Mikrocefalus a jeho následky
Prosim mate skusenosti s touto diagnozou - mikrocefalus ( mala hlavicka ).
Dakujem
Ahoj, nám namerali o 2cm menší priemer ako je štandard, keď sa narodila mala 33cm, teraz má 40cm a máme 7 mesiacov. My máme zaostávanie vo vývine a hypotonus. Aké máte rozmery?
@amy25 Ahoj, z diagnózy mikrocefalia sme sa posunuli na DMO-zmiešaný syndróm, ale tak to my máme hypertonus prekombinovaný s hypotonusom. Máme jeden rok a pretáčame sa, ale zatiaľ posun dopredu nie je - myslím, plazenie. Cvičíme Vojtovku. Hlavička rástla v rámci danej odchýlky, teraz to už nik nerieši.
@ivahanna dakujem za odpoved. Malý má mensiu hlavičku, ale podla mna nie až tak výrazne. Jeho dvojička ju ma cca o 2-3 cm väčšiu a tak je to od ich narodenia. Malý je celkom po mužovi a aj on má malú hlavu, doteraz mu kupujem čiapky v detských obchodoch. Ale to nikoho nezaujíma lebo malému už zrástla fontanela, takže mu napísali mikrocefalus. plus má zvacsené mozgové komory a je trochu pozadu vo vývoji. Má 8 mesiacov a doteraz sa nepretáčal, začali sme cvičiť vojtovku, po 5tich dnoch cvičenia sa začal otáčať, teraz je to tretí či štvrtý den čo sa otáča, ale tým to končí. zatial lozenie ani náhodou. Malá už začína chodiť popri nábytku. ako dlho cvičíte vojtovku? aké pokroky od vtedy urobil?
@amy25 ja mám dievčatko, máme rok a zatiaľ ešte neplazíme, pretáča sa na obe strany - posilňujeme ruky, tie nás najviac limitujú, v polohe na brušku sa zdvihne iba po lakte. Cvičíme, makáme...tak uvidíme ako to pôjde ďalej. Začali sme cvičiť od pol roka a až teraz posledný mesiac čo sme zmenili fyzioterapeutku, tak robí lepšie pokroky, nie každý čo cvičím vojtovku, to skutočne aj vie ☹
@ivahanna ahoj ono až tak na velkosti hlavy pri narodení nezáleží ale skôr na tom vývoji ďalej . Moja dcéra mala pri narodení 32 cm, bola do roka sledovaná ale vyvíjala sa normálne, fontalnela jej zrástla v rámci normy. Dnes má 6 rokov, obvod hlavy 49 cm a nikto to nerieši, vyvíja sa uplne normálne .Čiapky nosí pre dvoj a trojročné deti .
Ahojte, mali ste mikrocefaliu zistenu uz v tehotenstve? Ďakujem.

Moj maly ma. Lenze u neho je sposobeny cmv virusom ma kalzifikaty na mozgu a kopa dalsieho. nerastla mu hlavicka uz v brusku. Co viem moze byt ze detickam sa uzatvorili lebecne svy to sa rovna otvaranie svov a mozog ma kam rast alebo tak ako u nase neexistuje riesenie