icon

Má moje dieťa príznaky Aspergerovho syndrómu?

2. sep 2024

Ahojte maminy, viem, ze tieto temy su na koni slagrom a vacsinou zakladatelky takychto tem znosite pod ciernu zem, napriek tomu Vas chcem poprosit o uprimny nazor.
Na uvod, toto je moje tretie dieta, takze nie som mlada neskusena mamina. Toto dietatko ma 3 roky, teraz nastupilo do MS. Od narodenia vnimam, ze je ine ako jeho starsi surodenci. Od narodenia takmer nespavalo, vacsinu casu mrncalo, neznasalo kocik, presuny autom, navstevy...dokonca (byvame so starymi rodicmi) asi do roka neznieslo pri sebe viac ako 2 osoby, akoby bolo prestimulovane podnetmi. Aj kazdu poradnu u pediatra srdcervuco preplakalo, cca do 2 rokov. Pediatricka vzdy zhodnotila, ze je ok, len ma taku "tazku povahu" a "vyrastie z toho". Okolo 2 rokov sa nam niektore veci upravili, zacalo tolerovat cestu autom, prestalo plakat u lekarky, da sa s nim ist napr.pekne nakupovat, sedi, drzi si svoju 1 vec, spolupracuje. Rec nastupila neskoro, v 2,5 este nerozpravalo vobec, len prve slabiky, po 1.navsteve logopedie sa rozbehlo. Momentalne za neceleho polroka rec pokrocila tak, ze hovori uplne vsetko, velmi zlozite vetne konstrukcie, suvetia, cele basne, uryvky z knih, len vyslovnost je nezrozumitelna, detska. Co ma vsak znepokojuje, je to, ze naozaj recituje pasaze z knih, uryvky rozhorov, uplne doslovne. Spytame sa ho napr.budes papat? A ono spusti nieco uplne od veci, z nejakej knihy. Inak zboznuje si citat, aj pocuvat citane slovo, od 1 roka pri tom vydrzi hodinu aj viac. Asi polroka odmieta starsich surodencov, nemozu sa mi prihovorit, pohladkat, okamzite ide do hnevu, agresie, vsetko neguje. Napr.sa ho spytaju: citas si? Odpovie nie, necitam, hoci si cita. Prikladala som to obdobiu vzdoru, ale uz si nie som taka ista. Pokial sa nam v obchode niekto prihovori, alebo sa ho dotkne, konecna..bud zamrzne alebo ide do amoku. Teraz zacalo robit, ze

autor
2. sep 2024

Pokracujem, teraz zacalo robit take nieco, ze ked napr.kraca po podlahe, na ktorej je nejaky vzor, odmietne stupit na dlazdice so vzorom alebo inou farbou...ked sme na ihrisku a pride tam nejake dieta, hned pride ku mne so slovami, bojim sa, trasiem sa, podme domov. Spokojne je, ked je samo. Inak ale manzel je silny introvert, tak som to sprvu prikladala povahe. Ale ked sa pridruzilo to, ze ma problem stupit niekam, nemoze sa ho nikto dotknut, uz mam naozaj pocit, ze tam bude s istotou diagnoza. Inak rozumie vsetko velmi dobre, velmi rado sa mojka, bozkava (ale len nas rodicov), vie sa hrat hry, opatruje babiky, vari, hra sa na predavaca, atd..ma prazdne ruky a hra sa, ze tam ma imaginarne sladkosti a krmi ma nimi...

thereisabear
2. sep 2024

Skús pozrieť "vysoko citlivé deti" na internete, či to nesedí. Teraz sa to dosť spomína.

deedol
2. sep 2024

moze byt vysokocitlivy (teraz vysla v slovencine fajn kniha od elaine aron), moze byt AS, moze to byt povaha. dokonca moze byt nadpriemerne inteligentny (vysoke iq). riesila by som to s odbornikmi. drzim palce 🙂

jankadanka654321
2. sep 2024

Wow podla mna je to velmi sikovne a inteligentne dieta na svoj vek. Mam doma pdobne dieta a myslim si tiez ze je ovela iny ako ine deti. Riesili sme to s liecebnymi pedagogmi, testovali ho (hravou formou, maju tabulky) a vo vsetkom bol nadpriemer okrem interakcie s inymi detmi a komunikacie. Diagnozu nema - nedostal. Ze potrebuje cas, jeho mozog sa vyvija inak. Podla mna tieto deti su vynimocne a treba k nim tak pristupovat, potrebuju velmi vela pozornosti, radi sa ucia nove a nepotrebuju ine deti na hranie a interakciu, ale zato velmi velmi potrebuju mamu ktora im filtruje a tlmoci co prichadza z okolia, maju v tom trochu chaos. Ten moj si pamäta vsetko co mu vysvetlim a casto to opakuje. Som zvedava co z neho bude 🙂

