icon

Mali by sme vyskúšať lieky na ADHD?

uradnikova
Včera o 23:34

Ahojte,chcem sa poradit. 17 rocny syn ma adhd. Ma vyssie iq,v skole dobre znamky. Nikdy nebol agresivny ani impulzivny. Problem so sustredenim ma najma v praktickom zivote,to sa zvladat zatial da (kym teda zije so mnou. Vela veci mu riadim ja:( )
Vacsi problem je pre nas hyperaktivita. Ked zrovna neni za pc (ma hyperfocus na programovania), neustale sa musi prechadzat. Hore dole po byte,potom ide niekolkokrat za den aj von sa prejst,aj behat,aj do lesa vela chodime nech sa unavi.Ale staci mala pauza a zas ma potrebu sa prechadzat. V skole sa prechadza cele prestavky a smeju sa mu,lebo ho takto povazuju za divneho. Nema v skole ani kamaratov kvoli tomu,pritom mily a mudry chlapec. Doma je muzom aj dcerou neustale upozornovany,aby nebehal po byte. Susedia sa tiez stazuju ,ze od nas ide stale nejaky ruch. Ja uz neviem,co mam robit. Tlmit ho,aby boli ostatni spokojni? Navyse syn mava casto aj uzkosti,kt si myslim ze suvisia s tym,ako je nepochopeny a kritizovany. Davam mu velmi vela doplnkov, sladkosti neje,cukru ma asi privela,lebo zje vela ovocia. Sli by ste na lieky?

Strana
z2
anonym_a2be26
Včera o 23:39

Mnzel namiesto kritiky syna a robenia nervov tebe sa mal postarat, aby ste byvali v normalnych podmienkach, kde je dostatok priestoru, les, luky...kazdy rozumny rodic takychto deti to urobi ....nie sa tlacit v tych otrasnych kralikarnach

uradnikova
autor
Včera o 23:45
@anonym_a2be26

Mnzel namiesto kritiky syna a robenia nervov tebe sa mal postarat, aby ste byvali v normalnych podmienkach, kde je dostatok priestoru, les, luky...kazdy rozumny rodic takychto deti to urobi ....nie sa tlacit v tych otrasnych kralikarnach

@anonym_a2be26 tieto problemy zacali tri roky dozadu a syn uz za dva a pol roka konci strednu a vyhraza sa odchodom od nas ,hned ako to bude mozne.vasa myslienka ma tolkokrat uz napadla,ale akosi nemam motivaciu ked syn len od nas prec,ziadna vdacnost,hoci mam s nim velmi priatelsky vztah. Byt mame inak velky,da sa tu prebehnut,len je to rusive (ja som s tym ok,asi zvyk)

anonym_a2be26
Včera o 23:47
@uradnikova

@anonym_a2be26 tieto problemy zacali tri roky dozadu a syn uz za dva a pol roka konci strednu a vyhraza sa odchodom od nas ,hned ako to bude mozne.vasa myslienka ma tolkokrat uz napadla,ale akosi nemam motivaciu ked syn len od nas prec,ziadna vdacnost,hoci mam s nim velmi priatelsky vztah. Byt mame inak velky,da sa tu prebehnut,len je to rusive (ja som s tym ok,asi zvyk)

@uradnikova aj keby bol neviem aky velky, co asi nie je ze 200 stvorakov, mate 4 deti+dvaja dospeli.....miesta malo, jasne, ze chce prec, ked s atam citi zle

enmery
Včera o 23:48
@uradnikova

@uradnikova Nie je aj autista?

enmery
Včera o 23:50
@uradnikova

@uradnikova Vďačnosť?Prestav si to v hlave, dieťa ste chceli vy, on sa na svet nepýtal. Ak Ti pripadá nevdacny, tak ste ho proste vychovali. Ako si ma nájsť svoje miesto vo svete, keď ani doma nie je akceptovaný?

uradnikova
autor
Včera o 23:50
@enmery

@uradnikova Nie je aj autista?

