Mám sa obávať možného autizmu u 3-ročnej dcérky?
Ahojte, dnes som bola s dcérou na poradni 2,7 rokov. Ako som vošli do čakárne, behala z jednej strany na druhú ku každému chcela ísť. Samozrejme keď som sa ju snažila upokojiť zjapala na celu čakáreň. V tom vysla sestrička, nech ideme bokom, ze nas tam príde zavolať. Tam vedľa vola pokojná, hrala sa. Ako sme vošli do ambulancie opäť to iste. Scera je povahovo nervacik, ma aj doma takéto výbuchy hnevu ale nie az takéto. Takýto hnev zažívame len ked ideme z ihriska. Dr nas poslala na neurologiu, ze tam môže byt autizmus. Nechcela nic urobiť, pritom vie opakovať zvieratká, rozumie mi a gam proste bola ako vymenená. Mam mat fakt obavy z takejto jednej návštevy?
podla jednej navstevy lekara ides stanovovat takuto diagnozu? co keby sme sa hned nesnazili deti oznackovat tym, ze maju nejake ochorenie. su to proste deti. nevedia este tak komunikovat, aby dokazali vysvetlit svoje konanie, nevedia tak spracovat emocie a pocity. prosim vas, klud.
@simonahra tak sa vyjadrila dr, ze je te pre ňu príznak autizmu nie ja ! Pýtala sa ma ci ma takéto spravanie aj doma ,tak som jej odpovedala, ze mava výbuchy hnevu ale nie az tak ako dnes u nej
@simonahra tak sa vyjadrila dr, ze je te pre ňu príznak autizmu nie ja ! Pýtala sa ma ci ma takéto spravanie aj doma ,tak som jej odpovedala, ze mava výbuchy hnevu ale nie az tak ako dnes u nej
@anonym_autor Podla tvojej doktorky by autizmus mali potom obe moje deti. Lebo v tom obdobi mali vzdor, revali za hocco, co sa im nepacilo, hadzali sa o zem 😅😅. Tam musi byt viac veci, aby sa o tom dalo uvazovat .. nie to, ze vresti dieta u doktorky.
podla jednej navstevy lekara ides stanovovat takuto diagnozu? co keby sme sa hned nesnazili deti oznackovat tym, ze maju nejake ochorenie. su to proste deti. nevedia este tak komunikovat, aby dokazali vysvetlit svoje konanie, nevedia tak spracovat emocie a pocity. prosim vas, klud.
@simonahra v prvom rade je ...................... mudr ktora to takto diagnostikovala a fakt sa smejem lebo neurolog urči tak prd makovy ohladne autizmu zvašt u tak malého dietata
@anonym_autor neurolog chod aby si to mala vyšetrenie
ale táto dg sa stanovuje na základe testov , obsiahlych testov nie za 15 min v ordinacii neurologa
skus acva alebo pedopsychiater, pripadne psycholog
@anonym_autor Podla tvojej doktorky by autizmus mali potom obe moje deti. Lebo v tom obdobi mali vzdor, revali za hocco, co sa im nepacilo, hadzali sa o zem 😅😅. Tam musi byt viac veci, aby sa o tom dalo uvazovat .. nie to, ze vresti dieta u doktorky.
@anonym_6ec28d ja neviem je to moje prvé dieta, všetky deti v čakárni boli kludne len ta moja behala hore dole a zjapala od hnevy
Aký má očný kontakt? Rozpráva? Má svoje rituály? Ako sa hráva? Neurológ nediagnostikuje autizmus, to testujú psychológovia a pedopsychiater potvrdzuje.
@simonahra v prvom rade je ...................... mudr ktora to takto diagnostikovala a fakt sa smejem lebo neurolog urči tak prd makovy ohladne autizmu zvašt u tak malého dietata
@sara07 diagn. PAS sa dá stanoviť už omnoho skôr ako má vek dieťa autorky. v zahraničí to už vidia vo veku 6m, na sK okolo roka.
Aký má očný kontakt? Rozpráva? Má svoje rituály? Ako sa hráva? Neurológ nediagnostikuje autizmus, to testujú psychológovia a pedopsychiater potvrdzuje.
@thereisabear očný kontakt ma, zavolam otoci sa , pri hre sa taktiež na mna pozrie, hra je taka chabsia... rituály nema. Rozprava ale len veľmi málo mama ,tata, pa, a (ahoj) , zvieratká napodobňuje, ajajas ( ananas) ,babi, idi ( ide) myslím, ze už nič viac nepovie. Este papa
Popravde som z takeho záveru trocha vystresovana, chodíme ku psychologické kvôli tej reči, ma oneskorený vývin podla nej ... povedala ,ze ked bude mať 3 roky tak sa jej bude robiť test na autizmus ale proste tiez som si myslela, že toto je len nejaké obdobie vzdoru. Lebo pna mi rozumie
Podľa mna preháňa, deti majú rôzne obdobie ale čo je na tom ísť na neurológiu? Aspoň budete vedieť na čom ste
@thereisabear očný kontakt ma, zavolam otoci sa , pri hre sa taktiež na mna pozrie, hra je taka chabsia... rituály nema. Rozprava ale len veľmi málo mama ,tata, pa, a (ahoj) , zvieratká napodobňuje, ajajas ( ananas) ,babi, idi ( ide) myslím, ze už nič viac nepovie. Este papa
@anonym_autor môže to byť oneskorena komunikačná schopnosť, dieťa sa nedokáže vyjadriť slovami, preto sa hnevá. Prstom ukazuje, ak niečo chce?