autor
3. sep 2024

Dievcata, dakujem. Pozrela som si nieco o hypersenzitivnych detoch a z velkej casti to sedi. A teda ano, toto dietatko je velmi empaticke, to mi zasa na aspergera nesedi. Ale je pravda, ze socialne interakcie, vztahy s rovesnikmi nevie nadvazovat. Skor rado pozoruje. Logopedicka na prvom sedeni povedala, ze sa jej javi ako nadpriemerne inteligentne, ale teda ze z 1 sedenia sa neda vyvodit zaver. Je faktom, ze vie extremne dobre precitat situaciu, rychlo sa zorientovat (ale len v domacom prostredi,), utahuje si z ludi, rozozna ironiu, prenesene vyznamy (co mi tiez nesedi na AS). A neplati na neho nic, co na standardne deti (typu, place, snazim sa zaujat inak, odviest pozornost). To vobec nefunguje, ide si svoje. Motoricky je neobratne a velmi uzkostlive (boji sa smyknut na smyklavke, prejst cez tunel, atd). Ale zvieratka zboznuje. A teda knihy. Mame doma asi 70 knih, v kazdej vie, co kde je, kde sa o com pise a vsetko si z nich pamata.

andulka1988
3. sep 2024

Milá autorka,deti s PAS sú inak nadané. Pri všetkých býva zvykom aspoň čo ja vidím že motorika je oneskorena. Reč zvykne nastúpiť ale nie funkčná. A čo sa týka diagnózy tak toto by som sa práve tu nepýtala ale skôr riešila s lekármi. Psychológ na skúmanie a ten by vás mal poslať k pedopsychiatrovi. Ale konkrétne o aký typ autizmu vás vedia diagnostikovať klinický psychológ. Ale ak má 3 roky malá kto ho zdiagnotikuje.
Čo sa týka toho čo všetko vie nieje o inteligencii ale o poruche.
Naša ako 2,5 ročná poznala abecedu v 2 jazykoch taktiež farby a tvary,ale sociálna sféra bola inde. Teraz ako 5 ročná sa naučila aj abecedu v ruštine a počíta do 100 vie už aj písať len zas nič funkčné.
Stavajte na Tom čo máte a pomaličky sa to rozbehne.

autor
3. sep 2024

@andulka1988 a Tvoja ma PAS alebo nejaku diagnozu?

kacena4
3. sep 2024

ahojko z toho co pises to kludne moze by AJ asperger. nikto na MK ti ho nezdiagnostikuje. ak ta to trapy objednajte sa na psychologicke vysetrenie k dr. ktora robia dg. autorov lazikova janosikova adept.... aj tak budete mesiace cakat na vys. ale budes vediet ci to tam je alebo nie. medzitym si skus nastudovat knihu vychova ditete s asoergerovym syndromem mne velmi pomohla vo vychove deti . mam dvoch takychto. drsim palceky

autor
3. sep 2024

@kacena4 dakujem velmi pekne. V okoli nemame rovesnikov, tak nemam s cim porovnavat. Povedala som si, ze pockam na skolku a ohlasy pani uciteliek, predsa len, im uz preslo rukami mnozstvo deti. Co ma momentalne mozno najviac trapi, je, ze odmieta starsich surodencov, starych rodicov...velmi to trapi aj ich, nemozu sa ho dotknut, objat, hoci nas rodicov v kuse stiska, bozkava. Najprv som si hovorila, ze je to o obdobi vzdoru a tych surodencov berie ako konkurenciu...ale teraz sa mi zda, ze asi tam bude aj nieco ine. Ale teda viem, ze aspergeri su vysokofunkcni autisti a diagnostikuju sa podstatne neskor ako ine pas, tak som si hovorila, ze pockame. Pediatricka mi stale hovori, ze je ok, ze ma len taku povahu.

zuzka0605
3. sep 2024

toto je tazko povedat. vyzera to ako asperger.ale asperger je diagnoza, ktora sa casto diagnostikuje az na prvom stupni ZS, hlavne ak je v lahkej forme.vlastna skusenost-brat.