@enmery ked bol maly,vylucili.teraz ideme znova. Aspon nieco z autizmu tam bude. Aj toto pobehovanie mi pride ako prostriedok na ukludnenie

uradnikova
autor
Včera o 23:54
@enmery

@uradnikova Vďačnosť?Prestav si to v hlave, dieťa ste chceli vy, on sa na svet nepýtal. Ak Ti pripadá nevdacny, tak ste ho proste vychovali. Ako si ma nájsť svoje miesto vo svete, keď ani doma nie je akceptovaný?

@enmery mnou je. Vela som sa mu cely jeho zivot venovala. Starala,pomahala,vsetko pre jeho dobro. Lebo potrebuje asistenciu. Lenze on to vnima ako obtazovanie,ze mu poviem,ze je cas ist spat,cas sa umyt,ze treba sa nieco ak do skoly ucit. Nema ziadny casovy manazment a ziadny zmysel pre zodpovednost. Keby sa do neho nestaram,spavat chodi rano a do skoly nechodi vobec

enmery
Včera o 23:54

@uradnikova Určite sa tým upokojuje. To treba akceptovať. Pozri, my sme boli doma 4 osoby, dom do 220 metrov štvorcových a veľký dvor a záhrada a keby do mňa niekto drbal, že sa veľa prechádzam, asi by ma vystrelo. A to nemám ADHD ani nie som autista. V byte si to neviem predstaviť. Aj keď chápem aj susedov. Aj Teba, že Ťa to ako matku trápi.

uradnikova
autor
Včera o 23:56
@enmery

@uradnikova Určite sa tým upokojuje. To treba akceptovať. Pozri, my sme boli doma 4 osoby, dom do 220 metrov štvorcových a veľký dvor a záhrada a keby do mňa niekto drbal, že sa veľa prechádzam, asi by ma vystrelo. A to nemám ADHD ani nie som autista. V byte si to neviem predstaviť. Aj keď chápem aj susedov. Aj Teba, že Ťa to ako matku trápi.

@enmery ono je to nielen ze prechadzanie,ale skor behanie:(

enmery
Včera o 23:58
@uradnikova

@enmery mnou je. Vela som sa mu cely jeho zivot venovala. Starala,pomahala,vsetko pre jeho dobro. Lebo potrebuje asistenciu. Lenze on to vnima ako obtazovanie,ze mu poviem,ze je cas ist spat,cas sa umyt,ze treba sa nieco ak do skoly ucit. Nema ziadny casovy manazment a ziadny zmysel pre zodpovednost. Keby sa do neho nestaram,spavat chodi rano a do skoly nechodi vobec

@uradnikova To je udel matky. Rodiča. Ľúbiť a starať sa. Často si deri obetu uvedomia, až keď tu ten rodič nie je. S tým sa musíš zmieriť.

Mne to normálne pride aj z tvojich iných témach ako asperger. Tam bude niečo viac ako len ADHD. Mám kamoša so silným ADHD a teda vyštudoval veľmi ťažkú vysokú školu a ma aj svoju úspešnú firmu.

uradnikova
autor
Dnes o 00:00
@enmery

@uradnikova To je udel matky. Rodiča. Ľúbiť a starať sa. Často si deri obetu uvedomia, až keď tu ten rodič nie je. S tým sa musíš zmieriť.

Mne to normálne pride aj z tvojich iných témach ako asperger. Tam bude niečo viac ako len ADHD. Mám kamoša so silným ADHD a teda vyštudoval veľmi ťažkú vysokú školu a ma aj svoju úspešnú firmu.

@enmery moj hoci je mudry,na vysku nema kvoli svojmu pristupu. Teraz pol skolskych povinnosti robim za neho,aby sme to nejak dochodili.

