icon

Lumbálna punkcia u detí

lucylaw
2. okt 2025

Ahojte,

prosím vás absolvovali ste niektorá s dieťaťom lumbálnu punkciu? Ako to prosím prebiehalo? Bolelo to veľmi?Nám ju navrhli na neurológii,popri iných vyšetreniach (MRI,spánkové EEG)..Syn bude mať v januári 11 rokov..A ja váham,s tým MRI a EEG nemám problém,ale úprimne povedané,tohto sa veľmi bojím a hlavne ja nedokážem zabezpečiť,aby sa syn pri tom nehýbal..Ak máte niektorá skúsenosť,ako to riešia v takýchto prípadoch? Celková narkóza,či existuje aj nejaký iný "oblbovák"? Potrebovala by som čo najviac info,ďakujem veľmi pekne.

anonym_4c3bd1
2. okt 2025

Ja som to absolvovala sama a už by som na to nešla, len z veľmi veľmi vážnych dôvodov. Mala som postpunkčný syndróm a nakoniec mi museli robiť krvnú zátku, aby som dokázala fungovať.

anonym_9edf68
2. okt 2025

Ahoj, ja som lekárka a síce robila som lumbalku iba dospelým, ale myslím si, že 11 ročný je už relat veľké a rozumne dieťa, dá sa mu vysvetliť, že je to potrebne aj keď nepríjemné vyšetrenie. Aj odber krvi je neprijemné, aj také orl vyšetrenie a keď treba tak treba.
Čo sa týka bolestivosti - je to individuálne, niektorí udávajú bolesť, niektorí sa zo strachu aj omdlú (väčšinou sú to 2metrový muži), ale z mojej praxe nadpolovičná väčšina necíti bolesť a su prekvapení, že "už sme aj skončili, však nič necítili" a čakali niečo horšie.
Podľa mňa základ je komunikácia. Všeobecne je platné, že keď vieš čo nasleduje, tak sa na zo vieš aj pripraviť a neprekvapí ta to natoľko. Takže ja som vždy vysvetlila, čo ako to bude prebiehať a počas samotného výkonu celý čas som komunikovala s pacientom, čo nasleduje a aj odputavala pozornosť small-talkom.
Držím palce, nech to zvládne dobre!

anonym_f946e8
3. okt 2025

ahoj, moje dieta absolovovalo viackrat punkciu, aj ako babatko, aj ako vacsie dieta,10r.
Do narkozy nesiel, len lokalne sa natrie miesto na znecitlivenie predtym.
A dostaval oblbovak, ked uz bol tam, na osetrovni.
Ak sa dobre pamatam, tak sa dava do spocialnej polohy, do nejakeho predkolnu, aby to co najmenel bolelo a aby mali lekari co najlepsi pristup.
A po lumbalke musel tusim 24 hod. byt lezmo, inak hrozia tocaky, zvracanie a pod.
urcite to nie je nic prijemne, ale da sa to vydrzat

anonym_a78f23
3. okt 2025

@lucylaw prečo to majú robiť? To je asi dosť dôležité zvážiť.