebo len skusanim?
takze takto, problemy s lepkom su viacere
1. celiakia
2. alergia na lepok/psenicu, pripadne su aj alergie na ine obilniny
3. neceliakalna glutensenzitivita ( cize lepkova intolerancia )
4. kozna manifestacia celiakie ( Duhringova choroba, resp Herpetiformna dermatitida )
5. je tu aj lepkova Ataxia, ci neico podobne, vyskytuje sa ais o cosi menej.
@lega35 a pediater sa k tomu ako postavil? Veď stačí vziať dieťaťu krv
takze dolezite je o aky problem ide. podla toho je aj diagnostika.
ten psoledny bod nejdem riesit, moc ho nepoznam a asi ani nikoho kto by to mal, hcoi som v skupine lusi, ktory maju problem s lepkom ci uz u seba, alebo u svojich deti.
1. celiakia.
ma velmi pestre priznaky. je to autoimunne ochorenie, kedy lepop sposobuje reakciu imunitneho systemu v creve, imunitny system si vytvori autoprotilatky proti bunkam vlastneho creva. znici sliznicu tenkeho creva, ktore nedokaze dostatocne prijmat ziviny a preto vznika podvyziva. nemusi byt kompletna, uz davno neplati, ze celiatik musi byt chudy. pdovyziva spociva v edostatku niektorych zivin - nizky cholesterol, nizke bielkoviny, chybaju mnohe mineraly a stopove prvky,
u deti je tento stav obzbvlas zavazny, lebo dieta je v obcobi vyvoja, niekedy dokonca velmi ryhcleho yvvoja a tento vyvoj je vazne naruseny.
odoberaju sa protilatky na celiakiu, tusim je leosie doiberat u deti do 2r antigliadin, inak sa odobera deminovany gliadin, anittransglutmainaza, endomyzialne protilatky. a teda vacsina by sa mala odoberat v IgA ,a le dobre je aj v IgG a treba pre sitotu skontrolovat aj celkove IgA. pri deficite celkovych IgA mozu byt vsetky protilatky na celiakiu v IgA falosne negativne. preto je dobre to skontrolovat a aj uribit protilatky v IgG. no IgG su dlhodobe protilakty a tie sa ukazuju az po urcitom case, cize je kldune mozne, ez pri pocinajucej celiakii budu este negativne.
trosku preskocim na bod 4. toto je kozna forma celiakie a toto sa potvrdzuje na zaklade biopsie koze ( berie sa vzorka ), ak nie je na zciatku, casom sa zrejme poskodi aj crevo a vnikne aj celiakia ako v 1.bode, cize mozu tam byt zvysene aj rovnake protilatky. no ak nie je este poskodene, tak nemusia byt pozitivne.
1. este som zabudla, priznaky celiakie spocivaju vo vyskyte traviacich tazkosti, v krvi mozu byt teda dochylky suvisiace s nedostatkom zivin, pozitivne pecenove testy. prakticky akekolvek, aj crevne - hnacky, zapchy, meteorezimus, mastna stolica, ale aj vracanie, bolesti bruska, nafuknute brusko.
a su aj mimotraviace tazkosti, ktore prave suvisia s nadmernou priepustnostou creva a tiez nedostatkom tych vitamonov, mineralov ... chudokrvnost, odvapnenie kosti, unava, nervozita, hyperaktivita,s labost, u deti aj problem s vyvinom svalstva, casto byvaju aj kruhy pod ocami, no je to fakt pestre. na nete najdes vsetky priznaky, nie je to jednoduche takto zosumarizovat.
2. tam su viac alergicke prejavy, ktore mozu byt tiez traviace, ale aj napr kozne, rozne alergicke vysypy a pod.
1. pri celiakii sa robi este aj bioopsia, ale teda nemaju moc vyznam robit u deti do 2r, lebo takymto detom crevo vyzera inak a to by sa mohlo zamenit za celiakiu,a j ked by sa o celiakiu nejednalo. este nemaju crevo vyvinute.
3. intolerancia, tam su psoobne priznaky ako pri celiakii s tym, ze crevo poskodene nie je a v krvi sa to vysetrit neda.
doagnostikuje sa to tka, ze sa vylusia ochrenia v bode 1., 2., 4. a urobi sa test na diete, ci nastane zlepsenie.
celiakiu nema, ale lepok netusim, dnes sme boli na krvne testy
stale ho boli brucho a nirekedy aj krcovito a dost niekedy v oblasti zlcnika, ale na sono bol 3x a nic nevideli na kramaroch.
chodom doktorke ciernej na Bezrucku, platim jak murovata a furt nic neviem
uz 2 mesiace mu je zle, robili mu aj gastroskopiu a ze ma zapal dvanastnika a zaludka, berie na to aj mesiac uz lieky ale ze to by ho nemalo boliet, ze to neni nic hrozne
a zistili mu alergie na vsetky obilniny, mix ovocie, mix orechy, spenat.. - ---./to mu dali otestovat taku blbost, ale lepok nie./ nechapem
ale nikdy s jedlom ani s nicim nemal problemy, nikdy sa nevyhadzal , nikdy mu po nicom nebolo zle a zrazu ze ma alergie na vsetko asi co mu nabrali.
on ma 180cm, 70kg a nieco musi jest, ...a nikto mi nevie poradit ze co teraz
uz mu davam bezlaktozovu a bezlepkovu stravu ---ale len tyzden a furt je mu rovnako
kym sa vymeni mikroflora trva to aj 3 mesiace. my mame abkm a zmenu sme citili az po mesiaci striktnej bezmliecnej diety.
@lega35 ono neviem ani preco sa v tom robi rozdiel, ze sa pri alergii da testovat lepok, ci psenica. a mozno to ani rozdiel nie je. no rozhodne pri alergii na obilniny a hlavne na psenicu sa logicky nesmie ani lepok, lebo ej sucastou obilnin.
pri potvrdenej laergii je aj narok na bzlepkove potrraviny na predpis, aj ked casto rpave ti, co by to mai vediet, to akosi nevedia. casto alergologovia posielaju takych ludi na gastro a pod. alergolog ich pisat moze.
pozor, pri lepkovej intolerancii narok an predpis nie je.

@lega35 ahoj, hned prvu vetu, co ti napisem bude upozornenie, v strave musi byt lepok, kym sa diagnostika neskonci, nesmie sa nasadit bezlepkova dieta.
tiez by ma zaujmalo, preco si myslis, ze by mohlo ist o problem s lepkom? ake mate preiznaky, kedy zacali?