icon

Kedy vyhľadať pomoc pedopsychológa pre vzdorovité dieťa?

15. máj 2025

Dobrý deň, dcéra ma 3,5 roka a máva až take vzdorovite správanie, že si nevieme rady. Napríklad minule u prababky odtrhla v obývačke kus tapety, alebo vonku vytrhla kvety z kvetináča. Alebo si utrie špinavé ústa kade tade, do nábytku. Veľmi dobre vie, že to čo robí, je zle. Alebo povedala pani učiteľke v škôlke, že “ty sopel”. Isli by ste s takýmto správaním k pedopsychologovi ? Mám pocit, že nič na ňu nezaberá. Pekne jej všetko vysvetľujeme, čo sa smie a nesmie. Čo ma robiť. A nič, rešpekt 0 veľa krát. Inak je veľmi rozumná, ale máva takéto vzdorovité skraty.

uhnakova
15. máj 2025

Treba aj nejaký trest, keď pekné dohováranie nezaberá.

hopatko
15. máj 2025

Ja som zastancom akejkolvek pomoci odbornikov a lekarov. Ale co akoze cakas, ze spravi psycholog s troj rocnym dietatom? Urobi cary-mary, alebo ti bude vychovavat dieta? To co opisujes, je zlyhanie vychovy a pristupu vas, rodicov, a preto si hladaj odbornu pomoc ty, aby ta usmernili ako pracovat so vzdorovitym dietatom.

zuzinka888
15. máj 2025
@hopatko

Ja som zastancom akejkolvek pomoci odbornikov a lekarov. Ale co akoze cakas, ze spravi psycholog s troj rocnym dietatom? Urobi cary-mary, alebo ti bude vychovavat dieta? To co opisujes, je zlyhanie vychovy a pristupu vas, rodicov, a preto si hladaj odbornu pomoc ty, aby ta usmernili ako pracovat so vzdorovitym dietatom.

@hopatko áno je to tak. Rodicia" problémových deti hľadajú odborníkov aby "opravili"ich deti. A sú pobureni a pohorseni keď im odborník povie, že problém nie je dieťa ale rodič a jeho chovanie k dieťaťu.

autor
15. máj 2025
@zuzinka888

@hopatko áno je to tak. Rodicia" problémových deti hľadajú odborníkov aby "opravili"ich deti. A sú pobureni a pohorseni keď im odborník povie, že problém nie je dieťa ale rodič a jeho chovanie k dieťaťu.

@hopatko veď presne to očakávam, aby psychológ poradil, ako takéto dieťa usmerniť.. avšak nemám pocit, že by vyslovene zlyhanie bolo na našej strane, postupovali sme veľa krát spôsobom, ktorý by na 99 deti fungoval, a našej dcére nič ..
@zuzinka888 ja som s tým ok, keby mi povedia, že robim niečo zle, aj s tým rátam, že k dcére treba úplne inak reagovať, ona je veľmi náročné dieťa, a veľa krát zrejme reagujeme nesprávne..

autor
15. máj 2025

My sme vo výchove dôsledný, a všetko by malo fungovať .. avšak nefunguje ..

kacena4
15. máj 2025

nastavte pravidla a tresty za ich porusenie, 3.5r dieta skusa hranice. netreba dohovarat, vysvetlovat ale naucit ho ze kazda reakcia ma nasledok

malary
19. máj 2025

Myslím že netreba. Skúša hranice

margotka17
26. máj 2025

Čím viac so to všímate, tým viac to bude robiť. Mne kamoška nechávala vzdorovitu dcérku na prázdniny a bola celá mesvoja, ako to zvládneme. Keď odišla, ani sme nevedeli, že je tu. Hrala sa, slimáky solila v záhrade, na nákup sme chodili, no na nespoznanie. Hneď, ako došla jej mama, z toho dievčatka sa stal nezmar bojovník, zrazu robila všetko zle. Treba zenit váš prístup k nej. Ak si utrie pusu do nábytku, tak jej povedz, nech to urobí ešte 10 x ., že ty čakáš. Verím, že už sa jej nebude chcieť ani raz.

malary
26. máj 2025
@margotka17

Čím viac so to všímate, tým viac to bude robiť. Mne kamoška nechávala vzdorovitu dcérku na prázdniny a bola celá mesvoja, ako to zvládneme. Keď odišla, ani sme nevedeli, že je tu. Hrala sa, slimáky solila v záhrade, na nákup sme chodili, no na nespoznanie. Hneď, ako došla jej mama, z toho dievčatka sa stal nezmar bojovník, zrazu robila všetko zle. Treba zenit váš prístup k nej. Ak si utrie pusu do nábytku, tak jej povedz, nech to urobí ešte 10 x ., že ty čakáš. Verím, že už sa jej nebude chcieť ani raz.

@margotka17 😁 presne. U nás tiež tak bolo. Keď som chcela,aby zavreli dvere, povedala som, nie že zatvoris dvere

margotka17
26. máj 2025
@malary

@margotka17 😁 presne. U nás tiež tak bolo. Keď som chcela,aby zavreli dvere, povedala som, nie že zatvoris dvere

@malary áno, deti robia veci naopak. Kým tu bola kamoška tá mala behala okolo stola až bola spotená a mamka jej dohovárala zlatusik, miláčku veď nebehaj toľko. Keď som povedala ja, že je ešte len pol druhej, tak nech behá do štvrtej, zrazu zastala, že jej sa už nechce behať a nebude. Treba skúšať všetko možné čo zaberie na konkrétne dieťa.