icon

Migréna u 15-ročnej tínedžerky: skúsenosti a liečba

kukuratko
20. jan 2025

Ahojte, moju dcérku už dlhší čas trápi silná bolesť hlavy. Vraví že to začalo jednou migrénou a na druhý deň jej bolo lepšie ale potom počas týždňa ju bolela hlava. Teraz už jej tri dni nechce ustúpiť, včera bolo veľmi zle, dnes od rána tiež-pravá strana. Vraj keď si pospala zlepšilo sa ale neustúpilo úplne. Počas dňa si zobrala Paralen, ktorý zvyčajne zaberie ale dnes zabral len na hoďku alebo tak. Máte s týmto niekto skúsenosti? Ak áno aký bol postup u lekára?

pribinak
20. jan 2025

@kukuratko kuo jej lieky na migrénu, nenechaj ju trápiť. Napr migralin nalgesin flector

Určite smer neurológ a očné. Niekedy majú baby migrénu pred menštruáciou

biba_18
20. jan 2025

napoja ju na eeg a zistia. ja som mala od skorej puberty migrény, ja som ale lieky nikdy nebrala, fajne to pôsobí na pečeň… najčastejšie bojujem proti bolesti hlavy chôdzou a studenými obkladmi, ale ja nie som svetloplachá. a keď mám auru, tú polhodinku, hodinku vydržím…

simsalabim
20. jan 2025

Ak mava pred prepuknutim bolesti nejaky signal, nech necaka a liek si hned da. Treba skusit, ci lepsie nezaberie ibuprofen ci migralgin. Vhodne je vysetrenie u neurologa a na ocnom.

mikadooo
20. jan 2025

@kukuratko mám migrény od kedy mi začal menzes, mohli to byť cca okolo toho veku. Postup je, že najskôr sa skúšajú voľno dostupné analgetiká, prípadne ťa pošle na očné/neuro, možno ortopéd (môže to byť od chrbtice). Keď sa všetko vylúči, prípadne nájde spúšťač, tak buď sa rieši príčina (napr. chrbtica - cvičenie), alebo keď sa nenájde, tak tie lieky a pravidelné kontroly (možno dr. poradia aj neliekovú pomoc, je kopec možností, ale treba skúšať do bludu...) prípadne ak sú to ťažšie stavy, tak aj profylaxia, čiže preventívna liečba. Ale tak ja mám migrény už 30 rokov 😁. U mňa je príčina hormonálna, takže čakám na menopauzu 😄.