uradnikova
autor
Dnes o 00:03
@enmery

@enmery ten asperger je dost mozny,hoci jeho psychologicka ho tam neradi , nesplna typicke znaky aspergerov, preto si vravim,ze "nieco z autizmu".Ale idem ho dat pretestovat odbornikom

minenkaa
Dnes o 05:29

Len ho nechaj behať ,buď rada,že našiel niečo čo mu robi dobre

anonym_5cf1de
Dnes o 05:44

@uradnikova je skvelé, že sa snažíš hľadať riešenia, riešiť to s odborníkmi a pomôcť synovi. Držím palce. Rozhovor s psychológom by mohol pomôcť aj tebe ak vnímaš, že je toho už príliš veľa.
Píšeš o PC, sedí za ním prijateľný čas ? Má pravidelný denný režim, povinnosti v domácnosti, vlastný priestor, kde sa môže zašiť ? Nemusíš mi odpovedať, to je len pár vecí čo sú podľa mňa dôležité. No určite ti odborník povie viac. LIekom by som sa ja vyhýbala pokiaľ by sa len dalo. Psychoterapia, špeciálny pedagóg, ale lieky nie. No na toto ti dá odpoveď len odborník, či sú potrebné a prečo.
Situácia v škole nie je dobrá, hovorila si o tom otvorene s triednou ? Správanie spolužiakov nie je v poriadku. Keď som učila, mala som aj žiakov, ktorí sa prechádzali. Cez prestávky aj cez hodiny, no nik sa im nesmial. Našli si niečo, čo fungovalo a bolo znesiteľné pre obe strany.

uradnikova
autor
Dnes o 07:15
@anonym_5cf1de

@uradnikova je skvelé, že sa snažíš hľadať riešenia, riešiť to s odborníkmi a pomôcť synovi. Držím palce. Rozhovor s psychológom by mohol pomôcť aj tebe ak vnímaš, že je toho už príliš veľa.
Píšeš o PC, sedí za ním prijateľný čas ? Má pravidelný denný režim, povinnosti v domácnosti, vlastný priestor, kde sa môže zašiť ? Nemusíš mi odpovedať, to je len pár vecí čo sú podľa mňa dôležité. No určite ti odborník povie viac. LIekom by som sa ja vyhýbala pokiaľ by sa len dalo. Psychoterapia, špeciálny pedagóg, ale lieky nie. No na toto ti dá odpoveď len odborník, či sú potrebné a prečo.
Situácia v škole nie je dobrá, hovorila si o tom otvorene s triednou ? Správanie spolužiakov nie je v poriadku. Keď som učila, mala som aj žiakov, ktorí sa prechádzali. Cez prestávky aj cez hodiny, no nik sa im nesmial. Našli si niečo, čo fungovalo a bolo znesiteľné pre obe strany.

@anonym_5cf1de no vo vela veciach zlyhavam ako matka,ako aj v tom,ze naozaj sedi vela za pc. Aj v skole ma pc a programuje,inak by tam neobsedel. Nikdy som na neho netlacila co sa tyka domacich povinnosti,iba tie, pri kt sa mohol prejst - nakup,posta,vencenie,nieco zaniest. Jemu totiz vsetko treba tristorazy povedat, aby urobil a este stat pri nom,aby vobec siel a niekedy fakt nemam cas ani energiu. Ale ako pisem,povinnosti,pri kt mal ist von,siel lahsie.psychologa chodi asi tri roky ,ale nic z toho,co sa dohodnu,nesplni. Mal si rozlozit cas na pracu za pc a pohyb rovnomerne,to nikdy nedokazal. Ked mam muza doma (aby strazil malych),vzdy s nim idem do lesa,ale to nestaci vybalancovat cas. Tiez som neni stale doma,aby som ho kontrolovala,ci je za pc. Toto som zanedbala uz ked bol maly,asi to bola chyba. Hoci vzdy mal vela kruzkov,sportov,a chodili sme von,jeho volny cas bol vzdy len za pc. Tieto prazdniny si dal pauzu od programovania,lebo je frustrovany z toho,ako sa mu nedari,za pc je tym padom podstatne menej a ovela viac sa prechadza,preto mi to pride uz moc a ci to neni teda na lieky,ked v podstate uz vobec nedokaze byt v klude,ked neprogramuje. Do toho obcas uzkosti,kt ma neskutocne stresuju. Mam v plane dalsiu psychologicku a testy na AS a povedat tam,ako sa veci maju a kam ma nasmeruju.

