icon

Lumbálna punkcia dieťaťa - skúsenosti

joanna
4. mar 2014

ahojte maminy, mam rocneho syna, ktory psychomotoricky dost zaostava, MR mozgu potvrdilo poskodenie a chcu nam urobit lumbalnu punkciu na vylucenie neurometabolickych ochoreni. doktor mi popisal, ze samotny odber nie je nejako zavazny alebo rizikovy, ale ze po nom bude musiet maly 24 hodin lezat bez pohnutia, a to mu ako neurologickemu pacientovi nedaju ani anestetika ani analgetika... neviem si to predstavit. zazila to niektora z vas?

genialna
4. mar 2014

Ja mam len znamych, kt. to podstupili. Len ma zaraza, ze ti doktor popisal, ze samotny zakrok nie je nejako zavazny?? ..ved to pichaju do miechy, odoberaju likvor, nie?? V ziadnom pripade ta nechcem strasit, ale o tomto si zisti radsej viac nez len nazor jedneho Dr. Min. si zisti ci je to skutocne nutne.

l.enk.a
4. mar 2014

V žiadnom prípade sa to nepichá do MIECHY!!!! Ale do miešneho kanála. V ňom je uložená miecha, ktorú obmýva mozgomiešna tekutina. Odber sa robí v oblasti, kde už miecha neprebieha a nezasahuje. Takže riziko nejakého napichnutia miechy je takmer nulové.... po odbere sa musí čo najdlhšie ležať, aby sa predišlo postpunkčnému syndrómu - čiže bolestiam hlavy, nevoľnostiam, závrati...

joanna
autor
5. mar 2014

@l.enk.a presne tak mi to popisal ten doktor... enka a mas s tym aj prakticke skusenosti? videla si, ako to deticky znasaju? fakt si neviem predstavit, ako budem fixovat rocne dieta bez utlmovakov bez pohybu...

l.enk.a
5. mar 2014

@joanna Bohužiaľ s detičkami nemám skúsenosť, len s dospelými. Určite ho bude treba držať, sestričky ti pomôžu. Ale viem, že u detičiek je odber zvyčajne rýchlejší, keďže ešte nemajú degenerované medzistavcové platničky a pod. Neboj, určite to zvládnete, bude to len chvíľka.

joanna
autor
5. mar 2014

samotneho odberu sa nebojim, len toho po tom.. ale dik za podporu

ivushqa
5. mar 2014

bolo by dobre, keby tu niektoré mamičky - genialna - prestali strašiť, keď o danej problematike nič nevedia 😒 , pomohli by príspevkom, ktorý by doporučoval ako dieťatko po zákroku zabaviť, aby vydržalo ležať....ide o to, aby nedvíhalo hlavičku, pretáčať sa zo strany na stranu môže.....ale je zaujimavé, že niektorí dospelí pacienti nedodržujú režim, po zákroku vstávajú z postele a ťažkosti nemajú 😕 takže sa neboj, myslím, že synček nemusí ležať "ako priklincovaný "

niki101988
5. mar 2014

Punkcia u deti ako píše ivushqa je veľmi rýchla a milá genialna je potrebna ak treba zistit či v moku nie sú baktérie vírusy, plesne, huby a pod. Ak by potrebná nebola nerobí sa. Nie všetci lekári si radi berú na seba nedoslednosť a vynechanie vyšetrení.

onlika
5. mar 2014

@joanna , mojmu synovi robili lumbalku minuly rok pre podozrenie na kliestovu encefalitidu. TO, ze 24 hodin po zakroku musi lezat, je pravda a ten moj s tym ziadny problem nemal, lebo bol uplne z toho hotovy, unaveny a hodne spal. Neviem, ako to prebieha u vas, ale on bol tych 24 hodin na JIS, pre istotu. Mal napichnutu infuziu, kvoli zavodneniu.
Aj napriek tomu, ze fakt lezal, hlava ho bolela este minimalne tyzden po zakroku, v nemocnici si pobudol po zakroku este 3 dni, lebo stale mal bolesti a nechceli ho pustit domov. Lieky ale na bolest dostaval, myslim si, ze tom Tvojmu sa urcite tiez da nieco vymysliet.

Na zabavu s takym malym to bude tazsie, my sme fungovali na rozpravkach v TV, DVD a pod. Nachystala by som si oblubene knizky, nejake divadielko by si mohla robit a tak pod.

Kazdopadne, drzim palce, nech vsetko dobre dopadne

miskachrumka
1. jún 2019

Ahojte mamičky akurát túto lumbalku podstúpil môj synacik 6r v BB prosím 🙏 povedzte mi ze ho to nebolelo nechceli ma tam nechať
Idem sa zblázniť od žiaľu