Má niekto skúsenosť s hyperkinetickým syndrómom?
Dobrý chcem sa spýtať či sa niekto stretol s týmto poprípade Mamičky čo majú také dieťa. Lebo u nás je to tak že je aj živý ale neoblecie si veci máme s tým problém. od mala.. boli sme aj u Lazikovej... odporučila nás do špeciálnej škôlky plus asistent.. môže byť aj Adhd a autizmus do kopy.... ďakujem
Mame hyperkyneticky diagnostifikovany Janosikovou. Chodili aj k Lazikovej. Teraz este chodime na kontroly ku Galvankovej. Kludne sa opytaj ak chces nieco detailnejsie. Obliekat sa vie aj vedela, len jej to trva. V skolke boli problemy, ale skor asi z nevenovania a neochoty. Chodila potom do sukromnej kde bolo ok a neskutocne pokrocila. Este chodime aj na logopediu, to tiez sa asi musi vyvinut "same", lebo skor mam pocit ze zlepsenia su vyvojom a nie az tak trenovanim.
@aalt Dobrý mi sme boli u Lazikovej my máme veľký problém sa aj obliekať mi totižto chodíme von v pyžamku na to tepláky mykina a ide sa von nechce sa nám obliekať vyberavi je obliekaní... LAZIKOVA nám odporučila špeciálnu škôlku s asistentom. Teraz som si predlzovala rodič-príspevok aj my ho teda schválili....NAKOĽKO aj malý neskoro zaspáva dá sa povedať nad RÁNOM.NEVIEM NAČO MÁM NÁROK AKO STE DOMA NA OPATROVATELSKOM. Nás čaká ešte logopédia.. a potom kontroli..znovu psychológ pedopsichiater a neurológ. Chcem sa spýtať aj váš ma z spánkom problém.
Spanok problem nebol. Rezim ale musi mat, inac je "pomylena" - ale to myslim vsetky deti, u nej len ta unava zhorsuje potom pozornost. Ale potrebuje mat vsetko "nezname" vopred vysvetlene - pre istotu, potom sa da na to odvolat, ze sme sa takto dohodli - napr. ideme tam a budeme tam dovtedy, potom pojdeme tam, alebo u lekara ze jej mozno budu brat krv a preto aby bola zdrava a uz ti krv brali, vies ako to je, hrali sme sa na doktora atd. To uz mame zmaknute a "vystupy" takmer vobec nebyvaju. Obliect sa vedela aj si sama vybrat veci, ktore sa hodia - baba 😉 len teda jej to zvykne trvat, ale ak ma motivaciu - niekam ideme, kde sa tesi, tak sa vie obliect aj vsetko spravit aj sikovne. Ale vsetko ju vie rozptylit - pozornost, teda jej udrzanie, je slabsie. V skolke bol problem kym nevedela "v rychlosti" povedat/vyjadrit sa co chce, ale mala potom super ucitelku, ta ju velmi chvalila aka je sikovna - co je ak chce. Logopedicka cez skolku ju tiez chvalila - ta s nou skor robila vyvojove veci ako vyslovovanie. Chodila aj na take "pisanie", kde tahali ciary, vlnovky a podobne, to jej dost pomohlo s pozornostou.
To s pyzamom ju nastastie ani nenapadlo, ale neexistuje, proste by sa povedalo, ze pyzamo je na spinkanie a nie na chodenie von - to su presne veci, ktore takto pochopi ze co naco je a potom to tak aj musi byt a upozorni aj starsiu sestru, ze preco ma pyzamo, ked uz je den. Potrebuje pravidla a rezim asi viac ako bezne deti. Ak dosla vecer pred spanim navsteva, tak ju to vedelo poriadne "pomylit", ale podobne aj ine veci na ktore ma rezim - ale proste trvalo sa na dodrzani rezimu a vie to prave takto potom spravit. Proste horsie by bolo ju nechat vyhodenu z rezimu (napr. dovolit ostat s navstevou) ako na nom trvat. Bola by uz pomylena. To iste vstavanie, jedenie atd.
Ale tieto "poruchy" su asi dost individualne, my proste fungujeme takto.
Manzelka mala predlzenu rodicovsku do 6 roka. V skole ma teraz asistentku, ale "spolocnu" a co hovorila (aj ta aasistentka), tak jej sa ani velmi nevenuje, skor dalsiemu dietatu. Este ma napadlo, ze vsetko obhryza - uz je to teraz trochu lepsie, ale mavala vsetko neskutocne dohryzene, pera, ceruzky, farbicky, prsty ... mala aj "hryzatko" aby sa radsej vyhryzla na nom.
@aalt My to máme tak že my s pižamkom ani von bez neho nechce sa nám obliekať. Plače kope je nespokojný... v noci okolo 1hod 3hod ako kedy ma chuť ide spať... drží si uši. keď počuje hluk nemôžme ísť na nákup do vecsieho centra lebo mu to vadí.... všade musí mať zapnuté svetlo lebo konečná.... má stále zaužívanu jednu a tú istú trasu. tak na opatrovatelskom ste není.. nám povedali aby malý navštevoval špeciálnu škôlku a s asistentom.
@autor hyperkybeticka porucha je to iste čo ADHD. Hyper. Je zastaraný názov. A ano môže mat diéte príznaky ADHD a aj PAS
Nie je to uplne iste. Ako ja to neovladam, Janosikova to vysvetlovala. Nejake rozdiely tam su. Alebo teda je to nejaky typ ADHD.
Nie je taka, ze by behala, neobsedela a tak, proste len ked sa unavi "pomyli", tak ma problem s pozornostou a dokoncenia cinnosti. Je potom schopna sa obliekat "hodinu", ranajkovat "hodinu", bude sediet, nieco si rozpravat a mat natiahnutu jednu pancochu ... pise ulohu a za 15 minut napise dve slova, pripadne to tak dokomoli ze netusi co vlastne napisala - pricom za tym sedi, len proste "cumi do blba". Ta pozornost sa jej vypne z minuty na minutu. A niekedy teda uz staci, alebo staci nejak rozptylit, prestavka, napit sa ... alebo zmenit predmet a opat casto opat "funguje".
@deana100 môj mal rôzne obdobia, raz lepšie, raz horšie, všeobecne od jesene do jari je horsie. Ale sebaublizovanie velmi dlho bolo, psychosomatické bolesti nôh. Doteraz keď sa naprikad udrie o roh stola, tak musí kopnúť do stipa, lebo stôl ho buchol. Ked bol menší a sa mu nedarilo písať podla svojich predstáv - reda dokonalosť iba- lámal perá, lebo pero zle píše. Keď sa mu nedariio čítať, tak si buchal do hlavy. Tieto prejavy sú zmiernené, nastupuje puberta a idú do popredia zas iné. A nikto mi nevie nič poradiť. Držím palce, nech je to len obdobie.

no adhd a autozmus je uplne nieco ine ako hyperkyneticka porucha. a pri tej je normalne ze dieta neobsedí treba nasyavit pevny reczim a pravidla aby dieťa vedelo co moze a co nie. aby malo aky taky pud sebaregulacie. drzim palceky