anonym_1ceb51
Dnes o 07:16

Myslím, že to robíš dobre, dieťa s ADHD potrebuje režim a to prechádzanie je úplne v poriadku, v škole by to mali chápať, isto má aj papier s diagnózou, učitelia by to mali žiakom vysvetliť, prečo to potrebuje, čo je ADHD, verím, že si nájde v budúcnosti aspoň jedného kamaráta, možno v práci

uradnikova
autor
Dnes o 07:23
@anonym_1ceb51

Myslím, že to robíš dobre, dieťa s ADHD potrebuje režim a to prechádzanie je úplne v poriadku, v škole by to mali chápať, isto má aj papier s diagnózou, učitelia by to mali žiakom vysvetliť, prečo to potrebuje, čo je ADHD, verím, že si nájde v budúcnosti aspoň jedného kamaráta, možno v práci

@anonym_1ceb51 ano,v skole ma ulavy a vybornu spec pedagogicku,s kt ma velmi dobry vztah,pracuje s nim,vela nam pomaha a bojuje za jeho ulavy. Tiez obcas zakroci,co sa tyka "sikany", S detmi si nesadol,su cisto chlapcenska trieda a ma uplne ine zaujmy ako jeho spokuziaci, nema si s nimi co povedat. Obcas si z neho robia srandy, bavia sa na nom,ale horsie je to s chalanmi z inych tried,kt ho nepoznaju a vidia len to,ako sa cudne prechadza. Na hronadne akcie skoly ho uz ani nedavam,lebo tam vecne bol tercom posmechu. Nastastie s tymto sa vie vysporiadat a nevsimat si,i ked ho trapi,ze tam nikoho nema. Vie byt velmi priatelsky,na zakladke som toto vobec neriesila,deti ho mali radi a nesmiali sa,ale je typ,ze si kamarata nehlada,caka,kym si niekto odchyti jeho...

anonym_da3e90
Dnes o 07:38
@uradnikova

@uradnikova konzultovali ste so psychiatrom tu zmenu u syna?mojlo sa tam pridruzit OCD,poznam jedno dievcatko s touto diagnozou a potrebou ustavicneho prechadzania sa. A teda,myslim ze v tomto stave uz lieky urcite.netreba z liekov robit strasiaka tam kde su potrebne

anonym_da3e90
Dnes o 07:40
@minenkaa

Len ho nechaj behať ,buď rada,že našiel niečo čo mu robi dobre

@minenkaa toto nie je vzdy pravda. Moze sa to zvrhnut do chronicity .

anonym_da3e90
Dnes o 07:41
@uradnikova

@anonym_1ceb51 ano,v skole ma ulavy a vybornu spec pedagogicku,s kt ma velmi dobry vztah,pracuje s nim,vela nam pomaha a bojuje za jeho ulavy. Tiez obcas zakroci,co sa tyka "sikany", S detmi si nesadol,su cisto chlapcenska trieda a ma uplne ine zaujmy ako jeho spokuziaci, nema si s nimi co povedat. Obcas si z neho robia srandy, bavia sa na nom,ale horsie je to s chalanmi z inych tried,kt ho nepoznaju a vidia len to,ako sa cudne prechadza. Na hronadne akcie skoly ho uz ani nedavam,lebo tam vecne bol tercom posmechu. Nastastie s tymto sa vie vysporiadat a nevsimat si,i ked ho trapi,ze tam nikoho nema. Vie byt velmi priatelsky,na zakladke som toto vobec neriesila,deti ho mali radi a nesmiali sa,ale je typ,ze si kamarata nehlada,caka,kym si niekto odchyti jeho...