pininka1
3. sep 2024

Na jeho vek určite nie je bežné, že recituje celé úryvky básniciek a pod. Podľa popisu co píšeš ďalej sa prikláňam k tomu ze môže byt vysoko funkčný autista, ale samozrejme bez podrobnej diagnostiky sa to nedá určiť. Ja by som ale určite navštívila centrum včasnej intervencie, aby ta správne nasmerovali.

andulka1988
3. sep 2024

Áno má detský autizmus

andulka1988
3. sep 2024

@pininka1 s týmto súhlasím mne veľmi pomohli v centre včasnej intervencie. Ja som do dnes za toto centrum vďačná

andulka1988
3. sep 2024

Autorka moja dcéra aj mňa odmietala zo začiatku, prešli sme si naozaj ťažkými obdobiami. Čím je staršia je lepšia len zvykne mať regres ale už sme do zvykli na to

rivini
3. sep 2024

Nemusi to byt hned PAS/AG. Tieto priznaky mavaju aj vysokocitlive deti s intergrativnou poruchou vnimania (naladovost, strach z ludi/zvukov, neistota, nepokojne dieta, citlive na dotyk, stale nieco drzi v ruke, netoleruje vacsie skupiny, silne opozicne spravanie…). Mozno by vam mohla pomoct ergoterapia. Vo veku 3 rokov su niektore deti este radi same, tiez to moze/nemusi byt signal, ze nieco nie je ok. Ak mas pocit, ze nieco nie je ok, skus centrum vcasnej intervencie…

janage
3. sep 2024

Mňa by zaujímalo, ako myslíš to, že je empatické. Môžeš nejaký konkrétny príklad.
Lebo sociálna interakcia nič. Nemožno sa ho dotknúť, vadia mu súrodenci, znesie len vás ako rodičov.

sisika
3. sep 2024

Deti s AS sú aj citlivé,niekedy až príliš. Vnímajú humor,aj iróniu-to by som podľa toho neurčovala. Jedinú odpoveď ti dá kvalitná diagnostika. Ale nič nepokazíš,ak budeš k svojmu dieťatku pristupovať s použitím metód vhodných pre AS. Totiž tie metódy sú podľa môjho názoru výborné a mohli by kľudne byť použité pre všetky deti. Nerozčuľovať sa,netrestať,vysvetliť,pokojne ukázať a niekedy zopakovať,dávať jednoduché pokyny a zadania po malých krokoch…. Trpezlivosť,láska,porozumenie. Nepredpokladať že dieťa “robí zle naschvál” ale hľadať dôvod správania a potom pokojne vysvetliť prečo nie je vhodné a navrhnúť alternatívu…. Atď.
Inak-ani diagnóza nič závažného nezmení;dieťatko bude stále také isté a možno len budeš mať na papieri čo už vlastne tušíš. Podstatná zmena nastane u teba,prípadne rodiny-v prístupe k dieťatku,vo vašej spolupráci s ním.
Ja sama mám doma 13r Aspergera(v živote som netušila že taká dg existuje a čo znamená). Študovala som knihy,veľa mi pomohli skupinky rodičov AS detí;ale najviac som musela pracovať sama so sebou.
Prajem ti všetko dobré a neboj,svet sa mení a naše deti majú už lepšie vyhliadky ako predtým,S

ninusa221
3. sep 2024

Kamoskina dcéra tiež nikoho nechcela od bábätka až jej to ostalo a už ma 6 rokov s keď tam prideme tak sedí od nás 20 m. V škôlke nemajú náhodou špeciálnu pedagogičku?

autor
3. sep 2024

Ahojte, som v praci, tak uz velmi nestiham pisat.
@janage tu empatiu som napr.myslela tak, ze ked sa niekto z nas rodicov buchne, uteka nam to pofukat, ked som manzelovi vytlacala vyrazku a zjajkol, zacalo mi hovorit, nech mu uz nerobim zle, ze ho to boli...ked pozera rozpravku, zacne napr.kricat, plakat, ked niekoho nahanaju vcely, nech utecie, aby ho nepostipali....ja toto povazujem za prejav empatie. Starsich surodencov vyhladavalo, ked bolo mladsie, do tych 2 rokov, cca....a odvtedy akoby uťalo, nemozu sa jej prihovorit, pohladkat, nic...obcas, ked ma dobru naladu, si spolu citaju, hadzu loptu a podobne, ale to je tak raz za 3 tyzdne.

