icon

Mikrocefalus a jeho následky

sandra029
12. jún 2015

Prosim mate skusenosti s touto diagnozou - mikrocefalus ( mala hlavicka ).
Dakujem

meiwe
12. jún 2015

Moj maly ma. Lenze u neho je sposobeny cmv virusom ma kalzifikaty na mozgu a kopa dalsieho. nerastla mu hlavicka uz v brusku. Co viem moze byt ze detickam sa uzatvorili lebecne svy to sa rovna otvaranie svov a mozog ma kam rast alebo tak ako u nase neexistuje riesenie

ivahanna
24. jún 2015

Ahoj, nám namerali o 2cm menší priemer ako je štandard, keď sa narodila mala 33cm, teraz má 40cm a máme 7 mesiacov. My máme zaostávanie vo vývine a hypotonus. Aké máte rozmery?

amy25
7. dec 2015

@meiwe ahoj. Cmv vyrus je aky vyrus? Maly mal mijrocefalus od zaciatku,? Alebo sa vtvyjal dobre a potom casom ako mu nerastla hlavicka sa to zhorsovalo?

amy25
7. dec 2015

@ivahanna ahoj, ako pokracujete vo vyvoji? Posunuli sa to dopredu?

ivahanna
8. dec 2015

@amy25 Ahoj, z diagnózy mikrocefalia sme sa posunuli na DMO-zmiešaný syndróm, ale tak to my máme hypertonus prekombinovaný s hypotonusom. Máme jeden rok a pretáčame sa, ale zatiaľ posun dopredu nie je - myslím, plazenie. Cvičíme Vojtovku. Hlavička rástla v rámci danej odchýlky, teraz to už nik nerieši.

amy25
8. dec 2015

@ivahanna dakujem za odpoved. Malý má mensiu hlavičku, ale podla mna nie až tak výrazne. Jeho dvojička ju ma cca o 2-3 cm väčšiu a tak je to od ich narodenia. Malý je celkom po mužovi a aj on má malú hlavu, doteraz mu kupujem čiapky v detských obchodoch. Ale to nikoho nezaujíma lebo malému už zrástla fontanela, takže mu napísali mikrocefalus. plus má zvacsené mozgové komory a je trochu pozadu vo vývoji. Má 8 mesiacov a doteraz sa nepretáčal, začali sme cvičiť vojtovku, po 5tich dnoch cvičenia sa začal otáčať, teraz je to tretí či štvrtý den čo sa otáča, ale tým to končí. zatial lozenie ani náhodou. Malá už začína chodiť popri nábytku. ako dlho cvičíte vojtovku? aké pokroky od vtedy urobil?

ivahanna
9. dec 2015

@amy25 ja mám dievčatko, máme rok a zatiaľ ešte neplazíme, pretáča sa na obe strany - posilňujeme ruky, tie nás najviac limitujú, v polohe na brušku sa zdvihne iba po lakte. Cvičíme, makáme...tak uvidíme ako to pôjde ďalej. Začali sme cvičiť od pol roka a až teraz posledný mesiac čo sme zmenili fyzioterapeutku, tak robí lepšie pokroky, nie každý čo cvičím vojtovku, to skutočne aj vie ☹

amy25
9. dec 2015

@ivahanna drzim paste. Ja dyfam ze bude robit pokroky, aj ked sestricku asi nedobehne. Nasa rehabilitacna vizera ze vie.
A kolko krat s malou cvicis? Mne kazali 1-2 x denne. No som rada ked stihnem aspon ten 1x

ivahanna
10. dec 2015

@amy25 4x denne

maminuska
14. dec 2015

@ivahanna ahoj ono až tak na velkosti hlavy pri narodení nezáleží ale skôr na tom vývoji ďalej . Moja dcéra mala pri narodení 32 cm, bola do roka sledovaná ale vyvíjala sa normálne, fontalnela jej zrástla v rámci normy. Dnes má 6 rokov, obvod hlavy 49 cm a nikto to nerieši, vyvíja sa uplne normálne .Čiapky nosí pre dvoj a trojročné deti .

amy25
14. dec 2015

@maminuska co znamena ze v ramci normy? Lebo mbe jedna soktorka povedala ze zrastla velmi skoro a druha ze po 6tich mesiacoch to nie je az taky problem

maminuska
14. dec 2015

@amy25 v rámci normy... mne povedali že po roku , ale bežne viem že aj zdravým detom zrastaju v 9 mesiacoch , to je vraj spodná hranica.

palla12
7. nov 2020

Ahojte, mali ste mikrocefaliu zistenu uz v tehotenstve? Ďakujem.

amy25
19. nov 2020

@palla12 už v tehotenstve sa dá vidieť že hlavička je menšia. Ak je oveľa menšia, tak sa môže hovoriť aj o mikrocefalii, no všetko sa to viac ukáže až po pôrode. Ak vám ale povedia že má malú hlavu už v brušku, tak to tak pravdepodobne aj bude...