@uradnikova urcote vyhladaj detskeho psychiatra(psycholog je nieco ine), synovibsa moze ulavit liekmi a aj vam rodicom

uradnikova
autor
Dnes o 07:46
@anonym_da3e90

@uradnikova konzultovali ste so psychiatrom tu zmenu u syna?mojlo sa tam pridruzit OCD,poznam jedno dievcatko s touto diagnozou a potrebou ustavicneho prechadzania sa. A teda,myslim ze v tomto stave uz lieky urcite.netreba z liekov robit strasiaka tam kde su potrebne

@anonym_da3e90 psychiatrovi som hovorila o vsetkych problemoch,aj o tom,ze takto to je posledne tri roky. Nic z toho nerobil:(

simsalabim
Dnes o 08:03

@uradnikova ale lieky na ADHD ho nemusia tlmit, skor mu pomoct so sustredenim. Mam dceru s ADHD, uziva lieky asi 2 roky a hovori, ze sa jej funguje omnoho lepsie, lebo ten vybuch myslienok sa jej lepsie v hlave utriedit. V kazdom pripade, v priebehu par mesiacov mala na vysvecku same 1, opravila vsetky znamky - podla jej slov preto, lebo nemala taky zmatok v hlave a lepsie sa jej ucilo. V skole sa tiez cez prestavky stale prechadzala, ako tvoj, prechadza sa aj doma, ak ma robit nejaky projekt a podobne, dava si "tanecne prestavky"... kamaratov na SS mala malo, lebo bola vnimana ako excentricka, ale takych, co stali za to a rovnako je to aj na VS.

uradnikova
autor
Dnes o 08:07
@simsalabim

@uradnikova ale lieky na ADHD ho nemusia tlmit, skor mu pomoct so sustredenim. Mam dceru s ADHD, uziva lieky asi 2 roky a hovori, ze sa jej funguje omnoho lepsie, lebo ten vybuch myslienok sa jej lepsie v hlave utriedit. V kazdom pripade, v priebehu par mesiacov mala na vysvecku same 1, opravila vsetky znamky - podla jej slov preto, lebo nemala taky zmatok v hlave a lepsie sa jej ucilo. V skole sa tiez cez prestavky stale prechadzala, ako tvoj, prechadza sa aj doma, ak ma robit nejaky projekt a podobne, dava si "tanecne prestavky"... kamaratov na SS mala malo, lebo bola vnimana ako excentricka, ale takych, co stali za to a rovnako je to aj na VS.

@simsalabim moj ked musi,sustredit sa v skole vie,teda len pisomky a sutaze.ma same 1. Ale neustale nad niecim rozmysla,mix myslienok presne. A pobehuje,aj ked premysla,aj ked ma uzkost,aj ked sa chysta k skolskym povinnostiam🙂,proste stale

simsalabim
Dnes o 08:08
@uradnikova

@simsalabim moj ked musi,sustredit sa v skole vie,teda len pisomky a sutaze.ma same 1. Ale neustale nad niecim rozmysla,mix myslienok presne. A pobehuje,aj ked premysla,aj ked ma uzkost,aj ked sa chysta k skolskym povinnostiam🙂,proste stale

@uradnikova tak za vyskusanie liekov nic nedas. Mozno zistis, ze mu velmi pomozu a mozno nie.

januska12323
Dnes o 08:25

Potrebuje ďalšiu diagnostiku, určite má viac diagnóz ako len adhd. Rieš to kým nebude dospelý lebo fakt odíde a už mu nepomôžeš.

pribinak
Autor odpoveď zmazal
anonym_d10db7
Dnes o 08:37
@pribinak
Odpoveď bola zmazaná

@pribinak asi si chela napísať odstráň

pribinak
Dnes o 08:38
@anonym_d10db7

@pribinak asi si chela napísať odstráň

@anonym_d10db7 áno, ďakujem

pribinak
Dnes o 08:38

Prosím Tá, daj preč jeho foto

Takúto tému by som dala anonymne

anonym_556e9e
Dnes o 08:48

Poviem to takto. Moj muz to bol jeden chaos. Nemohol spavat, lebo milion myslienok..... Stala sa cez letne prazdniny jedna vec, uz to nedaval a skoncil u psychiatricky. Ta mu potvrdila aj adhd. Dala mu lieky a po 26 rokoch zijem s uplne inym clovekom. Aj ona mu na kontrole povedala, ze vy teraz zijete taky zivot, ako iny ludia. Netreba sa hanbit, dat si lieky a zivot bude aj pre neho lahsi.

Strana
z2