@anonym_autor môže byt, mám rovnako starú dcéru a komunikuje s lekárkou normálne, vedu spolu dialóg. Neviem si predstaviť že by len tak bezvýznamne behala hore dole 🤷♀️
@anonym_autor môže to byť oneskorena komunikačná schopnosť, dieťa sa nedokáže vyjadriť slovami, preto sa hnevá. Prstom ukazuje, ak niečo chce?
@anonym_61460c anonprstom ukazuje
@anonym_autor môže byt, mám rovnako starú dcéru a komunikuje s lekárkou normálne, vedu spolu dialóg. Neviem si predstaviť že by len tak bezvýznamne behala hore dole 🤷♀️
@anonym_de68a8 a ja si zas neviem predstaviť žeby len normalne sedela a čakala kým prídeme na rad 😔
Aj autisti v tom veku môžu rozumieť. Nie je porozumenie ako porozumenie.
Tak podla dotazníka je možné, ze ho ma
@anonym_6ec28d ja neviem je to moje prvé dieta, všetky deti v čakárni boli kludne len ta moja behala hore dole a zjapala od hnevy
@anonym_autor Ja som ako decko tiez behala hore-dole. Mozno som neziapala, ale strhla som vsetky deti, ktore so mnou behali tiez. Neobsedwla som nikde, ani v sivadle, ani v cirkuse. Ano, neziapala som. A syn raz u lekara napodobnoval zvuk retaze, az vysla sestricka a cudovala sa, co to je. A vravim, moji jacali za hocco, hadzali sa o zem. Autizmus nemaju... Tam je viac faktorov, ktore na to vplyvaju
@anonym_autor Ja som ako decko tiez behala hore-dole. Mozno som neziapala, ale strhla som vsetky deti, ktore so mnou behali tiez. Neobsedwla som nikde, ani v sivadle, ani v cirkuse. Ano, neziapala som. A syn raz u lekara napodobnoval zvuk retaze, az vysla sestricka a cudovala sa, co to je. A vravim, moji jacali za hocco, hadzali sa o zem. Autizmus nemaju... Tam je viac faktorov, ktore na to vplyvaju
@anonym_6ec28d akože ked behala hore dole bola spokojná, az ked som ja zasiahla nech nebeha začala proste zjapat
@anonym_de68a8 a ja si zas neviem predstaviť žeby len normalne sedela a čakala kým prídeme na rad 😔
@anonym_autor no moje dieťa sedelo a čakalo, ale mali sme knižky, omaľovávanky a pod. Mne to ako autizmus nepripadá, skôr ADHD, ale je fajn, že s ňou chodíš logopédovi
@anonym_autor no moje dieťa sedelo a čakalo, ale mali sme knižky, omaľovávanky a pod. Mne to ako autizmus nepripadá, skôr ADHD, ale je fajn, že s ňou chodíš logopédovi
@anonym_61460c ja som tiez zobrala knihy ale nezajem. Keď sme išli vedľa do čakárne hneď si sadla za stolik a kreslila si
Možno len nevedela ako ventilovať stres, zmenu a prispôsobiť sa. Veď kto je u lekára kľudný.. Podobne to ihrisko, nechce ísť, vie, že ty ano, nevie si spracovať svoje emócie, tak robí čo vie. Ovládať emócie nebude vedieť ešte pár rokov, detský mozog si nevie s návalom poradiť.
V každom prípade, za vyšetrenie nič nedáš, možno ti poradia ako pracovať s dieťaťom v ťažších situáciách aspoň. Držím palce
Tak podla dotazníka je možné, ze ho ma
@anonym_autor autizmus sa diagnostikuje suborom dotaznikov , a kvalitna diagnostika obsahuje odpovedanie na otazky 2-4 hod, a potom sa vyhodnocuje
realne ked sa zamysliš nad odpovedami nie vždy vieš uplne odpovedat že 100% ano alebo 100%nie
@anonym_autor autizmus sa diagnostikuje suborom dotaznikov , a kvalitna diagnostika obsahuje odpovedanie na otazky 2-4 hod, a potom sa vyhodnocuje
realne ked sa zamysliš nad odpovedami nie vždy vieš uplne odpovedat že 100% ano alebo 100%nie
@sara07 ved ja viem, len co som to takto zbežne urobila. Jasne, ze neprídem za de stymto dajte jej dg autizmus
@anonym_61460c ja som tiez zobrala knihy ale nezajem. Keď sme išli vedľa do čakárne hneď si sadla za stolik a kreslila si
@anonym_autor no vidíš, zaujalo ju kreslenie, nemyslím si, že toto bude autizmus
@anonym_18f4dc ano pri tažkých pripadoch ano, ale toto rozhodne nie je tažky stav
@sara07 to nie je úplne pravda, pri mojom synovi som od cca 7m vedela, že bude autista a to som si istá, že má normointelekt, od mala napodobňoval, porozumenie mal celkom dobré (nie dokonalé), od asi 14m rozprával. Aj nám to potvrdili viacerí, čo s autistami pracujú, keď nemal ani rok.
Pre Boha, to co mas za lekarku. 🤦♀️🤦♀️Vymen ju, prosím.
Ked som bola ja s mojou dvojrocnou u lekarky na kontrole v 2 rokoch , robila to iste pobehovala z prava do lava, chcela odist, otvarala sufliky, krutila stolickou. Ked prisla lekarka, ani si ju nevsimla, ani ked sa jej prihovorila… lepsie takato lekarka ,pre istotu poriesi, ako by mala mavnut rukou nad tym….