icon

Keď 9-mesačné dieťa nesedí a neštvornožkuje

molnarik
27. mar 2023

Ahojte Ženy, chodievali ste s deťmi na rehabilitácie keď v 9 mesiacoch ešte nesedeli a nestvornozkovali ? Viete mi poradiť nejaké cviky?

janka_266
27. mar 2023

@molnarik preložiť dieťa cez nohu a dať pred neho hračku. Ale najlepšie u nás zafungovalo, nechať ho 20 min v miestnosti, kde bol len koberec, žiadna podlaha a začal sám 😃 ale teda až v 11 mesiacoch 😃

ivuska_3
27. mar 2023

nechodievali sme na rehabilitacie, plazit sa zacala v 7 mes, stvornozkovat v 11 a chodit v 15 ale hned krasne, ziadne pady. Kazde dieta ma ine tempo.

evulienkaslx
27. mar 2023

tolerancia je +- 2 mesiace od 9. mes., podporovať na štyroch čo najviac, na podložkách, dlažba a pláv. podlaha sa mu môže kĺzať, žiadne chodítko, nech prelieza cez prekážky všelijaké, sadá si sám až z polohy na štyroch, neposadzovať pasívne

molnarik
autor
27. mar 2023

@janka_266 ona bezomna v miestnosti nevydrží ani 5 minút 🙈 nechce sa hrať sama ani objavovať. Som už z toho zúfalá

molnarik
autor
27. mar 2023

@ivuska_3 kedy si sadla ?

titla
27. mar 2023

@molnarik Nie, syn v 9 mes ani nesedel, ani nestvornozkoval. V tomto veku sa len zacal plazit. A nic nezmeskal. Velmi rychlo sa potom postavil, sadol si v 10m, stvornozkovat zacal az v 11m a v 13m uz chodil.

janka_266
27. mar 2023

@molnarik nemyslím, že sama 😃 ale proste, že tam bol koberec na celej podlahe, že sa mu nešmýkalo na podlahe 😃potom mu to išlo už aj na podlahe. Aké teda veľa trénovať na tej nohe. Pripadne pod neho dávať hračky, aby sa snažil na ne vidieť.

janca704
27. mar 2023

daj jej cas...moj syn mal perfektnu jemnu motoriku, ale hruba...🙄. Ano, ked som ho posadila ako 6mesacneho, sedel bez opory, naklonil sa po hracku a zase sa vzpriamil, ale stvornozkovat zacal az ako 10,5mesacny a vtedy sa aj sam posadil. Chodit zacal "az" ako 14mesacny. Do nicoho sme ho netlacili (vodenie za ruky sme nepraktizovali), formou hry sme ho nabadali lozit (dost dlho mal na haku😅)... mal svoje tempo. Nic nezmeskal 😉.

babyjune
27. mar 2023

my mame rovnaky problem (chodime na fyzioterapiu, ale moj maly je aj predcasniatko). Fyzioterapeutka mi poradila, nech ho davam "sadnut"
na kolena (kolena k sebe) a ruky/trup ma vyvysene na nejakej kocke alebo zinenke. A ak pada, tak mu mam podopierat trup. Malemu sa ale toto cvicenie absolutne nepaci 🙂
Podla mna, aj keby bol narodeny v termine, tak by sa len plazil a tahal nohy za sebou, vidim na nom, ze je sikovny, ale niektore veci sa mu proste este nechcu robit, podla mna to pride same casom, takze ja ho velmi ani nenutim cvicit...

ivuska_3
27. mar 2023

@molnarik to uz presne neviem,asi v 10 mes, ale pamätám si,ze som sa tym tiež trápila (a zbytočne) a tiez mala perfektnú jemnu motoriku, ako niekto vyssie spominal, kazde dieta sa vyvíja inak, ale nakoniec to dobehnu. 🙂

vahcaac
30. mar 2023

Mám ročného syna, v 9. mesiacoch ešte nestvornozkoval, nesedel. Veľmi som sa bála a vhodila som po doktoroch, nakoniec mu dali rehabky v Luznej, Vojtovku a poviem ti, že po prvom raze som povedala dosť, stačí a cakali sme kým začne sám. Začal sedieť v 10 mesiaci. Stvornozkovat 11 m. Podotýkam že syn nemá žiadny problém so svalovým tonusom ani inú diagnózu. Vtedy je samozrejme cvičenie nutne

vahcaac
30. mar 2023

@vahcaac ešte dodám, že sa plazil asymetricky asi 2 mesiace. Nikdy symetricky, stvornozkuje ale podľa môjho názoru fajn, strieda strany