autor
3. sep 2024

A napr.ked bolo mensie, vyhladavalo deti na ihriskach, len sa nevedelo s nimi pustit do nejakej interakcie. Teraz sa ich uz len boji a nevie reagovat. Ale napr.do skolky slo teraz normalne, vraj sa s nikym nehralo (podla jeho slov), len teda nemalo z tych deti paniku.

sisika
3. sep 2024

Aj synček vyhľadaval deti keď bol menší,chcel sa hrať s nimi ale nevedel ako. Neskôr keď sme sa o tom rozprávali,povedal že nikdy nevedel “prečítať “ ich úmysel-či k nemu bežia že sa chcú naháňať,či hrať,či ho udrieť … nevedel čo má robiť. To všetko preto,že nevie z neverbálneho spravania posúdiť čo sa deje.
Aj to je jeden zo znakov AS.

kacena4
3. sep 2024

na pediatricku nedaj, aj o mojich detoch tvrdili ze su ok a mam 2 autistov, keby som si nevydupala vysetrenie tak bojujeme do dnes. drzim palceky

janage
3. sep 2024

Pas málokedy sú sami od seba schopní empatie. Až keď vysvetlíš, že ten druhý pociťuje to to ako on to pociťoval vtedy a vtedy.
Voči súrodencom empatiu má? Lebo keď hovoríš, že sa ho nesmú dotknúť, neodpovedá im atď. Ide do agresie. Po vysvetlení, že sa s ním len chceli hrať.
Ono PAS je fakt široké spektrum. Takže ako baby radili centrum včasnej intervencie.

akvi
3. sep 2024

Uz tu odznelo naozaj asi vsetko, nejdem sa opakovat, suhlasim s dievcatami. Iba tolko - na skolku sa teda vobec nespoliehaj, vacsinou , co vnimam a tiez aj vlastna skusenost, ucitelky velakrat vobec netusia o tychto dg a ak aj ano, pre ne su to vacsinou deti, ktore nemaju v oblube, nakolko vyzaduju ozaj iny pristup a to sa velakrat p.uc. nechce. Ja som bola dlho nestastna z pristupu uciteliek k mojmu AS synovi, ze som zacala mat pochybnosti o sebe, ze ci fakt si len nieco nenamyslam a mozno som ozaj nanic matka.. Az ked jedneho dna zacali mat kruzok so studentkpu 5.roc pg, ucila ich AJ, ona si ma dala zavolat, ja najprv, ze uf, co zase moje dietko spravilo a ona mi vravi, ze ci som si vsimla, ze moje dieta je pravdepodobne nadpriemerne inteligentne, vysokocitlive a mozno ma AS.. Ona ho takto zhodnotila po troch hodinach AJ.. Na tvojom mieste vyhladam dobru psych., ktora dokaze diagnostikovat tieto veci a nespolieham sa ani na pediatricku a uz vobec nie na ucitelky v skolke..

autor
3. sep 2024

Dnes som pre dietatko prisla do skolky a žasla som, v dobrom...pani ucitelke pri odchode dalo pusu, sli sme este na detske skolkarske ihrisko. Uz asi rok sa balo smyknut sa na smyklavke a ist cez tunel. A teraz uplna pohodicka, smykalo sa, lozilo cez tunel, tvrdilo mi, ze sa hralo v hracom domceku na vlka a kozliatka....uplne standardne dieta. Ale teda prisli sme domov a surodencom neodpoveda, resp.na otazku, ako bolo v skolke, povie "velmi zle" alebo "nic nebolo, nebol som v skolke", pripadne, "chod prec, ty hrozostrasne zviera, ty strasidelna obluda" podobne 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Prisiel manzel a na neho takisto....co doteraz bol tatinko laska. Inak pozerala som ten Adept a volne terminy maju na koniec aprila...

autor
3. sep 2024

@janage ono neznesie ten pohlad, ze niekomu lepim leukoplast, picham injekciu a tak podobne, place, ze to toho cloveka boli...za surodencami "doliezalo" cca do 2 rokov, to ho oni odmietali (lebo bolo urevane a tazko zvladnutelne), teraz je to presne naopak. Ale ked sa tak zamyslim, ma velmi rado kamaratky surodencov. Chlapcov nie, iba dievcata. Cize preto mi to pripadalo tak, ze na surodencov hlavne ziarli a preto sa tak sprava, neviem. Ale rovnake je takmer od narodenia aj na mojho ocina, hoci on ho zboznuje. Babku skor akceptuje. Celkovo uprednostnuje zeny.