icon

Má autovakcína účinnosť pri opakujúcich sa abscesoch?

anika42
20. feb 2025

Dobry den, chcela by som sa poradit, synovi 2 rocnemu sa uz 3 krat spravil abcesktory mu museli narezavat a cistit, vysledok steru stafylocokus aureus konkretne mrsa. Vybrali sme 2 krat biseptol no stale sa mu to vracia. Pocula som o autovakcine, ze namiesaju presne cielenu nato, no nevieme kde sa k niecomu takemuto dopracovat. Popripade co robit dalej na koho sa obratit

bobsent
20. feb 2025

Dobrý deň, mne urobili autovakcínu (na inú baktériu a inú časť tela) ale bola to posledná možnosť. Pani docentka mi pri preberení spomínala, že robili práve pre chlapca,kt. hnisala po úraze noha, už hrozila amputácia. Nástup účinku je ale pomalý, ja mám na rok teraz som v polovičke. Potrebovala som ster robený v čase,kedy som mala najhoršie príznaky+o vakcínu žiadala imunologička, takže cez jej ambulanciu, našťastie ako alergik som bola evidovaná,nemusela som ju hľadať. Poisťovňa mi ju schválila, problémy som mala asi 2 roky. Vakcínu robia na lekárskej fakulte Bratislava, strašili ma že aj tri mesiace, do 3 týždňov som ju mala. Musíte si ju ale prevziať osobne. A udržiavať v chladničke. Presne sa musí dodržať dávkovanie a postup(napr 15 minúť pred sa najesť ap od). ale stojí to za to. Inak by som zošalela z antibiotík. Opýtajte sa u pediatra+rovno imunológ.

anika42
autor
20. feb 2025

@bobsent u petiatra som sa informovala ako dalej kedze sa to neustale vracia, acalo to v lete a ma to uz 3 krat. Odpoved pediatra bola , ze pokial ma 1 abces by to neriesila s imunologom, ze staci posilnit imunitu probiotikami popripade imunogkukanom. Akurat chirurg sa vyjadril, zeby bolo dobre zajst za imunologom. Nechapeme ani kde to chytil, kedze to neni bezne sa vyskytujuca bakteria, v nemocnici sme neboli iba teda ked sa narodil no do roka a pol sme problemy nemali ziadne. Z toho sudim, ze to nema od narodenia. Aj ste nieco uzivali od imunologa pred autovakcinou a pomahalo to?a kolko a ako casto ste vybrali antibiotik?kde presne v bratislave sa to nachadza ta lekarska fakulta?

bobsent
21. feb 2025

Dobrý deň, ja som mala vyšetrenie u imunologičky, imunita všetko tip top. takže nebolo čo posilňovať. mne to začalo po covide:( stafylokokus aureus sa vyskytuje bežne, na koži a v gynekológii spôsobuje zápaly pomerne často. Ja som brala tab už aj dva krát do mesiaca, čím mi komplet nabúrali celý organizmus(pred covidom som nebrala atb 12 rokov!). Lekárska fakulta sa nachádza na Špitálskej ulici, ale tam idete až keď máte hotovú vakcínu.

anika42
autor
21. feb 2025

@bobsent ako sa vam podarilo dosiahnut, ze imunolog poziadal o vakcinu? Asi bezne len tak to nerobia. Mozem sa spytat odkial ste mate nejakeho dobreho imunologa? Zajednala som nas uz u nas no obavam sa, ze vajcinu nam len tak lahko nedaju

bobsent
22. feb 2025

Nebolo to nič ťažké, priniesla som kópiu výsledkov sterov+ja som mala problém už vyše roka. Vypísala protokol,išla som na nové stery a potom ma kontaktovala Bratislava a všetko som už riešila tam. Ich docentka mi povedala, že sa im roztrhlo vrece so žiadosťami z celej SR, asi po covide. Takže to nie je nič výnimočné požiadať.Poisťovňa tiež nerobila problém, nedoplácala som nič. Imunologičku mám "klasickú"rieši bežné veci, mne alergiu. Menšie krajské mesto.

anika42
autor
22. feb 2025

@bobsent cize az to spravne chapem imunologicka vypisala protokol poslala do ba a ti vas kontaktovali. Inak ta lekarska fakulta to je vysoka skola tam robia taketo veci? Neda sa teda priamo s nimi dohodnut a doniest tam stery co mame vysledky od pediatricky a riesit to len s BA?

bobsent
24. feb 2025

Dobrý deň, áno, posielala ma tam imunologička, potom mi volali z BA. Áno je to na vysokej škole, je to špeciálne laboratórium. Nedá sa dohodnúť s nimi, pretože musíte mať urobený aktuálny ster, v čase keď sú najhoršie príznaky. Ten ster-nie papierové výsledky ale priamo tá vzorka ide do BA a znej kultivujú baktériu a uvaria vakcínu priamo na "telo" konkrétneho človeka. Takže nie papier s výsledkami tam ide, ale ster s baktériou (v čase steru musí mať príznaky tej choroby).+ musí vám to najprv schváliť poisťovňa, ale to rieši imunológ.