Kliešťová katastrofa: Je opuch dôvod na obavy?
Ahojte mamičky a certifikovaní lekári,
V sobotu večer, si našlo moje dieťa kliešťa na ľavej nohe pri členku. Kliešťa sme odstránili celého i vyzdezinfikovali ranu. Vtedy to bolo OK. Dva dni neskôr sa tam zjavil opuch s miernym začervenaním.
Je to normálne alebo sa máme báť?
Treba zájsť k doktorovi?
Prosím o rady čo najskôr!
Ďakujem.

@mamickairenka87 taketo som mala ja, volala som lekárke, mala som hneď prísť, /cakala hodinu v práci po pracovnej dobe/ dala mi atb. Choďte určite, netreba čakať
@barb06 ďakujem krásne za odpoveď, aj moja mladá slečna prekonala boreliózu už 2x
Toto je 'normalna' lokalna reakcia po prisati kliesta.
Nic to nehovori o tom, ci bola alebo nebola prenesena nejaka infekcna choroba prenasana kliestom.
@jaass ak sa smiem spýtat aká bola reakcia doktorky, čo Vám na to povedala? Vopred ďakujem za odpoveď!
@mamickairenka87 Lekára budeš riešiť úplne zbytočne, toto je normálna reakcia na uhryznutie. Ak by sa objavil boreliotický fľak, teploty, bolesti hlavy, šije, vtedy treba ísť. Alebo po 2-3 týždňoch na krv, skôr sa protilátky neukážu.
@colsami ako potom zistím,že či bola prenesená infekčná choroba?
@drahomirrra drahomirrra si poklad!
@mamickairenka87 az ked budes mat priznaky, (snad nie), a az potom diagnostika u Dr. Nijako inak to nezistis. A uz vobec nie podla tej fotky a reakcie.
Presne ako Ti napisala drahomira.
@colsami viem, že kompozícia fotky nezapadá do zlatého rezu ale nič lepšie neziskame. To sú tie mobily! V realite to vyzerá celkom inak!
@mamickairenka87 Ty asi vobec nechapes.
Nema to nic s kvalitou fotky.
Z nijakej fotky nezistis ci bola osoba infikovana kliestami prenosnymi ochoreniami. To je cele co sa Ti snazime vysvetlit.
@colsami Dobre. Ďakujem!
@mamickairenka87 akurát som to riešila. Dcérka mala hneď po vytiahnutí zacervenane ale nemala to až tak opuchnuté. U lekárky som bola, vravela ze tam nevidno ten kruh a keďže za tie dni sa to nezmenilo ani nepribudli ďalšie tak mam potrieť fenistilom. A ze ak to neprejde tak potom mam prísť.
Tiez mi to nepride nic katastrofalne. Normalna reakcia po ustipnuti (akomkolvek). Natierat fenistilom, pripadne octanova mast, chladit.. ak by sa opuch zvacsoval alebo by to miesto menilo farbu (tmavlo, fialovelo) ci by sa stupnovala bolest, tak potom ist k lekarovi posudit potrebu atb (kvoli lokalnej infekcii, ktora niekedy byva po akomkolvek hmyze). S boreliozou vsak takyto skory nalez nema nic.
Breliozu zistis najskor max po 3-4 tyzdnoch od uhryznutia, to uz po skusenostiach snad vies. 🍀
@sims122 O.K.
@anavixy katastrofa to veru bola a stale je. Ale inak dakujem!

ja by som určite išla ... môj manžel mal už viacx boreliózu, aj teraz práve začal brať ATB kvôi tomu na 6 týždňov