icon

Má bábätko preležanú hlavičku?

vasjar
26. okt 2021

Kto z odborníkov mi povie ci dieťatko ma prelezanu hlavičku.

hsara99
26. okt 2021

Pediater? Alebo ortopéd

evaachesa
26. okt 2021

Pediater určite.

deedol
26. okt 2021

pripadne rehabilitacny lekar, ak to pediater nevidi (niektore prelezaniny su velmi mierne)

kitta
26. okt 2021

kolko ma babatko? ak ma 4mesiace, staci zajst na meranie a zlezanie skontrolovat. Napr. Protea Ba

kacena4
26. okt 2021

ak myslis zlezanu tak bud pediater ktory ta posle na neurologiu alebo fyzioterapiu a tam to skontroluju a vedia popr. predpisat helmicku naupravu

zuzka102
26. okt 2021

No, po mojich skúsenostiach.., s istotou to budeš vediet len ked babu oskenuju hlavičku a tak zistia stupeň deformity, napr. to robia už vo vyššie spomenutej Protea v BA, ale aj inde na SK. Lebo pri tej istej hlavičke u dcérky polovica doktorov vravela, že všetko ok, druhá polovica doktorov, že nie, a po oskenovani a vyhodnotení to samozrejme zďaleka nebolo ok..

evica17
26. okt 2021

@zuzka102 a ak sa smiem spytat, ma to aj nejake zdravotne nasledky ta prelezana hlavicka alebo je to len esteticky problem ? A do kolkych mesiacov sa to da riesit ?

zuzka102
26. okt 2021

@evica17 môže to mať vplyv aj na mozog (jeho rast, vývoj), nie je to len estetická vec. Pravdaže zalezi aj aká velka/mala deformita to je. No najlepšie je riešiť to čím skôr, čiže ak treba nosiť kranialnu ortezu, tak idealne v tých 4-5 mes. s nou začať. Neviem od akeho veku presne to už nema potom význam, proste keď už je hlávka 'stvrdnuta' (tie kostičky ap.), tak potom už ani orteza moc nepomôže, ale konkrétny vek (mesiace) neviem presne.

zuzanka.zuzu
26. okt 2021

@zuzka102 treba tam výmenný lístok alebo berú aj samoplatcov?

zuzka102
27. okt 2021

@zuzanka.zuzu nepamätám si, riešili sme to pred 4 r., najlepšie keď si tam zavolas

kitta
27. okt 2021

@zuzanka.zuzu urcite beru aj samoplatcov ale prilba stoji okolo 700e, a vymennym listkon par centov.