icon

Laktózová intolerancia a celiakia: ako na ne reagovať?

janamexico
28. feb 2024

Dobrý deň Naď

majamat
28. feb 2024

otazka?

janamexico
autor
29. feb 2024

@majamat ano nedopísala som to 🫣 mám laktozova intoleranciu niekde som sa dočítala že potom môžem dostať aj intoleranciu na lepok totiž stravujem sa bezlaktozo ale že úplne aj tak po určitých veciach ako sú cestoviny vločky je mi zle pri LI mám kŕče vetry bolesť žalúdka no teraz mám aj hnačky

majamat
29. feb 2024

@janamexico neviem ci mas prehlad, ale teda su intolernacie, alergie a co sa tyka lepku, je tu este jedna dg a to celiakia.

cize existuje:
- alergia na lepok/psenicu
- celiakia
- neceliakalna glutensenzitivita

intolerancie vznikaju an urovni creva, crevo jednoducho nedokaze spracovat nejsku potravinu, casto preto, ze sa netvori nejaky enzym.
intolerancii pribuda, casto sa viacere zdruzuju, ale nie je pravidlo, ze ak mas laktozovu intoleranciu,tak budes mat aj problem s lepkom.

laktozova intolerancia je pomerne casta, casto uz u malych deti - to byva vacsinou vrodena forma, no vznika casto aj v priebehu zivota. existuju teoreie, ci mozno je to fkt, ze dospievanim a dospelostou sa znizuje tvorba enzymu z toho dovodu, ze dospely clovek nepotrebuje mlieko.
bez ohladu na to, faktom ostava ( toot nie je teoria ), ze tvorba laktazy klesa ( to je ten enzym )

majamat
29. feb 2024

pozeram, ze ti je zle po vlockach. ake vlocky? ak myslis ovsene, tak sice klasicke ovsene vlocky celiatici nemozu, ale ciste ovsene vlocky, nekontamonopvane su prirodzene bezlepkove.
cize aj ked nejes nekontaminovane, lepku v klasickych vlockach nebude tolko, aby si mala z nich tazkosti.

zaujimalo by ma, aky to ma u teba priebeh? zaujima ma ako to prebieha casovo.
napr zjes cestoviny, s cim ich zvyknes kombinovat? kedy sa ti prejavia tazkosti a ake konretne?
a co chleib, ci pecivo?

janamexico
autor
3. mar 2024

@majamat Chlieb pečivo jem minimálne čo sa týka cestovín väčšinou si robím s tvarohom bezlaktozovym a maslo bezlaktozove a hnecka je v priebehu pol Hodiny vločky jem denne a kupujem obyčajne banán jogurt bezlaktozovy

janamexico
autor
3. mar 2024

@majamat ďakujem za odpoveď áno toto mám prečítané mam ma pravde podobne tiež intoleranciu lebo netoleruje mliečne produkty neviem či to mala aj pred tým

majamat
3. mar 2024

@janamexico tie vlocky by mohli byt sice kontaminovane lepkom, ale nie natolko, aby robili zavazne tazkosti, id eo to, ze ak celiatik konzumuje lepok a nie je na diete, lebo napr nevie, ze ma celiakiu ( teraz pisem o tych priznakovych ), ma nejake priznaky, niekedy dost neprijemne, ale ak nabehne na dietu a potom ju nahodne porusi, rpiznaky su casto intenzivnejsie.
cize ak dietu nedrzi, su priznaky menej intenzivne a ovsene vlocký neobsahuju vela lepku, lebo smaotny ovos je bezlepkovy.

majamat
3. mar 2024

@janamexico co sa tyka hnacky, tak zvycajne ak jedlo hnacku vyvola, nepride tak rychlo. za polhodinu nedokaze potrava prejst niekolko metrov dlhym traviacim traktom.

majamat
3. mar 2024

niekedy maju ludia nielen intoleranciu laktozy,a le zaroven im moze vadit aj bielkovina, preto mozu reagovat na mlieko aj belaktozove.

janamexico
autor
19. apr 2024

@majamat dobry den bola som pred mesiacom na gastre bral mi vzorky na intolerancie laktozova sa potvrdila ale poslal ma este na krv a vysledky budu za 3 tyzdne co budu este skumat vssk keby nieco bolo to vie dakujem

majamat
19. apr 2024

@janamexico no to ja neviem, co dr dal vysetrit.

neviem co vsetko predtym kontroloval. na gastre sa vacsinou vysetruje laktozova intolerancia, moze byt intolerancia na BKM, alergia na BKM, histaminova intolerancia, celiakia. teda co sa tyka protilatok na rozne ochorneia, ale ci nebral krv este na neico ine - moze kludne aj na Hlicobactera.

janamexico
autor
19. apr 2024

@majamat helicobakera som mala na 1 krizik povedal krsnej ze to teraz nebudeme riesit ale co najrychlejsie na krv aby doriesil intolerancie na laktozovu intoleranciu bola potvrdena z biopsie

janamexico
autor
19. apr 2024

@majamat ja sa len pytam lebo som z toho nervozna lebo cakat 6 tyzdnou je na nervy

majamat
19. apr 2024

@janamexico no neviem ti povedat, co konkretne dr odoberal. to zalezi od neho, co sa rozhodol skontrolovat.